Naturalna krzyżówka czerwonej odmiany Bourbon i Typica, odkryta w 1943 r. w Sao Paolo. Roślina charakteryzuje się bardzo wysokim wzrostem i wysoką produktywnością. Końcówki liści mogą być zielone lub brązowe.

Historia:

Pierwsze oryginalne nasiona Mundo Novo zostały posadzone w regionie Novo Munda – obecnie Urupês. Pierwsze zbiory datowane są na lata 1943-52. W 1952 r. odmiana ta została rozpowszechniona wśród rolników w Brazylii od 1952 r.

Nowe produkty zostały opublikowane przez IAC w Brazylii od 1977 r. Odmiana ma znaczenie handlowe w Brazylii i innych krajach Ameryki Południowej (w tym Peru), ale rzadko występuje w Ameryce Środkowej. W 1952 r. odmiana ta została wprowadzona do Kostaryki, ale nie zyskała uznania wśród rolników, którzy nie lubili jej wysokich krzewów.

W latach 1963-64 odbyło się kilka wprowadzeń do Gwatemali, a w 1974 r. do Hondurasu. Odmiana ta występuje również w Afryce, w Malawi.

Charakterystyka:

  •  wielkość ziaren: przeciętne
  •  kolor końcówek listków: zielone lub brązowe
  •  wzrost: wysoki
  •  wydajność: wysoka
  •  podatna na choroby liści, ziaren oraz na nicienie

Optymalna wysokość uprawy:

  • 5°N to 5°S: >1600 m
  • 5–15°N i 5–15°S: >1300 m
  • >15°N i >15°S: >1000 m