Energetyczny baton z yerba mate sprawdzi się jako uzupełnienie cukrów i kofeinowy dopalacz zarówno podczas górskiej wędrówki czy spaceru, jak i w pracy czy na uczelni jako zdrowa przegryzka. Wypróbuj przepisy na baton energetyczny z yerba mate.

Jaka yerba mate do batona?

Yerba mate ma w sobie sporo kofeiny - na 100 gram będzie to od 650 do 1400 mg w zależności od producenta i typu yerby. Ma działanie pobudzające, odświeżające. Ułatwia koncentrację i poprawia nastrój. W wielu krajach Ameryki Południowej yerba mate jest napojem pierwszego wyboru. 

Aby stworzyć własny baton energetyczny, potrzebujemy yerba mate w konsystencji proszku. Są na to dwa sposoby. Można użyć brazylijskiej yerby chimarrao, która w dużej mierze jest sproszkowana. Wystarczy przesiać ją przez sitko, by pozbyć się patyczków. 

Jeśli nie mamy pod ręką akurat tego suszu, można wykorzystać dowolną yerba matę. Trzeba ją wtedy zmielić przy użyciu młynka, blendera lub moździerza. Ostatecznie największe patyczki również odsiewamy. Z gotowego, sproszkowanego suszu możemy przygotować baton energetyczny z yerba mate.

Baton z yerba mate i miodem - przepis

Ten przepis wymaga użycia piekarnika, dlatego składników jest więcej, aby przygotować kilka batonów za jednym razem.

Składniki

  • 4 łyżki yerba mate

  • 4 łyżki płatków owsianych

  • 4 łyżki posiekanych ulubionych orzechów

  • 1 łyżka pestek słonecznika

  • 1 łyżka jagód goji

  • 1 łyżka posiekanych suszonych moreli

  • 3 łyżki miodu

  • 1 łyżka oleju

Jagody goji zalewamy niewielką ilością wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut, następnie odcedzamy i siekamy. Wszystkie suche składniki siekamy i wsypujemy do miski razem z yerba mate i mieszamy. 

Dodajemy jagody goji, olej i miód i mieszamy ponownie, aż uzyskamy w miarę jednolitą całość. Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem i formujemy placek, najlepiej prostokątny, o grubości ok. 1 cm i kroimy na mniejsze batony. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 15 minut. Po wyjęciu zostawiamy do ostudzenia.

Energetyczny baton kokosowy z yerba mate - przepis

Wyjątkowo słodkie batony bez dodatku cukru - oto batony energetyczne z yerba mate o smaku kokosowym. Nie wymagają pieczenia.

Składniki

  • 2 łyżki yerba mate

  • 2 łyżki płatków owsianych

  • 2 łyżki posiekanych ulubionych orzechów

  • 1 łyżka amarantusa ekspandowanego

  • 2 łyżki wiórków kokosowych

  • 6 daktyli

  • 2 łyżki oleju kokosowego

Jeśli daktyle są bardzo suche, najpierw namaczamy je w ciepłej wodzie przez kwadrans. Siekamy bardzo drobno daktyle lub mielimy w blenderze. Orzechy siekamy i mieszamy w misce razem z pozostałymi składnikami. Wiórków kokosowych wykorzystujemy połowę. 

Gdy masa osiągnie w miarę jednolitą konsystencję, formujemy z niej wałek, który następnie spłaszczamy do batona o grubości 1 cm. Kroimy go na mniejsze kawałki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Batony wkładamy do lodówki, by stężały.

Czekoladowo-malinowy baton z yerba mate - przepis

Porządna dawka energii i witamin w tym czekoladowo-malinowym batonie energetycznym z yerba mate świetnie sprawdzi się podczas dłuższej, górskiej wędrówki. 

Składniki

  • 4 łyżki yerba mate

  • 4 łyżki płatków owsianych

  • 1 łyżka siemienia lnianego

  • 2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady

  • 3 łyżki posiekanych liofilizowanych malin

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżka oleju

Czekolady nie można zetrzeć na tarce, bo w piekarniku od razu się rozpuści. Siekamy ją więc, tak, jak maliny, na drobne kawałki. Mieszamy ze sobą suche składniki i dodajemy olej, a następnie miód, cały czas mieszając. Wykładamy masę na papier do pieczenia, ubijając ją jak najmocniej. Przed włożeniem do piekarnika kroimy masę na mniejsze batony i odsuwamy nieco od siebie. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do  170 stopni Celsjusza na 15 minut. Po wyjęciu zostawiamy do przestudzenia.