Typy mąki. Czym różni się mąka typ 550 od mąki typ 2000? Jaka mąka do ciasta, jaka do chleba?
Array
(
[id] => 991
[autor] => 36
[tytul] => Typy mąki. Czym różni się mąka typ 550 od mąki typ 2000? Jaka mąka do ciasta, jaka do chleba?
[tekst] =>
Typy mąki pszennej i żytniej pozwalają nam określić, jak mąka zachowa się podczas pieczenia czy gotowania, jak bardzo ciasto wyrośnie i na ile będzie sycące. Sprawdź, który typ mąki nadaje się do wypieku pieczywa, biszkoptów, pizzy, a który będzie lepszy do chlebów razowych czy grahamów.
Co oznacza typ mąki?
Mąka powstaje z różnych roślin, ale w Polsce oznaczeń typów doczekały się mąka pszenna i mąka razowa. Możemy je kupić w kilkunastu typach. Każdy z tych numerów oznacza nieco inne właściwości i przeznaczenie mąki.
Typy mąki oznaczane są zgodnie z przepisami w zależności od tego, jaka jest w niej zawartość popiołu. Jak się to bada? Pobraną próbkę mąki spala się w określonej temperaturze. Spopieloną pozostałość bada się na obecność składników odżywczych, a sumę mnoży przez 1000. I tak w 100 kg mąki typ 500 jest ok. 0,5 g popiołu, a w 100 kg mąki typ 1850 - 1,85 g popiołu.
Każdy rodzaj wypieku wymaga zastosowania innej mąki. Najpopularniejsze, uniwersalne typy mąki pszennej “do wszystkiego” to 500-650. Zawsze warto mieć w domu taką mąkę, jednak gdy chcemy upiec lub ugotować coś specjalnego, przydadzą się bardziej dopasowane typy.
Z mąki pszennej uzyskamy wypieki delikatniejsze, mniej wyraziste w smaku, dlatego mąka pszenna wykorzystywana jest do ciast, które mają stanowić bazę uzupełnianą dodatkami, jak w przypadku pizzy, pierogów czy biszkoptów. Ciasto z mąki pszennej dobrze wyrasta, jest puszyste.
Wypieki z mąki żytniej są wyraziste, bogate w witaminy i mikroelementy, pozwalają na dłużej zaspokoić głód. Mają także wyższą wagę niż wypieki pszenne. Ciasto z mąki żytniej tylko trochę zwiększa swoją objętość podczas pieczenia.
Zrób zakupy w naszym sklepie i otrzymaj rabat 20,00 zł na zamówienie za minimum 120,00 zł!!!
Użyj kodu: kochamherbate20
Jaką wybrać mąkę do chleba, jaką do ciasta?
Dobrze dobrana mąka pozwoli nam w pełni cieszyć się smakiem wypieku. Im wyższy numer, tym ciasto z takiej mąki będzie ciemniejsze, o bardziej wyrazistym smaku, sycące na dłużej. Zanim zaczniesz wyrabiać ciasto sprawdź, jakiej mąki potrzebujesz:
mąka na bułki, chałki - pszenna typ 650, żytnia typ 580-650
mąka na chleb - pszenna typ 1400-2000, żytnia typ 580-1850
[data] => 2021-04-19 10:07:56
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => typy-maki-czym-rozni-sie-maka-typ-550-od-maki-typ-2000-jaka-maka-do-ciasta-jaka-do-chleba
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 7
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 15776
[title] => Typy mąki. Czym różni się mąka typ 550 od mąki typ 2000? Jaka mąka do ciasta, jaka do chleba?
[desc] => Typy mąki pszennej i żytniej pozwalają nam określić, jak mąka zachowa się podczas pieczenia czy gotowania, jak bardzo ciasto wyrośnie i na ile będzie sycące. Sprawdź, który typ mąki nadaje się do wypieku pieczywa, biszkoptów, pizzy, a który będzie lepszy do chlebów razowych czy grahamów.
[keywords] => przepis, mąka, kulinarne, ciekawostki
[opis] => Typy mąki pszennej i żytniej pozwalają nam określić, jak mąka zachowa się podczas pieczenia czy gotowania, jak bardzo ciasto wyrośnie i na ile będzie sycące. Sprawdź, który typ mąki nadaje się do wypieku pieczywa, biszkoptów, pizzy, a który będzie lepszy do chlebów razowych czy grahamów.
[kategorie] => 174
[powiazane] => 966,976
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => ciekawostki
[nazwa_url] => ciekawostki
)
[1] => Array
(
[nazwa] => kulinarne
[nazwa_url] => kulinarne
)
[2] => Array
(
[nazwa] => mąka
[nazwa_url] => maka
)
[3] => Array
(
[nazwa] => przepis
[nazwa_url] => przepis
)
)
)
1
2021-04-19 10:07:56
Typy mąki. Czym różni się mąka typ 550 od mąki typ 2000? Jaka mąka do ciasta, jaka do chleba?
Autor:Justyna Mikołajczyk
Typy mąki pszennej i żytniej pozwalają nam określić, jak mąka zachowa się podczas pieczenia czy gotowania, jak bardzo ciasto wyrośnie i na ile będzie sycące. Sprawdź, który typ mąki nadaje się do wypieku pieczywa, biszkoptów, pizzy, a który będzie lepszy do chlebów razowych czy grahamów.
Co oznacza typ mąki?
Mąka powstaje z różnych roślin, ale w Polsce oznaczeń typów doczekały się mąka pszenna i mąka razowa. Możemy je kupić w kilkunastu typach. Każdy z tych numerów oznacza nieco inne właściwości i przeznaczenie mąki.
Typy mąki oznaczane są zgodnie z przepisami w zależności od tego, jaka jest w niej zawartość popiołu. Jak się to bada? Pobraną próbkę mąki spala się w określonej temperaturze. Spopieloną pozostałość bada się na obecność składników odżywczych, a sumę mnoży przez 1000. I tak w 100 kg mąki typ 500 jest ok. 0,5 g popiołu, a w 100 kg mąki typ 1850 - 1,85 g popiołu.
Każdy rodzaj wypieku wymaga zastosowania innej mąki. Najpopularniejsze, uniwersalne typy mąki pszennej “do wszystkiego” to 500-650. Zawsze warto mieć w domu taką mąkę, jednak gdy chcemy upiec lub ugotować coś specjalnego, przydadzą się bardziej dopasowane typy.
Z mąki pszennej uzyskamy wypieki delikatniejsze, mniej wyraziste w smaku, dlatego mąka pszenna wykorzystywana jest do ciast, które mają stanowić bazę uzupełnianą dodatkami, jak w przypadku pizzy, pierogów czy biszkoptów. Ciasto z mąki pszennej dobrze wyrasta, jest puszyste.
Wypieki z mąki żytniej są wyraziste, bogate w witaminy i mikroelementy, pozwalają na dłużej zaspokoić głód. Mają także wyższą wagę niż wypieki pszenne. Ciasto z mąki żytniej tylko trochę zwiększa swoją objętość podczas pieczenia.
Zrób zakupy w naszym sklepie i otrzymaj rabat 20,00 zł na zamówienie za minimum 120,00 zł!!!
Użyj kodu: kochamherbate20
Jaką wybrać mąkę do chleba, jaką do ciasta?
Dobrze dobrana mąka pozwoli nam w pełni cieszyć się smakiem wypieku. Im wyższy numer, tym ciasto z takiej mąki będzie ciemniejsze, o bardziej wyrazistym smaku, sycące na dłużej. Zanim zaczniesz wyrabiać ciasto sprawdź, jakiej mąki potrzebujesz: