1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.

2. Oprószoną solą i posmarowaną olejem dynię ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut, do momentu gdy będzie rumiana i miękka. Ostudź.

3. Na suchej patelni upraż pestki dyni. Dłuż 2 łyżki do dekoracji.

4. Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

5. Gotową pastę, przełóż do naczynia, w którym ma zostać podana, polej niewielką ilością oliwy i posyp pestkami dyni.

Dynia jest dość gęsta i sucha, więc do tego hummusu należy użyć więcej wody niż do innych, które znasz. Dodając jej więcej lub mniej, możesz regulować gęstość hummusu, aby uzyskać swoją ulubioną konsystencję. Jeśli chcesz, aby hummus miał piękny kolor pomarańczowy, wybierz dynię hokkaido.

Przepis zaczerpnięty z doskonałej książki "Hummusy i pasty" autorstwa Konrada Budzyka.