Świeżo Palona
Menu

Powitaj sierpień z nową kawą i herbatą miesiąca z rabatem do -20%!

Tydzień Etiopii

Tydzień Etiopii

Astrologowie ogłaszają: TYDZIEŃ ETIOPII - Ilość promocji w sklepie zwiększa się!

Przez kolejne dni będziemy przybliżać Wam temat Etiopskiej kawy. To jedne z naszych ulubionych ziaren, są niesamowicie bogate i aromatyczne. Plantacje w Etiopii są jednymi z najlepszych na świecie. Chcemy Wam trochę o tym opowiedzieć! 

 Dodatkowo przez cały tydzień mamy dla Was akcję rabatową - kup 2 różne kawy z Etiopii a 3 dostaniesz GRATIS, jeśli chcieliście kiedyś spróbować, którejś z dostępnych w naszym sklepie - teraz jest najlepsza okazja, by wypróbować WSZYSTKIE!*

*Wystarczy, że dodasz dwie różne (dotyczy rodzaju a nie gramatury) paczki etiopskich ziaren do koszyka, a my przy pakowaniu paczki dorzucimy trzecią, losową paczkę 250g gratis!

Na naszym instagramie @swiezopalonapl możecie zadawać pytania dotyczące kaw z Etiopii, jeśli coś Was interesuje - pytajcie śmiało, chętnie odpowiemy na każde pytanie! 

Kawy objęte promocją:

Link do regulaminu promocji.

O kawie

Nie miałeś przyjemności napić się kawy zaparzonej z etiopskich ziaren i zastanawiasz się jak smakują? 

No więc, smak różni się w zależności od regionu. Przedstawimy Wam 3 najważniejsze:

- Największym producentem jest Sidamo, w kawie z tego regionu dominuje lekko ostry, głęboki smak z nutami cytrusów

- Yirgacheffe w ziarnach pochodzących z plantacji z tego regionu wyczujemy wyraźnie pomarańcze i cytrusy

- Harrar - tutaj znajdziemy kawy zdecydowanie najmniej kwaśne 

Aktualnie w naszej ofercie znajdziecie 3 propozycje z Etiopii:

Sidamo - intensywnie owocowy, kwiatowo-cytrusowy smak

Region Sidamo rozciąga się na żyznych glebach w dolinie Rift, na wysokości między 1500 a 1800 m n.p.m., gdzie krzewy kawowca uprawia się od wieków. To najbardziej rozległy kawowy rejon, który obejmuje strefy Basketo, Dawro, Gamo Gofa, Kembata i Timbare, Konta, Segen Peoples, Sidama, South Omo, West Arsi i Wolayita - nie wspominając o licznych woredach (etiopiski odpowiednik powiatu), które się w nich znajdują. Nic dziwnego, że profil kawy z Sidamo charakteryzuje się dużą różnorodnością. Podaje się, że ok. 60% ziaren z tego regionu poddawane jest obróbce na mokro. Kawy te słyną z pełnego i bogatego body, są intensywnie owocowe, pełne nut kwiatowych i cytrusowych. Sidamo to jednym z trzech zastrzeżonych regionów kawowych w Etiopii (obok Harrar i Yirgacheffe). Ma od 1550 do 2200 m n.p.m. i obfite opady, optymalne temperatury i żyzną glebę.

Guji Sasaba - znów owocowa propozycja, tym razem: brzoskwinia, jagody, limonka i czarna herbata

Pierwotnie obszar ten uznawany był za część regionu Sidamo, ale ze względu na swoje cechy charakterystyczne stał się oddzielnym regionem. Najpopularniejszymi plantatorami sa tutaj Haile Gebre (farma Shakisso) i Tesfaye Bekele (farma Suke Quto). Obaj zarządzają dużymi plantacjami i zapewniają stały dochód lokalnym drobnym rolnikom i zbieraczom.

Kawy Guji oferują złożony, ale zrównoważony profil, który dobrze sprawdza się zarówno w przypadku metod przelewowych, jak i espresso. Historycznie, region ten oferował wyłącznie obróbkę metodami washed i natural, ale ostatnio coraz większa popularnością cieszy się także obróbka honey.

▪  Yirgacheffe - kwaśno-owocowe ziarna z mocnym aromatem Earl Grey

Yirgacheffe to część regionu Sidamo, która została podzielona na mikroregiony z własnymi zarejestrowanymi znakami towarowymi. Wszystko ze względu na wyjątkowe ziarna, które również w większości poddawane są obróbce na mokro.

Yirgacheffe dzieli się na sześć woredów, a mianowicie: Wenago, Kochere, Yirgacheffe, Gedeb, Bule, i Dilla Zuria. Na zachód od Yirgacheffe Znajduje się Gelana i Abaya - te dwa woreda są częścią strefy Borena, ale owoce kawowca zebrane na tych obszarach są klasyfikowane jako Yirgacheffe.

Yirgacheffe Coffee Cooperative Union (YCFCU) zrzesza 28 głównych spółdzielni, które gromadzą ponad 45 000 producentów kawy w tym regionie.

Ziarna różnią się w zależności od uprawy na obszarach położonych nisko i wysoko. Na przykład kawa wyprodukowana na wysokości 1600-1800 m n.p.m. w spółdzielniach Chichu i Michle ma w swoim aromacie nuty ziołowe. Natomiast kawa ze spółdzielni Idido, Adadao i Aramo (produkowana na wysokości 2000-2400 m n.p.m.) charakteryzuje się aromatem kwiatowym.

Poznaj opinię o naszych etiopskich ziarnach:

opinia

opinia o etiopii

opinia o najlepszej kawie z etiopii

i jak tu się nie skusić? :)