Jak już wcześniej wspomniałam, nawet niewielka ilość czekolady może podczas ciężkiego dnia poprawić nam humor. Tę właściwość w gorzkiej czekoladzie zawdzięczamy głównie tryptofanowi, który nazywany jest "prekursorem serotoniny". Powstająca z niego serotonina reguluje nasz ośrodek snu, głód, dobry nastrój, a także odpowiada za stymulację procesów krzepnięcia krwi.

Ciemna czekolada zawiera antyoksydanty, które hamują rozwój wolnych rodników, tym samym spowalniają proces starzenia się skóry. Regularne spożywanie tego smakołyka hamuje rozwój demencji oraz poprawia funkcje poznawcze.
Na co dobra jest gorzka czekolada?

Niestety, coraz więcej osób cierpi aktualnie na insulinoodporność będącą przyczyną cukrzycy typu II. Cukrzyca uznawana jest za chorobę cywilizacyjną XXI wieku. Badania wykazują, że zawarte w gorzkiej czekoladzie flawonoidy wpływają na zmniejszenie wskaźnika insulinoodporności.

Obniżają one także ciśnienie tętnicze oraz poziom cholesterolu. Wśród pacjentów zmagających się z otyłością gorzka czekolada może być pomocna w redukcji masy ciała. W przypadku ciemnej czekolady zwykle wystarczy nam kilka kostek, ponieważ posiada ona intensywny smak. Jest zatem świetną alternatywą dla innych słodkich przekąsek, które bylibyśmy w stanie pochłonąć od razu.

Stosowanie uznawane są przez nas jako przyczyna próchnicy zębów, jednak gorzka czekolada wykazuje zupełnie odwrotne działanie. Zawiera ona w sobie taniny, które uniemożliwiają bakteriom przywieranie do powierzchni zębów oraz teobrominę wzmacniającą szkliwo. Regularne jedzenie czekolady pomaga w walce ze stresem.

Jej spożywanie zapewnia mózgowi odpowiednie warunki do intensywnej pracy czy nauki. Warto się w nią zaopatrzyć podczas wysiłku fizycznego, ponieważ wykazuje świetne działanie zwiększające przepływ krwi, dzięki czemu komórki są lepiej dotlenione.

Najważniejszy jest umiar

Choć gorzka czekolada wykazuje pozytywne działanie na nasz organizm, nie należy przesadzać z jej ilością. To nadal słodycz, której charakterystyczną cechą jest wysoka kaloryczność. Najkorzystniejszym dla zdrowia rozwiązaniem, które jednocześnie zapewni nam dobry nastrój, jest spożywanie od 1 do 3 kostek ciemnej czekolady dziennie. Warto także zwracać uwagę na czekoladę, którą kupujemy i wybierać tę posiadającą w swoim składzie jak największą ilość kakao.

Osoby, którym ze względu na charakterystyczny smak gorzkiej czekolady jest trudno wprowadzić ją do swojej diety, powinny sięgnąć po ciemną czekoladę z dodatkami. W naszym sklepie internetowym znajdziesz wytworzoną z wysokiej jakości ziaren kakaowca czekoladę z różnymi dodatkami, np. orzechami pekan czy jagodami goji. Ich zawartość sprawi, że do czekolady gorzkiej przekonają się nawet jej najwięksi przeciwnicy.