Świeżo Palona
Menu

Nowe Świeżo Palone Kawy

Nowe Świeżo Palone Kawy

Poznaj świeżo palone kawy z Peru, Gwatemali, Meksyku, Ugandy i Kostaryki, które zasiliły nasze pułki sklepowe i czekają na smakoszy kawy, którzy dodadzą je do koszyka! Specjalnie wyselekcjonowane z ekologicznych upraw Ameryki Południowej, Ameryki Środkowej i Afryki! Ręcznie zbierane przez lokalnych farmerów - takie właśnie są! Przedstawiamy każdą z kaw osobno - zapraszamy do lektury i zakupów!

Kawa z Peru

Kawa Peru Cajamarca Limon Grade 1 Washed

Peru jest znane nie tylko z górskiego krajobrazu, ruin miasta Machu Picchu i innych zapierających dech w piersi zabytków. To także kraj, który eksportuje fantastycznej jakości kawę.

Nasze ziarna pochodzą z plantacji Finca Limon, której nazwa pochodzi od licznych drzew owocowych w gospodarstwie, wśród których dominują cytryny. Dają one naturalny cień roślinom kawowca, wspomagając ich zrównoważony wzrost.

Sama plantacja mieści się na północy kraju, w dystrykcie La Florida, w regionie Cajamarca na wysokości 1800 m n.p.m. Oprócz kawy, uprawia się tutaj także trzcinę cukrową, pomarańcze i marakuje, co jest jednym z powodów charakterystycznego aromatu i smaku ziaren, które do nas trafiły.

Właściciel farmy, Jaime Torres Aguilar, wraz z żoną nieustannie pracują nad ulepszaniem swoich metod obróbki, aby zawsze dostarczać ziarna jak najlepszej jakości.

Smak:

Peru Finca Limon Grade 1 jest bardzo kwiatowa i aromatyczna. Wyczuwalne są tu zapachy dzikiej róży i kwiatu kawowca, w profilu smakowym da się wyczuć czarną herbatę, nugat i subtelny dodatek białego pieprzu, którzy fantastycznie podbija smak całości.

Profil smaku (szczegółowo):

Kwasowość: 8/10

Body: 7/10

Smak: 8/10

Sposoby parzenia:

Peru Finca Limon Grade 1 to kawa przeznaczona pod metody przelewowe, takie jak drip, chemex czy aeropress lub french press. Jej aromat wydobędzie także kawiarka.

Kawa z Gwatemali

Kawa Guatemala Huehuetenango La Maravilla Washed

"Maravilla" po hiszpańsku oznacza coś wspaniałego i taka właśnie jest Guatemala Huehuetenango La Maravilla Washed, która pochodzi z farmy Finca La Maravilla. Dla miłośnika kawy Mauricio Rosalesa i jego ojca Guillermo posiadanie własnej plantacji od zawsze było wielkim marzeniem. Kiedy więc odkryli miejsce odludne, umiejscowione na zboczach górskich w rejonie Huehuetenango, gdzie dotrzeć można było tylko pieszo lub konno, nie wahali się ani chwili.

Smak:

W kawie Gwatemala Huehuetenango La Maravilla poczujesz prawdziwą głębię smaku, w tym subtelne nuty orzechów nerkowca, połączone z mleczną czekoladą i zrównoważone delikatną kwasowością żółtych owoców.

Sposoby parzenia:

Najlepszy smak z kawy Gwatemala Finca La Maravilla pozwalają wydobyć metody przelewowe (drip, chemex, aeropress, french press itp.), ale także sprawdza się ona także przygotowywana jako klasyczne espresso.

Kawa z Meksyku

Kawa Mexico Chiapas Jaltenango SHG Maragogype Washed

Meksyk jest jednym z największych producentów kawy na świecie. Sprowadzili ją tam w XVII wieku Hiszpanie, ale prawdziwy rozkwit upraw kawowca datuje się dopiero na połowę XX wieku. Większość meksykańskich kaw uprawiana jest na małych, lokalnych i ekologicznych farmach.

Nasze ziarna pochodzą z południa kraju, regionu Chiapas, który słynie z wysokiej jakości kawy wysokogórskich. Wszystko za sprawa wulkanicznej gleby i odpowiedniego mikroklimatu, który sprzyja uprawie.

Odmiana Maragogype cieszy się uznaniem ze względu na swój łagodny smak. Uprawia się ją na wysokości 1300 -1500 m n.p.m., a zbiory prowadzi od grudnia do kwietnia. Nie jest to odmiana wydajna, dlatego, aby uzyskać jak najwyższą jakosć, owoce zbierane są od 12 lokalnych dostawców i starannie selekcjonowane.

Smak:

Meksykańska SHG Maragogype Washed Arabica zaskoczy cię połączeniem owocowego smaku mandarynki z popcornem i słodkim nugatem. W filiżance wyczuwalne będą także aromaty prażonych orzechów laskowych oraz czarnej herbaty, a to wszystko przy dosyć niskiej kwasowości.

Profil smaku (szczegółowo):

Kwasowość: 7/10

Body: 7/10

Smak: 8/10

Sposoby parzenia:

Mexico SHG Maragogype Washed Arabica najlepiej sprawdza się zaparzona tradycyjnie jako espresso, jednak bez problemu można ją próbować przygotowaną metodami przelewowymi. 

Kawa z Ugandy

Kawa Uganda Wakiso Ngoma

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, czym w smaku różni się arabica od robusty, teraz masz świetną okazję, by to sprawdzi. Wbrew powszechnej opinii, jest bowiem wielu zwolenników tego gatunku ziaren.

Robusta jest zdecydowanie łatwiejsza w uprawie, ma mniejsze ziarna i bardziej wyrazisty aromat. A jednym z jej największych producentów na świecie jest właśnie Uganda, gdzie panują idealne warunki wysokościowe oraz odpowiedni mikroklimat.

Nasze ziarna pochodzą z dystryktu Wakiso, umiejscowionego w pobliżu jeziora Victora. Główne zbiory odbywają się tutaj od października do marca, natomiast tzw. "fly crop" od kwietnia do września. Lokalni rolnicy zbierają ręcznie dojrzałe, czerwone owoce robusty, które następnie suszone są na słońcu.

Smak:

Uganda Ngoma Robusta pozytywnie zaskoczy cię swoim smakiem i aromatem. Kawa ta jest idealna dla osób lubiących smaki orzechowo-czekoladowe. W gotowym naparze będą także wyczuwalne suszone śliwko oraz delikatna słodycz.

Profil smaku (szczegółowo):

Kwasowość: 1/10

Body: 8/10

Smak: 2/10

Sposoby parzenia:

Uganda Ngoma Robusta najlepiej smakuje przygotowana w ekspresach ciśnieniowych, jest świetna do espresso i jako baza do kaw mlecznych.

Kawa z Kostaryki

Kawa Costa Rica Las Lajas Sabanilla de Alajuela Black Honey

To już kolejna kawa z należącej do rodziny Chacon farmy Las Lajas, którą mamy możliwość Wam zaprezentować. Ponownie jest to arabica odmiany Caturra i Catuaí, ale tym razem poddana obróbce metodą Black Honey.

Plantacje należące do rodziny Chacon umiejscowione są w regionie Los Angeles, Sabanillas de Alajuela, wysoko na zboczach wulkanu Poas w centralnej dolinie kraju. Panują tam optymalne warunki do uprawy wysokiej jakości ziaren, a Oscar i Francisca Chacon słyną z nowoczesnych metr obróbki, które pozwalają uzyskać jeszcze lepszy smak i aromat.

Kawy w Las Lajas uprawiane są organicznie od ponad 30 lat. Od 2000 roku plantacja posiada certyfikat poświadczający uprawę bez użycia środków chemicznych (wszystkie nawozy wytwarzane są naturalnie). Co ciekawe, to pierwsza taka plantacja w Kostaryce.

Smak:

Costa Rica Las Lajas Black Honey to kawa z plantacji, którą pewnie już kojarzycie z naszego sklepu. Te ziarna dadzą fantastyczne owocowe doznania smakowe. W filiżance wyczujesz nuty śliwki, pomarańczy i różowego grejpfruta, a do tego subtelne nuty wina i zielonej herbaty.

Profil smaku (szczegółowo):

Kwasowość: 7/10

Body: 8/10

Smak: 10/10

Sposoby parzenia:

Kawę Costa Rica Las Lajas Black Honey optymalnie jest zaparzyć metodami przelewowymi, takimi jak chemex czy drip. Sprawdzi się też w aeropressie czy french pressie, ale nie tylko.

Kawy wypalane są w naszej palarni. Po tym procesie są naturalnie (bez użycia wody) schładzane i pakowane w wysokiej jakości opakowania specjalnie pod każde złożone zamówienie. Dlatego oprócz wysokiej jakości gwarantujemy ich niesamowitą świeżość, której doświadczysz jak tylko kawa trafi w Twoje ręce.

Kliknij i poznaj inne nasze kawy.