Każdy znajdzie swoją kawę
Oferujemy szeroką gamę wysokiej jakości kaw jednorodnych i mieszanek. Nie zamawiamy dużych ilości kawy, by zyskać dobrą cenę kosztem dłuższego okresu przechowywania, który powoduje utratę jakości. Często przygotowujemy zamówienie tuż po tym, gdy znajdzie się w naszym systemie. Preferujemy kawy palone w tradycyjnym włoskim procesie, który uznawany jest za najbliższy ideałowi.
Słodka, zbalansowana, ostra, mocna, owocowa? Jaka jest Twoja kawa?
Jeśli nie jesteś do końca pewien, jaką kawę z naszej oferty wybrać, to sprawdź przygotowany przez nas profil smaku. Określamy w nim moc, kwaskowatość, gorycz i równowagę. Dzięki niemu łatwiej znajdziesz kawę odpowiadającą Twoim indywidualnym gustom.
- Moc (ang. body) - to wrażenie gęstości kawy, jej bogactwo i doznanie, jakie powstaje, kiedy napój jest już na końcu języka. Należy pamiętać, że body to nie gęstość, jaką znamy, to bardziej doznanie smaku. Jeśli nie jesteś w stanie określić mocy smakowo, dodaj do kawy odrobinę mleka. Jeśli smak kawy nie zanika, to ma ona dużą moc. Pamiętaj, jeśli pijesz kawę z mlekiem, szukaj tej z body na wysokim poziomie. Natomiast jeśli pijasz wyłącznie espresso, to możesz wybrać kawę o nieco mniejszej mocy - stanowi ona walor smakowy.
- Kwaskowatość (ang. acidity) - to wrażenie smakowe podobne do lekkiego posmaku soku z cytryny. Jest wyczuwalne na bokach języka i bardzo pożądane w kawach gatunku arabika, za to w robustach praktycznie nie występuje. Jest przeciwieństwem do goryczy i kwaśności. Stanowi bardzo ważny element w tworzeniu mieszanek.
- Gorycz (ang. bitterness) - można ją wyczuć w tylnej części języka. Jest podobna do posmaku skórki grejpfruta lub gorzkiej czekolady. Może powstać w procesie długiego palenia nazywanego włoskim. W przeciwieństwie do kwaskowatości gorycz jest domeną ziaren z gatunku robusta i jest pożądana w niektórych typach mieszanek.
- Równowaga (ang. balance) - to całościowe wrażenie wywierane jednocześnie przez zapach, moc, gorycz i kwaskowatość. Można powiedzieć, że równowaga to smak, doznanie, jakie charakteryzuje brak wybijającego się składnika kawy.
Tagi:
Dodaj nowy komentarz
-->