Kawa i herbata miesiąca - sierpień
W tym miesiącu jako kawę miesiąca wybraliśmy gwatemalskie ziarna speciality z wypaleniem pod tzw. jasne espresso, ale doskonale sprawdzi się również zaparzana w AeroPressie, French Pressie czy Delter Coffee Press! Herbatą miesiąca wybrana została charakterystyczna czarna herbatka Black Spiral.
Kawa i herbata miesiąca - sierpień 2021
Sprawdź też kawę i herbatę w miesiącu lipiec.
Guatemala Finca El Socorro Washed Pacamara
To nie są pierwsze ziarna, które sprowadziliśmy dla Was z jednej z najbardziej znanych plantacji w Gwatemali. Jej właścicielem jest Juan Diego de la Cerda, którego gospodarstwo El Socorro jest w kawowym świecie synonimem doskonałej jakości.
Dowodzą tego liczne nagrody, m.in. 1. miejsce na Cup of Excellence 2011, SCAA Coffee of the Year Award 2011, 1. miejsce na Cup of Cxcellence 2007, a także kilka innych.
Ocena kawy to 86,5 punktów.
Przeczytaj opinie o kawie
Poznaj smak kawy
Te ziarna będą idealne dla wielbicieli dobrze zbalansowanych smaków owocowo-kwiatowych. W kawie Guatemala Finca El Socorro Washed Pacamara na pierwszym planie wysuwają się czerwone jabłko, brzoskwinia i wanilia. W body wyczuwalne są też słodkie aromaty wanilii, migdałów, ciemnego karmelu oraz zielonej herbaty.
Jak przygotować kawę?
Guatemala Finca El Socorro Washed Pacamara to kawa idealna do wielu metod. My wypaliliśmy ją w ten sposób, żeby dobrze smakowała przede wszystkim jako tzw. jasne espresso, ale doskonale sprawdzi się również zaparzana w AeroPressie, French Pressie czy Delter Coffee Press.
Niezbędne akcesoria do zaparzenia kawy
Kilka słów o herbacie Black Spiral
Chińska Black Spiral należy do grupy mocnych czarnych herbat. Jej liście przed wysuszeniem są ręcznie skręcane, by nadać naparowi wyjątkowy smak. Po zalaniu rozwijają się, znacznie zwiększając swoją objętość. Charakterystyczne dla tej mieszanki są złote tipsy, czyli nierozwinięte pąki kwiatowe. Napar ma wyrazisty smak i aromat oraz ciemnoczerwony kolor.
Dzięki dużej zawartości fluoru, czarna herbata wzmacnia zęby, obniża ciśnienie krwi i poprawia krążenie, tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca. Podczas dłuższego zaparzania herbata staje się gorzka, ponieważ teina wiąże się z garbnikami, które z kolei przeciwdziałają powstawaniu komórek nowotworowych.
Przeczytaj opinie o herbacie
Jak przygotować herbatę?
To jedna z najmniej wymagających herbat, jeśli chodzi o sposób zaparzania. Do sitka zaparzarki wsypujemy 1 łyżeczkę na 200 ml wody i zalewamy wrzątkiem. Po 3 min. zaparzania herbata będzie miała orzeźwiające działanie. Natomiast by uzyskać uspokajający napar, należy odczekać 5-6 min. Dłuższe zaparzanie spowoduje, że napar stanie się gorzki. Herbatę można dosłodzić miodem lub cukrem, dodać cytrynę czy miętę, ale równie dobrze smakuje bez dodatków.
Polecane podobne produkty