Kawa i herbata miesiąca - lipiec
W tym miesiącu jako kawę miesiąca wybraliśmy kolumbijskie ziarna speciality z przeznaczeniem pod metody ciśnieniowe oraz mieszankę czrnej herbaty z senchą i owocami, która przyjechała do nas prosto z Wietnamu!
Kawa i herbata miesiąca - lipiec 2021
Sprawdź też kawę i herbatę miesiąca w czerwcu.
Colombia Supremo Don Pablo Quindio
Kolumbijskie kawy, w tym Colombia Supremo Don Pablo Quindio zaliczane są do światowej czołówki, głównie za sprawą idealnych warunków klimatycznych i geograficznych. Pierwsze uprawy miały miejsce na niewielkich domowych plantacjach, a obecnie uprawa kawowca jest jedną z głównych gałęzi gospodarki tego kraju.
Ocena kawy to 85 punktów.
Warto też dodać, że region Quindío został wybrany przez UNESCO jako "światowe dziedzictwo krajobrazu, kultury i kawy".
Przeczytaj opinie o kawie
Poznaj smak kawy
W kawie Colombia Don Pablo Quindío Supremo znajdziesz mieszankę owocowych smaków z przewodnią nutą czerwonego jabłuszka, do tego aromaty waniliowe, karmelowe i słodkie, porównywane z zapachem ciasteczek. To mieszkanka, która pobije Twoje kubki smakowe!
Jak przygotować kawę?
Najlepszy smak z kawy Kolumbia Don Pablo Quindío Supremo wydobędą metody ciśnieniowe, takie jak ekspres, kawiarka. Jednak kawa będzie także smakować w Aeropressie czy French Pressie.
Niezbędne akcesoria do zaparzenia kawy
Kilka słów o herbacie Alhambra
Herbata Alhambra to połączenie wysokiej jakości suszu czarnej herbaty z zieloną senchą, kandyzowanym ananasem, kandyzowaną truskawką i maliną. Słodka, mocno owocowa i przyjemnie lekka, doskonale nadaje się na jesienne chłodne wieczory, bądź jako owocowa pobudzająca bomba z samego rana.
Odpowiednio zaparzona czarna herbata Alhambra ma działanie silnie pobudzające. Pita na ciepło, z dodatkiem miodu, również świetnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Dłużej zaparzana działa z kolei wyciszająco i relaksująco.
Przeczytaj opinie o herbacie
Jak przygotować herbatę?
Herbatę czarną Alhambra należy zaparzać podobnie, jak inne czarne herbaty. Do imbryka wsypujemy 1 łyżeczkę suszu na 200 ml wody. Czarną herbatę zalewamy wodą o zbliżonej temperatury do wrzątku (90 st. C). Należy odczekać ok. 4 min. Napar można pić samodzielnie lub z dodatkiem mleka. Dzięki temu herbata ma delikatniejszy smak i łagodzi stany zapalne w gardle.
Polecane podobne produkty