Dzisiaj pierwszy dzień wiosny! Kup swoją ulubioną kawę, herbatę i kubek Circular&Co 20% taniej! Użyj kodu >>SPRING2023<<
Chińskie oolongi z gór Wuyi swój niepowtarzalny smak i aromat zawdzięczają niezwykłym okolicznościom przyrody, w których dorastają krzewy herbaciane - obszar słynie z różnorodności, która przyczyniła się do wpisania terenu na listę UNESCO. A do tego były świadkami, a...
Ekspres do kawy to urządzenie, które spotkać możemy w wielu domach, a ta liczba wciąż wzrasta. Nic dziwnego, zaczynanie swojego dnia z filiżanką aromatycznej kawy sprawia, że mamy więcej siły i motywacji do działania. Aktualnie zaopatrzyć się możemy w ziarna kawy z...
Wyjątkowo słodkie i aromatyczne - herbaty z wiosennych zbiorów są wysoko cenione, ale i trudnodostępne. Są dość delikatne, nie da się ich długo przechowywać, jednocześnie zachowując wysokie walory smakowe. Zobacz, czym wyróżniają się herbaty z pierwszych zbiorów, jak 1st flush...
Ogromny kraj, jakim są Indie, nie mógłby mieć jednego klimatu. Dzięki temu wyróżnić tu można przynajmniej siedem regionów, w których wytwarza się herbatę o charakterystycznych cechach, których nie sposób odtworzyć w innym środowisku. Poznaj siedem różnych regionów Indii,...
Tak polubiliście naszą kultową Ethiopię Yirgacheffe Reko, że nie mogliśmy zrobić nic innego niż uczynienie ją kawą miesiąca po raz kolejny. Ziarna kawy Ethiopia Yirgacheffe Reko pochodzą z farmy Aricha. Poddane obróbce natural zaskakują swoją świeżością i słodyczą....
Aromatyczne napoje, spożywane w różnych porach dnia, można podzielić na kilka odrębnych rodzajów i kategorii. Tradycja picia zarówno kawy, jak i herbaty jest niezwykle długa, a kultywuje się ją po dziś dzień. Wielbiciele delikatnych, a jednocześnie interesujących smaków, swoim...
Pyszna miętowa matcha latte to ciekawy pomysł na słodką odmianę. Ugasi pragnienie, zaspokoi potrzebę na “coś słodkiego” i trochę nasyci. Doskonale smakuje w chłodne dni, rozgrzewając i pobudzając do działania. Kiedy podać miętową matcha latte? Oczywiście - kiedy...
Czekolada znana jest na całym świecie ze względu na swój charakterystyczny słodki smak. Chyba nie ma na świecie osoby, która od czasu do czasu nie skusiłaby się na kawałek tego smakołyka. Czekolada w swoim składzie zawiera fenyloetyloaminę, czyli substancję, która pobudza...
W kawie mogą występować grzyby wywołujące pleśń. Mykotoksyny, bo o nich mowa, naturalnie pojawiają się na różnych produktach spożywczych. Ich ilość jest jednak tak niewielka, że aflatoksyna czy ochratoksyna nie są w żadnym stopniu niebezpieczne dla człowieka. Można jednak...
Wyspa Cejlon liczy zaledwie 65 tys. km. kwadratowych, ale na jej obszarze znajduje się aż siedem regionów, gdzie uprawia się i przetwarza herbatę. Sri Lanka może poszczycić się sporą różnorodnością produkowanego suszu. Wszystko dzięki ukształtowaniu terenu - znajdujące się...
Choć wydaje się, że herbata nadaje się wyłącznie do picia, jeszcze 1500 lat temu liście traktowano jak warzywo. Podobnie zmieniała się także postać, w jakiej sprzedawano susz - dawniej go prasowano. Z kolei herbata w torebkach liczy sobie ledwie 100 lat. Początkowo rośliny nie...
Bawarka, choć nie jest być może najpopularniejszym stylem picia herbaty, nadal posiada wielu entuzjastów. Można ją przyrządzać na różne sposoby, a ponadto kiedyś uważano, że napój ma pozytywny wpływ na zdrowie. W takim razie co to jest bawarka, skąd pochodzi, na co pomaga i czy...
Herbata to roślina, która potrzebuje specyficznych warunków do wzrostu, jednak okazuje się, że są one dostępne na kilku kontynentach. Choć bezsprzecznie roślina pochodzi z Chin, z czasem herbaciany napar stał się popularny niemal na całym świecie. W wielu regionach przyrządza się...
Nie ulega wątpliwości, że herbata jako roślina pochodzi z Chin i tylko na tym terenie pierwotnie rosła. Jednak tego, w jaki sposób człowiek odkrył, że można przyrządzić z liści napar, nie jesteśmy jeszcze w stanie udowodnić. Być może nigdy się to nie uda. Istnieją jednak...
W tym miesiącu miano kawy miesiąca zdobywa nasza stara nowość, czyli Ethiopia Yirgacheffe Reko Washed, która po przerwie powraca do naszej oferty. Jej ziarna to pochodząca z regionu Yirgacheffe, odmiana Heirloom. Jeśli więc poszukujesz naparu o owocowo-kwiatowym smaku, to trafiłeś...
Tradycja picia herbaty sięga ponad 4 tys. lat wstecz. Ludzie od zawsze doceniali jej niesamowite właściwości oraz doskonały smak i aromat. Również obecnie, głównie w długie, jesienne wieczory, wiele osób lubi spędzać czas z filiżanką herbaty i książką. Nieważne, czy jest to...
Nie bez powodu kawa nazywana jest napojem bogów. Jest to napar, którego fanów spotkać można na całym świecie. Kawa ceniona jest nie tylko ze względu na swoje pobudzające właściwości, ale także ze względu na swój charakterystyczny i niepowtarzalny smak. Zdajemy sobie sprawę, że...
Jesienią, kiedy liście zaczynają spadać z drzew, na sklepowych półkach coraz częściej można spotkać dynię. Warzywo to, nie bez przyczyny nazywane królową jesieni, zawiera wiele cennych dla organizmu składników odżywczych. Można z niej przygotowywać wiele smacznych oraz...
Kawa przygotowywana może być na różne sposoby. Dzisiaj, z okazji Tygodnia Espresso, przygotowaliśmy dla Was ciekawe informacje oraz przepisy na przygotowanie idealnej kawy pod espresso! Dowiedz się z nami więcej o ekspresie ciśnieniowym, kawiarce, Aeropresie i phinie! Ekspres...
Utarło się przekonanie, że herbata mocna to herbata ciemna. A biała herbata nie zawiera kofeiny, ponieważ jest bardzo jasna. Nic bardziej mylnego. Teiny w herbacie nie wyczujemy w smaku czy w kolorze. Za nie odpowiada proces utleniania, jakiemu mogą być poddane liście. W niektórych...
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.