Czy wiecie, że istnieje kawa bezkofeinowa? Dzisiaj chciałabym porozmawiać z Wami na temat tego, czy jest ona zdrowa dla naszego organizmu. Kawa bezkofeinowa to napój, który zyskuje coraz większą popularność wśród osób, które lubią smak kawy, ale chcą uniknąć pobudzającego...
Czy wiedzieliście, że poranna kawa może smakować jak ta z najlepszej kawiarni, bez wychodzenia z domu? Sekret tkwi nie tylko w wyborze wysokiej jakości ziaren, ale również w kilku prostych trikach, które odmienią Wasze poranki. Od znaczenia świeżego mielenia, przez optymalizację...
W dzisiejszych czasach, kawa to nie tylko napój, ale prawdziwy styl życia i sposób na relaks, który cieszy się coraz większą popularnością wśród młodych ludzi. Wydawać się mogłoby, że woda to po prostu woda i nie ma większego znaczenia, jaką wybierzemy do parzenia kawy...
Jak już wcześniej wspomniałam, nawet niewielka ilość czekolady może podczas ciężkiego dnia poprawić nam humor. Tę właściwość w gorzkiej czekoladzie zawdzięczamy głównie tryptofanowi, który nazywany jest "prekursorem serotoniny". Powstająca z niego serotonina...
Słodkie czy gorzkie? Która czekolada trafia w Twoje gusta? Dziś chciałabym opowiedzieć o gorzkiej czekoladzie i odpowiedzieć na pytanie, czy warto ją jeść. W dzisiejszym świecie, pełnym słodyczy i niezdrowych przekąsek, wybór zdrowych opcji może być trudny, ale gorzka...
Bawarka, choć nie jest najpopularniejszym stylem picia herbaty , nadal posiada wielu fanów. Dzisiaj dowiesz się czym jest bawarka, skąd pochodzi, na co pomaga i czy jest zdrowa, a także jak ją przygotować. CZYM JEST HERBATA BAWARKA I SKĄD POCHODZI? Bawarka...
Zastanawiałeś/aś się kiedyś jak wybieramy kawy do naszej oferty? Lub skąd wiemy jak kawa, która wypalamy, smakuje? Jeśli tak, to na pewno spodoba Ci się nasz dzisiejszy kawowy newsletter. J AK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO CUPPINGU? Oprócz kawy i młynka, potrzebne...
Filiżanka wypita w trakcie posiłku może mieć niekorzystne działanie, ale jeśli sięgniemy po nią po jedzeniu, przyniesie nam wiele dobrego. Dzisiaj dowiesz się kiedy pić herbatę oraz po jaką sięgać rano, w ciągu dnia, a po jaką wieczorem. PICIE HERBATY A POSIŁKI...
Wracamy do herbacianych tematów i zabieramy Cię w podróż do Japonii! Czytając nasz dzisiejszy mailing dowiesz się czym batabatacha i jak ją przygotować. CZYM JEST HERBATA BATABATACHA? Batabatacha to odmiana herbaty bancha, która poddawana jest fermentacji. Ten...
Opowiemy o czarnej herbacie - dowiesz się dlaczego jest czarna, gdzie się ją uprawia i jak herbata z różnych krajów różni się od siebie smakiem. Tym razem zamiast kubka kawy proponujemy Ci przygotowanie sobie aromatycznej herbaty. Gotowy/a? To zaczynamy! CZYM JEST...
Chwilowo porzucamy kawowy temat, żeby opowiedzieć Wam trochę o popularnym ostatnio napoju - kombuchy. Czym jest grzybek herbaciany? Jakie ma właściwości? Jak przygotować własną kombuchę?Przeczytajcie do końca, a poznacie odpowiedzi na pytania. CZYM JEST KOMBUCHA?...
Zaparzyłeś/aś już kubek swojej ulubionej kawy? Jeśli nie, to biegiem do kuchni, bo uwierz nam, z kawą w dłoni o kawie czyta się znacznie przyjemniej. Tak tylko ukradkiem wspomnimy, że jeśli jeszcze nie piłeś/aś nowej Peru Quillabamba , to polecamy na ciężkie poranki! Tyle...
Jak podobała Wam się poprzednia dawka kawowej wiedzy? Dzisiaj kontynuacja, więc wskakujemy poziom wyżej! Tym razem bardziej zgłębimy temat kawowej obróbki. Poznajcie nowoczesne i nowatorskie metody przetwarzania owoców kawowca, dzięki którym możecie się cieszyć wyjątkowym smakiem...
Gotowi na dawkę kawowej wiedzy? Jeśli tak to zaparzacie swoją ulubioną kawę , rozsiądźcie się wygodnie na kanapie i do dzieła! Kupując kawy na pewno spotkaliście się z takimi pojęciami jak washed, natural, honey czy anaerobic. Brzmi jak czarna magia? Po przeczytaniu naszego...
Dzisiaj opowiem Wam o wyjątkowej kawie, która poprzez swoje nietypowe pochodzenie stała się jedną z najdroższych kaw świata. Do jej powstania przyczynia się uroczy futrzak zwany cywetą lub jak kto woli łaskunem lub luwakiem. Dowiecie się jak wygląda jej produkcja, jak smakuje i...
Zastanawiałeś się kiedyś, co po obróbce kawy dzieje się z owocem kawowca? Przybywam z odpowiedzią. Dzisiaj krótko o cascarze, czyli pysznym produkcie ubocznym. Ziarna kawowca stanowią najbardziej pożądany element tej rośliny. To właśnie z nich powstaje jeden z...
Przed Wami kolejna część podróży z kawą. Tym razem zabieram Was do słonecznej Brazylii - kraju, który jest największym eksporterem kawy na świecie. Brazylia to jeden z największych producentów kawy na świecie, którego udział w rynku sięga nawet 35%. Nic dziwnego, skoro...
Czy marzy ci się idealny przelew w domu? Eksperymentowanie z kawą, kontrola nad procesem jej parzenia. Jednak ale nie wiesz co będzie dla ciebie najlepszą opcją na początek? Zdecydowanie polecamy dripper , jest to niekwestionowany król wśród domowych metod przelewowych. W...
Dowiedzieliście się już wiele o regionach kawowych z całego świata. Tym razem nadeszła pora na bardziej herbaciany temat. Chciałabym Wam przedstawić krótką historię herbaty. A więc, do dzieła! Choć wydaje się, że herbata nadaje się wyłącznie do picia, jeszcze 1500 lat...
Dzisiaj pora na Amerykę Południową, a dokładniej Peru - kraj słynący z Machu Picchu, gór i doskonałej jakości kawy. Republika Peru leży w zachodniej części Ameryki Południowej. To trzecie co do wielkości państwo kontynentu, po Brazylii i Argentynie, którego...
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.