Odmiana Acaiá IAC 474-1 to pochodna Mundo Novo, stworzona specjalnie z myślą o kawach wysokojakościowych. Uprawiana przede wszystkim w Brazylii. Historia Ta odmiana została wyselekcjonowana i po raz pierwszy rozprowadzona wśród plantatorów w Brazylii w 1977 roku. Nazwa Acaiá w...
Odporna na suszę i bardzo dobra jakościowo odmiana, jednak równocześnie podatna na poważne choroby. SL28 występuje w Kenii, Malawi, Ugandzie i Zimbabwe. Historia SL28 to jedna z najbardziej znanych i cenionych odmian kawy z Afryki. Wyodrębniona w latach 1935-1939 w Kenii, w Scott...
Bardzo płodna, wysoka odmiana z dużą tolerancją na suszę i zimno. Występuje głównie w Kenii i Ugandzie. Historia Odmiana SL14 została pierwotnie wyselekcjonowana w latach 1935-1939 w Kenii, w Scott Agricultural Laboratories. Swój początek wzięła od jednego drzewa...
Yellow Catucai 2SL to krzyżówka odmian Icatu i Catuai , słynąca z wysokiej wydajności i intensywnego wzrostu. Historia Odmiana powstała w Brazylii, skąd pochodzi zdecydowana większość jej upraw. Jednak ze względu na bardzo dobry stosunek wydajności do jakości, szybko...
Odmiana Maracaturra jest hybrydą ziaren Maragogype oraz Caturra . Ziarna odmiany Maracaturra są słodkie i charakteryzują się dość dużym rozmiarem. Historia Maracaturra występuje głównie w Ameryce Środkowej - w Salwadorze, Nikaragui, Brazylii i Meksyku. Do jej powstania...
W poprzednim tekście opisałam klasyczne metody obróbki ziaren kawy, tzn. natural, washed i honey. Świat się zmienia, także ten kawowy. Na przełomie ostatnich lat pojawiły się nowe metody obróbki ziaren, którym sprzyja nowoczesna technika. Jakie to metody? Oto kilka z nich....
Zapewne czytając nazwy lub opisy kaw nie raz zetknęliście się z takimi pojęciami jak washed, natural, honey czy fermentacja. Każde z nich odnosi się do konkretnego sposobu obróbki kawy, czyli procesu przygotowania kawy od zebrania do wysłania ziaren do palarni. Część z metod...
Mojito z herbaty to ciekawa wariacja na temat jednego z najpopularniejszych drinków świata. Do herbacianego mojito potrzebujemy podobnych składników, co do oryginalnego drinka, jednak nieodzowna będzie tu zielona herbata, najlepiej matcha, sencha lub gunpowder. Wypróbuj przepisy na mojito...
Samodzielne przygotowanie herbaty w torebkach daje nam możliwość zabrania jej niemal wszędzie i wygodne przygotowanie nawet, jeśli do dyspozycji nie mamy odpowiedniego czajnika. Warto jednak wiedzieć, jak i z czego zrobić torebki na herbatę oraz co można wrzucić do takiej saszetki. ...
Szałwia zdobyła niezwykłą popularność już w Starożytności i do dzisiaj medycyna chętnie ją wykorzystuje. To ziele o wysokiej skuteczności antybakteryjnej i odkażającej. Napar wskazany jest przy przeziębieniach, gorączce, a nawet nadmiernej potliwości. Sprawdź, jakie...
Imbir jest jednym z najzdrowszych dodatków do herbaty. Dodaje energii, wzmacnia organizm w okresie przeziębieniowym, ma także działanie przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne. Do tego ma bardzo ciekawy smak, bez którego trudno wyobrazić sobie na przykład pierniczki...
Kto nie pamięta z dzieciństwa ciepłej herbaty z miodem i cytryną po szaleństwie na śniegu? Miód jest bardzo zdrowym dodatkiem do herbaty, o ile stosujemy go w odpowiedni sposób. Sprawdź, jak się ma temperatura herbaty do miodu i ile ma kalorii łyżeczka miodu. Do jakiej herbaty...
Lipa, jedno z bardziej charakterystycznych dla Polski drzew, raz w roku kwietnie, wydając kwiaty, z których susz stosuje się w domowej medycynie przede wszystkim na przeziębienia. Jednak zastosowanie znajdzie również jako delikatna herbatka na uspokojenie czy problemy trawienne. Lipa -...
Melisa powszechnie znana jest ze swojego działania uspokajającego i nasennego. Sprawdza się zarówno u dorosłych, jak i dzieci. Działanie melisy jest jednak znacznie szersze. Filiżanka naparu pomoże na problemy trawienne czy ból głowy. Melisa lekarska Inaczej zwana rojownikiem,...
Swego czasu suplementy diety na bazie ginkgo biloba , czyli miłorzębu japońskiego, zrobiły zawrotną karierę jako panaceum na starzenie się. Ile w tym jest prawdy? Czy napar z miłorzębu japońskiego pomoże w walce z przemijającym czasem, demencją czy chorobą Alzheimera? ...
Jako społeczeństwo stajemy się coraz bardziej świadomi ekologicznie, co jest niewątpliwie jednym z ważniejszych trendów ostatnich lat. Należysz do osób, które chcą ograniczyć ilość plastiku, jaki ląduje na śmietnikach? Mamy dla ciebie dobrą wiadomość! Postanowiliśmy...
W skład naszego szybkiego podwieczorka wchodzą winogrona, gorzka czekolada i wiórki kokosowe. Nie taka czekolada zła jak ją malują. Gorzka czekolada to źródło wielu wartościowych składników, takich jak magnez, potas, żelazo, które mogą pozytywnie wpłynąć na pracę...
Zielonej herbacie właściwości odchudzające przypisuje się od dawna. Czy faktycznie napar z liści krzewu herbacianego ma taką cudowną moc spalania tłuszczu? Ile filiżanek dziennie zielonej herbaty trzeba wypić, by schudnąć? Czy zielona herbata odchudza? Na tak postawione...
Ceny herbat potrafią być znacznie wyższe niż ceny złota. Jednym przypisuje się wspaniałe właściwości zdrowotne, innym wyjątkowy smak. Wśród najdroższych herbat świata są również takie, które wysoką cenę uzyskały z zupełnie innego powodu ... wyjątkowo drogiej torebki, w...
Kardamon stosowany jest od kilku tysięcy lat. Do dzisiaj herbata z kardamonem wykorzystywana jest w medycynie, odchudzaniu, a olejek kardamonowy - w kosmetyce. Przekonaj się, jakie właściwości ma kardamon. Poznaj sprawdzone przepisy na herbatę z kardamonem, masala czaj i karak czaj....
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.