Rwanda. To kraj tysiąca wzgórz, ale też miejsce znane z burzliwiej historii (bardzo delikatnie powiedziane). W ostatnim czasie kawa z Rwandy bardzo zyskała na popularności, a ma to prostą przyczynę – z roku na rok wzrasta jej jakość. Dlaczego tak się dzieje? Zacznijmy od...
Dzisiaj pora na kolejny z regionów kawowych. Zapraszam Was na podróż do Afryki i kraju, który jest ojczyzną kawy - Etiopii. Etiopia słynie z kawy i to wie chyba każdy, nawet najbardziej początkujący kawosz. To także kolebka kawowca – właśnie w tym kraju roślina ta...
Dzisiaj przyszła kolej na japońską sproszkowaną herbatę - matchę. Ten niepozorny zielony proszek posiada wiele cennych właściwości i zastosowań. Jeśli jesteście ich ciekawi, zapraszam do lektury. CZYM JEST I SKĄD POCHODZI MATCHA? Pochodząca z Chin matcha...
Czy jest coś bardziej urzekającego niż połączenie pasji do kawy z miłością do kina? W świecie filmu kawa często pełni rolę nie tylko pobudzającego napoju, ale i kluczowego elementu, który może definiować postacie, tworzyć atmosferę lub nawet stać się centralnym punktem...
CZYM JEST IMBIR? Popularna bylina naturalnie rośnie w Azji południowo-wschodniej, w Indiach i części Chin. Imbir przeniesiono również na teren wysp Oceanii, północnej Australii, Korei, Madagaskaru, część Afryki, Ameryki Środkowej, Florydy i Hawajów. Na świecie...
Smakosze herbat dzielą się na tych, którzy uważają, że zbrodnią jest dodawanie do naparu herbacianego jakiegokolwiek dodatku i na tych, którzy lubią eksperymentować z dodatkami. Jedni i drudzy mają sporo racji. Faktycznie, niektóre, szczególnie delikatne herbaty, mogą dużo...
Czy wiesz, że filiżanka herbaty może kryć w sobie sekret długowieczności i witalności? Mówimy tutaj o Sencha , które nie tylko kusi podniebienie swoim delikatnym smakiem, ale również kryje w sobie bogactwo zdrowotnych właściwości, cenionych od wieków w kulturze Dalekiego...
Czy wiedzieliście, że każdy łyk kawy to podróż w czasie, która rozpoczyna się tysiące lat temu w etiopskich lasach? Ta czarna, aromatyczna esencja, bez której wielu z nas nie wyobraża sobie poranka, ma za sobą fascynującą historię pełną tajemniczych obrzędów, dalekich...
Herbaty dzielimy według koloru, który wynika ze sposobu przygotowania suszu. Różne procesy, jakim są poddawane liście powodują, że poszczególne rodzaje herbat mają nie tylko różny kolor, smak czy zapach, ale także (a może przede wszystkim) właściwości. Warto pamiętać, że...
Mówi się, że już jedna filiżanka herbaty działa jednocześnie pobudzająco i relaksująco, a dodatkowo wspomaga pracę organizmu. Co kryje w sobie herbaciany susz? Co jest w składzie herbaty i jak to naprawdę na nas działa? Kofeina, czyli teina Znana z kawy...
Ostatnio zarzuciłam Was dość dużą garścią informacji odnośnie metod przelewowych. Wierzę, że całą wiedzę macie już w małym palcu. Dziś z kolei skupimy się na metodach ciśnieniowych. W końcu czym byłby świat bez espresso! Gotowi? No to zapraszam do czytania!...
Na początek wróćmy do samych podstaw. Stopień palenia kawy określa jej przeznaczenie. Ziaren o widocznie jaśniejszej barwie, najlepiej użyć w przelewie, natomiast te palone ciemniej, swój najlepszy smak zaoferują zaparzone jako espresso. Chemex Chemex to...
Każdy z nas wie, że poranek bez kawy to jak dzik bez ziemniaka. Nieważne w jakiej formie: szybkie espresso, elegancka mała czarna, cieplutka kapuczina czy bezkonkurencyjna pumpkin spice latte. Wszystko zawdzięczamy tej kawie, a czy ktoś pomyślał o głównym bohaterze całego...
Kawa, to nie tylko napój, lecz także źródło niekończących się opowieści i fascynujących faktów. Jeśli jesteś ciekawskim smakoszem kawy, z pewnością zainteresują Cię niezwykłe historie, nietypowe rekordy i kuriozalne fakty związane z tym aromatycznym napojem....
Czy wiedzieliście, że każda filiżanka kawy zaczyna swoją podróż od zielonego liścia kawowca? Ta tropikalna roślina, znana z dawania energetyzującego kopa milionom ludzi każdego dnia, jest równie fascynująca, co jej aromatyczne ziarna. W naszym artykule zabierzemy Was w podróż do...
Jako prawdziwi miłośnicy kawy, chcielibyśmy móc delektować się nią o każdej porze dnia, nie tylko rano. A co jeśli zamarzy nam się filiżanka aromatycznej kawy wieczorem, a jedyną przeszkodą przed jej spożyciem jest zawarta w niej kofeina? W takich chwilach warto sięgnąć po...
W fascynującym świecie kawy, gdzie nowości technologiczne i innowacje zdają się pojawiać niemal każdego dnia, istnieje jeden element, który nieustannie symbolizuje klasę i wyrafinowanie. Mowa oczywiście o Chemexie! Ten ikoniczny dzbanek, stworzony w latach 40. XX wieku, nie tylko...
Zapewne nie raz słyszałeś o niezwykle popularnej herbacie matcha i jej wyjątkowych właściwościach. Ta zielona japońska herbata nie tylko zachwyca intensywnym smakiem, ale także niesie ze sobą liczne korzyści zdrowotne. W tym artykule w zaledwie 5 minut dowiesz się o...
W tym artykule przybliżymy Ci dwie popularne techniki obróbki kawy: mokrą i suchą. Omówimy ich przebieg oraz wpływ na środowisko. Odkryjemy różnice między nimi i zastanowimy się, jak wpływają na ostateczny smak kawy . Wszystko to przeczytasz w zaledwie 4 minuty i na pewno pomoże...
Czy wiedzieliście, że codziennie wyrzucamy potencjalne skarby? Mowa tutaj o fusach z kawy , które zazwyczaj kończą swoje życie w koszu na śmieci. Tymczasem, jak donosi ostatnie badanie opublikowane w Journal of Cleaner Production, fusy z kawy mogą mieć wiele zastosowań, które nie...
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.