Array
(
[id] => 621
[autor] => 13
[tytul] => Czym jest cold brew coffee?
[tekst] =>
Być może doskonale znasz kawy serwowane na zimno. Bądźmy jednak dokładni: tak jak nie każdy prostokąt jest kwadratem, tak nie każda zimna, mrożona kawa jest cold brew. Kawy mrożone w ciągu ostatniej dekady zyskały na ogromnej popularności. W wielu kawiarniach znajdziemy w ofercie zimne kawy, pełne cukru, syropów, mleka, różnych dodatków takich jak kolorowe posypki, bita śmietana, owoce czy orzechy. I to nie jest kawa typu cold brew. Dlaczego? Ponieważ te zimne kawy zaczynają jako gorące espresso, a następnie schładzane są za pomocą lodu bądź zimnego mleka. Kiedy mówimy o cold brew coffee, mamy na myśli kawę zaparzoną w zimnej wodzie – a to zupełnie inny napój.
Historia cold brew
Pochodzenie cold brew coffee można przypisać Japonii, gdzie znana jest jako Kyoto-style coffee, nazwana tak od miasta powstania. Początki te szacuje się na 1600 rok. Właśnie wtedy powstały znane do dzisiaj metody ekstrakcji. Inne źródła szacują, że cold brew wynaleźli jednak Holendrzy, którzy przedstawili metodę Japończykom. Teoria ta bazuje na przygotowywanej przez Holendrów "esencji kawy" i transportowaniu jej z Indonezji. Taki "zimny napar" można było w każdej chwili podgrzać i spożyć. Dopiero stosunkowo niedawno kawa przygotowywana na zimno dotarła do Stanów Zjednoczonych. Niestety Europejczykom znacznie więcej czasu zajęło poznanie i docenienie zimnej metody parzenia kawy.
Rozwój cold brew
Rynek cold brew obecnie wręcz eksploduje. Popularność rośnie razem z młodym pokoleniem, które preferuje delikatniejsze i pełniejsze kawy niż te, zaparzane tradycyjnie. Z pewnych powodów jest to również atrakcyjne dla osób, które mają świadomość zdrowia - naturalna, niska kwasowość i łagodna słodkość charakterystyczna dla cold brew oznaczają, że można ją pić bez mleczka i cukru koniecznego do zneutralizowania goryczy regularnej kawy. Czy się to podoba, czy nie, etos "czystego jedzenia" rozszerza się, a cold brew wpasowuje się w tę ideę perfekcyjnie.
Co ciekawe, uważa się, że cold brew jest świetną alternatywą dla osób z wrażliwym żołądkiem, ponieważ ma znacznie niższą kwasowość niż tradycyjnie przygotowywana kawa.
Zanim zaczniesz swoją przygodę z cold brew...
Dla uzyskania odpowiedniego ekstraktu, kawę zmieloną na grubość do French pressu, należy parzyć w przeznaczonym do cold brew słoiku z filtrem w proporcjach 10 g na 100 ml wody. Tak przygotowaną kawę powinno się zostawić w lodówce na 16 do 24 godzin, w zależności od preferencji. Przygotowane cold brew można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce do trzech dni.
By przedłużyć żywotność zestawu do cold brew, należy pamiętać, by każdą część czyścić wodą każdorazowo po jej użyciu.
Być może doskonale znasz kawy serwowane na zimno. Bądźmy jednak dokładni: tak jak nie każdy prostokąt jest kwadratem, tak nie każda zimna, mrożona kawa jest cold brew. Kawy mrożone w ciągu ostatniej dekady zyskały na ogromnej popularności. W wielu kawiarniach znajdziemy w ofercie zimne kawy, pełne cukru, syropów, mleka, różnych dodatków takich jak kolorowe posypki, bita śmietana, owoce czy orzechy. I to nie jest kawa typu cold brew. Dlaczego? Ponieważ te zimne kawy zaczynają jako gorące espresso, a następnie schładzane są za pomocą lodu bądź zimnego mleka. Kiedy mówimy o cold brew coffee, mamy na myśli kawę zaparzoną w zimnej wodzie – a to zupełnie inny napój.
Historia cold brew
Pochodzenie cold brew coffee można przypisać Japonii, gdzie znana jest jako Kyoto-style coffee, nazwana tak od miasta powstania. Początki te szacuje się na 1600 rok. Właśnie wtedy powstały znane do dzisiaj metody ekstrakcji. Inne źródła szacują, że cold brew wynaleźli jednak Holendrzy, którzy przedstawili metodę Japończykom. Teoria ta bazuje na przygotowywanej przez Holendrów "esencji kawy" i transportowaniu jej z Indonezji. Taki "zimny napar" można było w każdej chwili podgrzać i spożyć. Dopiero stosunkowo niedawno kawa przygotowywana na zimno dotarła do Stanów Zjednoczonych. Niestety Europejczykom znacznie więcej czasu zajęło poznanie i docenienie zimnej metody parzenia kawy.
Rozwój cold brew
Rynek cold brew obecnie wręcz eksploduje. Popularność rośnie razem z młodym pokoleniem, które preferuje delikatniejsze i pełniejsze kawy niż te, zaparzane tradycyjnie. Z pewnych powodów jest to również atrakcyjne dla osób, które mają świadomość zdrowia - naturalna, niska kwasowość i łagodna słodkość charakterystyczna dla cold brew oznaczają, że można ją pić bez mleczka i cukru koniecznego do zneutralizowania goryczy regularnej kawy. Czy się to podoba, czy nie, etos "czystego jedzenia" rozszerza się, a cold brew wpasowuje się w tę ideę perfekcyjnie.
Co ciekawe, uważa się, że cold brew jest świetną alternatywą dla osób z wrażliwym żołądkiem, ponieważ ma znacznie niższą kwasowość niż tradycyjnie przygotowywana kawa.
Zanim zaczniesz swoją przygodę z cold brew...
Dla uzyskania odpowiedniego ekstraktu, kawę zmieloną na grubość do French pressu, należy parzyć w przeznaczonym do cold brew słoiku z filtrem w proporcjach 10 g na 100 ml wody. Tak przygotowaną kawę powinno się zostawić w lodówce na 16 do 24 godzin, w zależności od preferencji. Przygotowane cold brew można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce do trzech dni.
By przedłużyć żywotność zestawu do cold brew, należy pamiętać, by każdą część czyścić wodą każdorazowo po jej użyciu.