Kawa i herbata - czerwiec
W czerwcu mamy zaszczyt zaprezentować Wam aż dwie kawy miesiąca oraz jedną fenomenalną herbatę prosto z Chińskiej prowincji! Zapraszamy do poznania ich bliżej.
Kawa i herbata miesiąca - czerwiec 2021
Sprawdź też kawę i herbatę miesiąca w maju.
#1 Indonesia Lake Tawar Sumatra Grade 1
Organiczne i opatrzone certyfikatem Fairtrade ziarna Sumatra Mandhelling Grade 1 pochodzą z regionu Pegasing w pobliżu miasta Takengon na północy Sumatry w Indonezji, niedaleko jeziora Tawar i gór Barisan.
Kawy sumatrzańskie najczęściej poddawane są obróbce semi-washed. Owoce kawowca zbierane są ręcznie, mielone maszynowo, a następnie częściowo suszone na słońcu – aż do poziomu wilgoci sięgającego 35%. Następnie usuwa się pergamin, odsłaniając białawy, nabrzmiały owoc. Owoce te szybko zmieniają kolor na ciemnozielony, unikalny w tej części świata.
Ocena kawy to 84,5 punktów.
#2 Ethiopia Yirgacheffe Reko Gr. 1 Washed
Etiopia to kraj z idealnymi warunkami do uprawy kawowca. Większość kraju położona jest na wyżynach lub wzgórzach, co determinuje warunki pogodowe. Klimat tropikalny z obfitymi opadami deszczy sprawia, że to właśnie z tego kraju pochodza doskonałe ziarna speciality, takie jak Ethiopia Yirgacheffe Reko Washed. Farma Aricha została niedawno odnowiona, wyposażona w nowoczesny sprzęt. Do tam właśnie trafiają plony z okolicznych plantacji, zapewniając źródło utrzymania lokalnym rolnikom.
Jeśli więc szukasz owocowo-kwiatowych aromatów, doskonale trafiłeś!
Ocena kawy to 87,5 punktów.
Poznaj smak kawy
#1 Indonesia Lake Tawar Sumatra Grade 1
Jeśli chodzi o kawę numer #1 z Indonezji, to króluje tutaj dość oryginalne połączenie smaków. Wyczuwalne są posmaki czerwonego jabłka i czekolady, przełamane białym pieprzem, z aromatami ziołowymi i winnymi.
#2 Ethiopia Yirgacheffe Reko Gr. 1 Washed
Decydując się na tę kawę, najpierw poczujesz w ustach owocową słodycz, przełamaną rześką cytrynową kwasowatością i mocnym aromatem Earl Grey. Do pełnego aromatu dochodzą jeszcze nektarynka i ananas na finiszu.
Jak przygotować kawę?
#1 Indonesia Lake Tawar Sumatra Grade 1
Ze względu na obróbkę i stopień palenia, Indonesia Lake Tawar Sumatra Grade 1 bardzo dobrze sprawdza się jako klasyczne espresso, ale doskonale smakuje także jako aeropress czy french press.
#2 Ethiopia Yirgacheffe Reko Gr. 1 Washed
Najlepszym sposobem na wydobycie pełni smaku i aromatu z akawy Ethiopia Yirgacheffe Reko Washed jest zaparzenie jej metodami alternatywnymi, takimi jak chemex czy drip.
Niezbędne akcesoria do zaparzenia kawy
Kilka słów o herbacie Gunpowder Special
Chińska zielona herbata Gunpowder Special swoją nazwę zawdzięcza nietypowemu wyglądowi. Podczas suszenia liście zwijane są w błyszczące, drobne kulki, przypominające proch strzelniczy. Im ciaśniej liście są zwinięte, tym susz jest wyżej ceniony. Po zalaniu wodą liście pęcznieją i rozwijają się. Napar ma delikatny, słodki smak oraz żółtozłotą barwę.
Przeczytaj opinie o herbacie
Jak przygotować herbatę?
Ponieważ liście są bardzo ciasno zwinięte, wykorzystujemy trochę mniej suszu niż zazwyczaj. Na 200 ml wody wystarczy jedna łyżeczka herbaty. Zalewamy nie wrząca, ale ciepłą wodą, o temperaturze ok. 75 st. C. Parzymy nie dłużej niż 2 minuty i przelewamy napar do filiżanek. Jeśli woda będzie zbyt ciepła, napar może stać się gorzkawy. W Maroku Gunpowder Special podawana jest z liśćmi świeżej mięty oraz cukrem.
Polecane podobne produkty