Świeżo Palona
Menu

Kawa i herbata - czerwiec

Kawa speciality w promocji

W czerwcu mamy zaszczyt zaprezentować Wam aż dwie kawy miesiąca oraz jedną fenomenalną herbatę prosto z Chińskiej prowincji! Zapraszamy do poznania ich bliżej.

Kawa i herbata miesiąca - czerwiec 2021

Sprawdź też kawę i herbatę miesiąca w maju.

Świeżo Palona kawa z całego świata

#1 Indonesia Lake Tawar Sumatra Grade 1

Organiczne i opatrzone certyfikatem Fairtrade ziarna Sumatra Mandhelling Grade 1 pochodzą z regionu Pegasing w pobliżu miasta Takengon na północy Sumatry w Indonezji, niedaleko jeziora Tawar i gór Barisan.

Kawy sumatrzańskie najczęściej poddawane są obróbce semi-washed. Owoce kawowca zbierane są ręcznie, mielone maszynowo, a następnie częściowo suszone na słońcu – aż do poziomu wilgoci sięgającego 35%. Następnie usuwa się pergamin, odsłaniając białawy, nabrzmiały owoc. Owoce te szybko zmieniają kolor na ciemnozielony, unikalny w tej części świata. 

Ocena kawy to 84,5 punktów.

#2 Ethiopia Yirgacheffe Reko Gr. 1 Washed

Etiopia to kraj z idealnymi warunkami do uprawy kawowca. Większość kraju położona jest na wyżynach lub wzgórzach, co determinuje warunki pogodowe. Klimat tropikalny z obfitymi opadami deszczy sprawia, że to właśnie z tego kraju pochodza doskonałe ziarna speciality, takie jak Ethiopia Yirgacheffe Reko Washed. Farma Aricha została niedawno odnowiona, wyposażona w nowoczesny sprzęt. Do tam właśnie trafiają plony z okolicznych plantacji, zapewniając źródło utrzymania lokalnym rolnikom.

Jeśli więc szukasz owocowo-kwiatowych aromatów, doskonale trafiłeś!

Ocena kawy to 87,5 punktów.

Lake Tawar kawa

Poznaj smak kawy

#1 Indonesia Lake Tawar Sumatra Grade 1

Jeśli chodzi o kawę numer #1 z Indonezji, to króluje tutaj dość oryginalne połączenie smaków. Wyczuwalne są posmaki czerwonego jabłka i czekolady, przełamane białym pieprzem, z aromatami ziołowymi i winnymi.

Poczuj wyjątkowy smak kawy z indonezji

#2 Ethiopia Yirgacheffe Reko Gr. 1 Washed

Decydując się na tę kawę, najpierw poczujesz w ustach owocową słodycz, przełamaną rześką cytrynową kwasowatością i mocnym aromatem Earl Grey. Do pełnego aromatu dochodzą jeszcze nektarynka i ananas na finiszu. 

Smak kawy z etiopii

Jak przygotować kawę?

#1 Indonesia Lake Tawar Sumatra Grade 1

Ze względu na obróbkę i stopień palenia, Indonesia Lake Tawar Sumatra Grade 1 bardzo dobrze sprawdza się jako klasyczne espresso, ale doskonale smakuje także jako aeropress czy french press.

#2 Ethiopia Yirgacheffe Reko Gr. 1 Washed

Najlepszym sposobem na wydobycie pełni smaku i aromatu z akawy Ethiopia Yirgacheffe Reko Washed jest zaparzenie jej metodami alternatywnymi, takimi jak chemex czy drip.

Niezbędne akcesoria do zaparzenia kawy


Herbata z całego świata

Kilka słów o herbacie Gunpowder Special

Chińska zielona herbata Gunpowder Special swoją nazwę zawdzięcza nietypowemu wyglądowi. Podczas suszenia liście zwijane są w błyszczące, drobne kulki, przypominające proch strzelniczy. Im ciaśniej liście są zwinięte, tym susz jest wyżej ceniony. Po zalaniu wodą liście pęcznieją i rozwijają się. Napar ma delikatny, słodki smak oraz żółtozłotą barwę.

Przeczytaj opinie o herbacie

Herbatka chińska

Jak przygotować herbatę?

Ponieważ liście są bardzo ciasno zwinięte, wykorzystujemy trochę mniej suszu niż zazwyczaj. Na 200 ml wody wystarczy jedna łyżeczka herbaty. Zalewamy nie wrząca, ale ciepłą wodą, o temperaturze ok. 75 st. C. Parzymy nie dłużej niż 2 minuty i przelewamy napar do filiżanek. Jeśli woda będzie zbyt ciepła, napar może stać się gorzkawy. W Maroku Gunpowder Special podawana jest z liśćmi świeżej mięty oraz cukrem.


Polecane podobne produkty