Kawa i herbata miesiąca - maj
Nowy miesiąc, a więc nowa kawa i herbata miesiąca! W tym miejscu zawsze znajdziesz kawę i herbatę w promocyjnej cenie. Dzięki dokładnemu opisowi oraz zdjęciom z plantacji poznasz nasze wyjątkowe produkty jeszcze lepiej. Zapraszamy do lektury oraz zakupów.
Kawa i herbata miesiąca - maj 2021
Sprawdź też kawę i herbatę miesiąca w marcu i kwietniu.
Kilka słów o kawie Brazil Sitio Sao Lucas Natural
W maju wyjątkowo przedstawiamy Wam kawę miesiąca w dwóch odmianach. Osobno z przeznaczeniem pod przelew, a osobno espresso. Obie kawy pochodzą z tej samej plantacji w São Lucas. Różnią się jedynie obróbką. Plantacja Sitio São Lucas, z której pochodzą nasze ziarna, istnieje nieprzerwanie od 1976 r. W 2015 r. jej właścicielem został Gileno Donizette, który nabył farmę od swojego wuja. Trzy lata temu zaczął on ograniczać używanie chemikaliów i nawozów mineralnych na rzecz stosowania nawozów organicznych. Podczas ostatnich zbiorów całkowicie unikał stosowania pestycydów.
Ocena kawy to 84 punkty.
Przeczytaj opinie o kawie
To, że ziarna są naprawdę wysokiej jakości świadczą same pozytywne komentarze, które zostawiacie po jej wypróbowaniu.
Poznaj smak kawy
W profilu smakowym tej kawy dominują wanilia, truskawka i orzechy nerkowca i laskowe. Zanurz się w morzu aromatów!
Jak przygotować kawę?
W związku z faktem, że widzimy w kawie Brazil Sitio São Lucas Yellow Catucaí 2SL niewykorzystany potencjał postanowiliśmy rozdzielić palenie omniroast na dwa palenia - jedno specjalnie dla metod przelewowych [filter], drugie dla metod ciśnieniowych [espresso]. Kawa, której opis teraz czytasz wypalona została tak, żeby najlepiej smakować po zaparzeniu różnymi metodami ciśnieniowymi (ekspres, kawiarka, AeroPress) i we French Pressie.
Niezbędne akcesoria do zaparzenia kawy
Kilka słów o herbacie Bi Luo Chun
Zielona herbata Bi Luo Chun uprawiana jest w chińskiej prowincji Jiangsu w regionie Dongting. Liście podczas produkcji zwijane są w małe spirale, z których po wysuszeniu wystają delikatne, jasne włoski. Herbata ma charakterystyczny, owocowo-kwiatowy smak i aromat, które zawdzięcza drzewom owocowym, w pobliżu których krzewy są uprawiane.
Przeczytaj opinie o herbacie
Jak przygotować herbatę?
Na każde 150 ml wody używamy 1 łyżeczkę herbaty. Susz zalewamy wodą o temperaturze ok. 75 st. C i czekamy od 2 do 4 min., zależnie od preferencji, aż napar będzie gotowy. Im dłuższe zaparzanie, tym smak będzie intensywniejszy. Do zaparzania Bi Luo Chun warto użyć szklanego, przezroczystego dzbanka, aby móc obserwować, jak liście się otwierają. Gotowy napar przelewamy do filiżanek, nie naciągnął goryczą spowodowaną łączeniem sie teiny z garbnikami.
Polecane podobne produkty