Kawa i herbata miesiąca - kwiecień
Nowy miesiąc, a więc nowa kawa i herbata miesiąca! W tym miejscu zawsze znajdziesz kawę i herbatę w promocyjnej cenie. Dzięki dokładnemu opisowi oraz zdjęciom z plantacji poznasz nasze wyjątkowe produkty jeszcze lepiej. Zapraszamy do lektury oraz zakupów.
Kawa i herbata miesiąca - kwiecień 2021
Sprawdź też kawę i herbatę miesiąca w marcu.
Kilka słów o kawie Guatemala Huehuetenango La Maravilla Washed
W kwietniu przedstawiamy ziarna pochodzące z gwatemalskiej plantacji Finca La Maravilla, która działa nieprzerwanie od 1997 roku. Dla miłośnika kawy Mauricio Rosalesa i jego ojca Guillermo posiadanie własnej plantacji od zawsze było wielkim marzeniem. Kiedy więc odkryli miejsce odludne, umiejscowione na zboczach górskich w rejonie Huehuetenango, gdzie dotrzeć można było tylko pieszo lub konno, nie wahali się ani chwili.
Ocena kawy to 85 punktów.
Przeczytaj opinie o kawie
To, że ziarna są naprawdę wysokiej jakości świadczą same pozytywne komentarze, które zostawiacie po jej wypróbowaniu.
Poznaj smak kawy
W kawie Gwatemala Huehuetenango La Maravilla poczujesz prawdziwą głębię smaku, w tym subtelne nuty orzechów nerkowca, połączone z mleczną czekoladą i zrównoważone delikatną kwasowością żółtych owoców.
Jak przygotować kawę?
Najlepszy smak z kawy Gwatemala Finca La Maravilla pozwalają wydobyć metody przelewowe (drip, chemex, aeropress, french press itp.), ale także sprawdza się ona także przygotowywana jako klasyczne espresso.
Niezbędne akcesoria do zaparzenia kawy
Kilka słów o herbacie Pu-erh Special
Pu-erh Special to najszlachetniejsza czerwona herbata. Do jej tworzenia wybierane są najlepsze liście. Susz odznacza się złotobrązową barwą, którą osiąga się dzięki kilkuletniemu leżakowaniu liści. Napar jest ciemnoczerwony, o charakterystycznym, korzennym i cierpkim smaku. Herbata pochodzi z Chin, gdzie początkowo zarezerwowana była wyłącznie dla cesarskiej rodziny.
Przeczytaj opinie o herbacie
Jak przygotować herbatę?
Herbatę zaparzamy w imbryku w proporcji 1 kopiasta łyżeczka (około 3 gramy) herbaty na 200 ml wody. Liście zalewamy wodą o temperaturze ok. 95 st. C i parzymy przez 3 min. Po przelaniu naparu do filiżanek, liście można zalać ponownie. Drugie, a nawet trzecie zaparzanie powinno trwać trochę dłużej niż poprzednie. Nie należy jednak zbyt długo ich zaparzać, ponieważ napar stanie się gorzki.
Polecane podobne produkty