Kawa i herbata miesiąca - październik
W tym miesiącu jako kawę miesiąca wybraliśmy naszą nową kawę z Rwandy ze stacji Muhondo. To co warte wspomnienia w przypadku tego singla, to fakt, że jest to świeży zbiór odmiany Bourbon o wysokiej punktacji przetwarzanych w sposób naturalny. Kawa jest przeznaczona do zaparzania metodami alternatywnymi, a w jej smaku poczujecie morelę, amaretto, nugat, wino, cytrynę i limonkę.
Do kompletu kawowego dokładamy naszą herbatę miesiąca, którą tym razem jest klasyk wśród czarnych herbat Ceylon OPA.
Zapraszamy do spróbowania i zrobienia zakupów.
Kawa i herbata miesiąca - październik 2021
Sprawdź też kawę i herbatę w miesiącu wrzesień.
Rwanda Muhondo Grade A1 Natural Bourbon
Muhondo Washing Station znajduje się w dystrykcie Gakenke, w północnym regionie Rwandy. Uprawy leżą na wysokości 1800 m n.p.m. Region ten jest zaopatrywany w wystarczającą ilość opadów, zwłaszcza w miesiącach od października do maja. Dzięki temu kawa rośnie wolniej i tym samym nabiera szczególnego aromatu i konsystencji. Okoliczne góry porośnięte są kawowcami i otoczone domami miejscowych rolników, którzy pieszo lub rowerem dostarczają wiśnie do stacji. Poprzez pracę w Muhondo rolnicy mogą zapewnić sobie stały dochód, a dodatkowo są wspierani pożyczkami, szkoleniami i zaopatrzeniem w wodę. W 2014 roku Muhondo zdobył pierwsze miejsce w Cup of Excellence.
W filiżance kawy Rwanda Muhondo Grade A1 Natural Bourbon mieszają się nuty owocowe ze słodyczą amaretto i aromatami wina. Wszystko w doskonale zbalansowanym smaku, który przypadnie do gustu wielbicielom czarnego napoju.
Poznaj smak kawy
Jakie są te ziarna z Etiopii? W pierwszym łyku poczujesz aromat brzoskwini, jagód, limonki i czarnej herbaty. Po chwili wyczuwalne będą także mango, hibiskus, owoce pestkowe i aromaty kwiatowe.
Jak przygotować kawę?
Kawę Rwanda Muhondo Grade A1 Natural Bourbon wypaliliśmy z myślą o metodach alternatywnych. Jej pełny smak i aromat wydobędziesz, przygotowując ją w Chemexie, dripperze, a także French pressie.
Niezbędne akcesoria do zaparzenia kawy
Kilka słów o herbacie Ceylon OPA
edna z mocniejszych czarnych herbat, Ceylon Opa, zbierana jest z krzewów rosnących na Sri Lance, czyli wyspie Cejlon. Liście są zrywane dopiero, gdy cały krzew dojrzeje. W związku z tym część liści jest już bardzo dobrze rozwinięta, podczas gdy niektóre dopiero się rozwinęły. Czerwonobrązowy napar ma mocny smak z ostrzejszymi nutami i intensywny aromat.
Przeczytaj opinie o herbacie
Jak przygotować herbatę?
Czarne herbaty można zalewać cieplejszą wodą niż pozostałe, ponieważ są na tyle intensywne, że zbyt wysoka temperatura nie zneutralizuje ich walorów smakowych, zapachowych ani zdrowotnych. Susz należy umieścić w sitku zaparzarki w proporcji 1 łyżeczka suszu na 200 ml wody, a następnie zalać świeżo przegotowaną wodą – jej temperatura powinna wynosić 98-100 st. C. Po 3 min. napar będzie miał działanie pobudzające, po ok. 8 min. – uspokajające.