Kawa i herbata miesiąca - wrzesień
W tym miesiącu jako kawę miesiąca wybraliśmy Wasze ulubione etiopskie ziarna speciality z wypaleniem pod metody alternatywne. Herbatą miesiąca wybrana została chińska herbatka Bi Luo Chun.
Kawa i herbata miesiąca - wrzesień 2021
Sprawdź też kawę i herbatę w miesiącu sierpień.
Ethiopia Guji Sasaba Gr.1 Washed
Oto kawa, która przypadnie do gustu każdemu, kto lubi owocowe smaki i armaty. Takie właśnie są ziarna pochodzące z etiopskiej farmy Sasaba. Oferowana przez nas kawa jest wysokiej jakości. Świadczą o tym przede wszystkim dwa parametry ziarna tj.
- punktacja SCA: to aż 87,5 punktów;
- data zbioru kawy: zawsze z aktualnego lub poprzedniego.
Przeczytaj opinie o kawie
Poznaj smak kawy
Jakie są te ziarna z Etiopii? W pierwszym łyku poczujesz aromat brzoskwini, jagód, limonki i czarnej herbaty. Po chwili wyczuwalne będą także mango, hibiskus, owoce pestkowe i aromaty kwiatowe.
Jak przygotować kawę?
Kawę Ethiopia Guji Sasaba Washed wypaliliśmy z myślą o metodach alternatywnych. Jej pełny smak i aromat wydobędziesz, przygotowując ją w Chemexie, dripperze, a także French pressie.
Niezbędne akcesoria do zaparzenia kawy
Kilka słów o herbacie Bi Luo Chun
Zielona herbata Bi Luo Chun uprawiana jest w chińskiej prowincji Jiangsu w regionie Dongting. Liście podczas produkcji zwijane są w małe spirale, z których po wysuszeniu wystają delikatne, jasne włoski. Herbata ma charakterystyczny, owocowo-kwiatowy smak i aromat, które zawdzięcza drzewom owocowym, w pobliżu których krzewy są uprawiane.
Zieloną herbatę ceni się nie tylko ze względu na wyjątkowe walory smakowe, ale również z powodu jej leczniczych właściwości – dzięki dużej zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą, pobudza działanie układu moczowego, przyspiesza metabolizm. Jest również bogata w witaminy i sole mineralne.
Przeczytaj opinie o herbacie
Jak przygotować herbatę?
Na każde 150 ml wody używamy 1 łyżeczkę herbaty. Susz zalewamy wodą o temperaturze ok. 75 st. C i czekamy od 2 do 4 min., zależnie od preferencji, aż napar będzie gotowy. Im dłuższe zaparzanie, tym smak będzie intensywniejszy. Do zaparzania Bi Luo Chun warto użyć szklanego, przezroczystego dzbanka, aby móc obserwować, jak liście się otwierają. Gotowy napar przelewamy do filiżanek, nie naciągnął goryczą spowodowaną łączeniem się teiny z garbnikami.
Polecane podobne produkty