Świeżo Palona
Menu

Tydzień Brazylii w Świeżo Palonej!

Tydzień Brazylii trwa!

Poznaj nasze brazylijskie ziarna!

1/3 ziaren kawy zaparzanych na świecie pochodzi z Brazylii.

Dla większości ludzi, charakterystyczny smak kawy jaki znają, to właśnie ziarna z Brazylii. Kawa brazylijska to porównując do gatunków muzycznych POP wśród ziaren kawowca. Czy to znaczy, że kawowy freak nie pija kawy zaparzonej z tych ziaren? Otóż pija i to bardzo często! Ziarna z Brazylii potrafią trafić w podniebienie nawet największych kawowych krytyków!

Charakterystyka kaw brazylijskich

Jak smakuje kawa z Brazylii?

Delikatna i niekwaśna - te dwa słowa mogą scharakteryzować kawę z plantacji brazylijskich. Wchodząc bardziej szczegółowo w nuty smakowe ziaren z tego regionu moglibyśmy wyróżnić najpopularniejsze z nich, czyli: czekolada, kakao, nuty kwiatowe czy słodki posmak wanilii, truskawek oraz orzechów.

Brazylijskie plantacje usytuowane są na stosunkowo niewielkich wysokościach, co pozwala im się wyróżnić smakiem od innych regionów Ameryki Południowej słynących z produkcji kawy (m.in Peru, Kolumbia czy Gwatemala).

Więcej o regionach kawowych w Brazylii przeczytasz w artykule Marty na naszym blogu:

Artykuł: Podróże z kawą - Brazylia

Opinie o kawach brazylisjkich

Co mówią o ziarnach z Brazylii klienci Świeżo Palonej?

"Kawa świetnie zbalansowana. Wcześniej próbowałem tej do metod przelewowych i była bardzo smaczna teraz przyszedł czas na espresso.... No i się nie zawiodłem. Polecam"

"Naprawde smaczna kawa, nie spodziewałem się takich doznań po Brazylii. Kawe przygotowywałem w Aeropresie."

"Kawusia przepyszna, delikatna, bez gorzkiego posmaku, którego nie cierpię. Parzę w ekspresie kolbowym cappuccino lub latte. Nawet cukru nie dodaję a to u mnie nowość."

"Genialna kawa. Poezja smaków i aromatów. Polecam."

"Bardzo smaczna kawa, zaparzana w domowym ekspresie kołbowym oraz dripem! Wyczuwalne nutki orczechów nerkowca przy zaparzaniu dripem :) Gorąco polecam!"

"Świetna do espresso. Ostatnio parzę ją na zmianę z Black Velvet - oczywiście do każdej z nich zupełnie inne ustawienia młynka i ekspresu (temperatura). Porządnie zrobione espresso z tej kawy jest genialne - leje się jak miód, ma niesamowity smak (pełna harmonia) i piękny aromat. Lubię w niej tę świeżość z kwasowości, która dla mnie jest w punkt."

"Karmel, karmel i jeszcze raz karmel.. Bardzo słodka kawa, super sprawdza się w wersjach mlecznych. Tej "delikatnej kwasowości" jeszcze nie znalazłem, ale będę szukał dalej ;) W każdym razie zaskakująco dobra.."

"Bardzo dobra, aromatyczna, delikatna kawa. Czuję w niej lekki smak czekolady bez nadmiernej goryczki i bez kwaskowatości. Dobierając odpowiednią grubość przemiału, proporcje - kawa/woda, temperaturę wody, czas i siłę tłoczenia przygotowuję ją z aeropressu."

"Nie wiedziałam, że kawa może być tak dobra. Jak dla mnie idealna w kawiarke."

"Świetna kawa, jeśli ktoś musi pić 5 kaw dziennie to warto zastąpić z 3 kubki tą właśnie kawą i nie będzie się miało palpitacji serca. Smakowo bardzo dobra."

Promocja 2+1

Produkty objęte promocją:

Regulamin promocji dostępny jest pod tym linkiem.