Skosztuj kawy i herbaty miesiąca! Przez cały miesiąc Wakacyjne Espresso Brazil Suncoffe Mumbuca Natural oraz Cascara Colombia Huila Geisha Washed suszone owoce kawowca 20% taniej!
Dzisiaj szczypta egzotyki. Kawa, oprócz właściwości pobudzających, pełni również istotne funkcje społeczne. Odkąd tylko stała się rośliną uprawną, ludzie pili ją w ramach celebracji spotkań. Pierwsze „kawiarnie”, powstały na Bliskim Wschodzie już w XVI wieku, zaś w Europie pierwsza kawiarnia została otwarta w Oxfordzie w 1650 roku, dopiero sto lat później. Ciekawostką jest, że jedne z pierwszych kawiarni pojawiły się również w Polsce.
W tych kawiarniach serwuje się kawę przygotowywaną na znane dobrze i uznawane przez nas za tradycyjne sposoby – począwszy od espresso, poprzez kawę po amerykańsku, cappuccino, latte i wiele innych, a skończywszy na kawie z dodatkiem przeróżnych słodkich syropów. Zanim jednak kawiarnie zdobyły popularność w formie, jaką cieszą się obecnie, na całym świecie główną rolę odgrywała tradycja picia kawy – zarówno w zakresie sposobu jej przyrządzania, jak i w towarzyszących temu rytuałach. Większość z nich nie jest znana Europejczykom.
Historia kawy
Pierwszym krajem, w którym zaczęto uprawiać kawę, były tereny dzisiejszej Etiopii. Do Europy dotarła przez kraje arabskie, w których już od XIII wieku była bardzo popularnym napojem. Kawa zaparzana w tamtych rejonach – nazywana przez nas kawą po arabsku – jest przyrządzana w sposób, który niejednego Europejczyka może zszokować. Nie zaparza się jej, ani nie filtruje – zamiast tego, gotuje się ją w miedzianym rondlu z długą rączką, zwanym cezve (tygielek). Kawę przygotowuje się uroczyście i serwuje gościom w finjaan – maleńkich, nierzadko bogato zdobionych czarkach, nie większych niż filiżanka do espresso.
Kawa taka jest mocna, z wyczuwalną nutką goryczy, gęsta i nieco cierpka, kwaskowata, często podawana z kardamonem, lecz nigdy z mlekiem. W dawnych czasach ilość kardamonu dodanego do kawy świadczyła o majętności gospodarza – przyprawa ta była bowiem znacznie droższa niż kawowe ziarno.
Pośród mniej znanych i bardziej egzotycznych sposobów przygotowywania i picia kawy znajdą się także:
Jeżeli zatem chcemy zaskoczyć waszych gości, warto przyjrzeć się zaprezentowanym sposobom przyrządzania nieco bliżej i wprowadzić do waszego kawowego menu powiew świeżości.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.