Idealne aromaty na lipcowe upały! Przez cały miesiąc Pixel Fruity Espresso Ethiopia Yirgacheffe Halo Beriti Natural oraz Cascara Colombia Huila Geisha Washed suszone owoce kawowca 20% taniej!
Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: [email protected]. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: [email protected]. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
[url] => pawel-malkowski [foto_id] => 11227 ) 1Aby zaparzyć wyśmienitą kawę, należy drobno zmielić ziarna w celu uwolnienia pełnego potencjału smaku. Wybór właściwego typu mielenia może przyprawić o zawrót głowy. Jak zatem określić, jakie ustawienia są najlepsze? Odpowiedź na to pytanie można odnaleźć biorąc pod uwagę cztery czynniki, przedstawione poniżej:
1 - Prędkość wydzielania smaku
Większe, tj. grubsze mielenie wymaga dłuższego czasu zaparzania (4-8 min) aby można było wydobyć z kawy najbardziej optymalny smak. Mniejsze, bardziej rozdrobnione rozmiary mielenia, oznaczają krótszy czas oczekiwania (1-4 min) na kawę o równie dobrze zbalansowanym smaku.
2 - Przepływ wody
Grubsze mielenie pozwala na to, by woda szybko przepływała przez kawę. Dokładniejsze mielenie z kolei spowalnia przepływ wody.
3 - Jaka jest w dotyku?
Jednym z najskuteczniejszych sposobów oszacowania rozmiaru mielenia jest to, jakie wrażenie kawa sprawia w dotyku. Spróbuj wziąć odrobinę kawy i potrzeć ją palcami. Rozmiar zmielonych cząstek można porównać do np. soli morskiej przy grubszym mieleniu, piasku dla zwykłego mielenia oraz cukru-pudru w przypadku drobno zmielonej kawy.
4 - Jak smakuje?
Ostatecznie, wszystko sprowadza się do smaku. Zmysł ten jest wyjątkowo subiektywny. Zakładając, iż pozostałe cechy są zgodne, zadaj sobie pytanie: czy napar wydaje się być gorzki, cierpki czy też być może zbyt mocny? Następnym razem ustaw typ mielenia na grubszy. Czy napar ma słaby, wodnisty smak bez wyrazu lub jest kwaśny? Za drugim razem ustaw tryb mielenia na dokładny. Niewielkie zmiany w ustawieniu wbrew pozorom mają duży wpływ na smak. Nie stosuj zbyt wielu ustawień na samym początku - dobieraj je stopniowo, aby uzyskać idealną kompozycję smaku.
Podsumowując:należy sugerować się tabelą rekomendowanych typów mielenia na początku swoich poszukiwań idealnego sposobu zaparzania. Od tego momentu można cieszyć się dobrze ustawionym młynkiem oraz wyśmienicie zaparzoną kawą. Smacznego!
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.