Przedstawiamy przepisy na poprawne espresso, zaparzone z naszych mieszanek kaw idealnych pod espresso. Zobacz przepisy stworzone przez baristkę i sensoryczkę. Poznaj instrukcję jak prawidłowo zaparzyć nasze kawy.


Espresso Mujeres

Aromat: czekolada, orzech laskowy

Smak:

  • gorąca: orzech włoski, czekolada deserowa, subtelne nuty miodowe, lekka kwasowość żółtych śliwek,
  • letnia: czekolada deserowa i orzech włoski,
  • chłodna: zdecydowanie dominująca gorycz, unikając negatywów można mówić o czekoladzie 90%

Kawa zdecydowanie najkorzystniej wypada jeszcze gorąca, cechuje się gładkim body i znaczną cielistością.

Receptura - ekspres ciśnieniowy – docelowo podwójne espresso

  • Doza - 18,5 gramów
  • Czas - 30 sekund
  • Uzysk - 33 gramy

Brazil Gusto Antico

Aromat: kakao i cukier trzcinowy

Smak:

  • gorąca: kakao, syrop cukrowy
  • letnia: uwydatniają się lekkie nuty prażonych migdałów, subtelna kwasowość czerwonej pomarańczy
  • chłodna: naznaczona cierpkość skórki pomarańczy, wyraźnie wysuwa się też gorycz

Kawa dosyć lekka w konsystencji, body o średniej ciężkości. Lekko kwasowy, dość długo utrzymujący się aftertaste.

Receptura - ekspres ciśnieniowy – docelowo podwójne espresso

  • Doza - 18 gramów
  • Czas - 30 sekund
  • Uzysk - 36 gramów

Winter Coffee 2019

Aromat: orzechy, zioła, skórka z cytryny

Smak:

  • gorąca: mocno orzechowa, średnie body, lekka kwasowość
  • letnia: wzrasta kwasowość idąca w cytrusy (mandarynki), pojawiają się smaki słodowe, aftertaste długi i przyjemny
  • chłodna: przeważają smaki słodowo-orzechowe, subtelnie wyczuwalna melasa

Kawa zyskuje smak wraz ze spadkiem temperatury, przeważają orzechowo-słodowe smaki, kwasowość lekka- cytrusowa. Długi i słodki aftertaste.

Receptura - ekspres ciśnieniowy – docelowo podwójne espresso

  • Doza - 21 gramów
  • Czas - 25 sekund
  • Uzysk - 52 gramów

Espresso Royale

Aromat: kakao i cukier trzcinowy

Smak:

  • gorąca: kakao, gorzka czekolada
  • letnia: dominuje nadal gorzka czekolada, lekko wyczuwalna słodycz, ale ciężka do zdefiniowania
  • chłodna: kawa stała w smaku przez cały proces stygnięcia, nieuwydatnione żadne dominanty smakowe

Bardzo ciężkie body, równie długi i intensywnie goryczkowy aftertaste.

Receptura - ekspres ciśnieniowy – docelowo podwójne espresso

  • Doza - 17 gramów
  • Czas - 24 sekund
  • Uzysk - 30 gramów

Black Velvet

Aromat: orzech włoski, orzech makadamia

Smak:

  • gorąca: orzech włoski, lekka cierpkość
  • letnia: pojawia się kwasowość pomarańczy, nadal dominuje smak orzecha włoskiego
  • chłodna: kawa idealna pod klasyczne espresso, subtelna kwasowość ożywia ciężkie, kleiste body

Aftertaste lekko drapiący bliski skojarzeniom wytrawnej czekolady.

Receptura - ekspres ciśnieniowy – docelowo podwójne espresso

  • Doza - 18 gramów
  • Czas - 29 sekund
  • Uzysk – 52 gramy

Classico Italiano

Aromat: cynamon cejloński, kardamon, zdecydowanie korzennie i słodko

Smak:

  • gorąca: przyjemna słodycz i pikantność cynamonu, lekko orzeźwiający smak kardamonu
  • letnia: pojawia się słodycz syropu klonowego
  • chłodna: lekka kakaowa gorycz na finiszu, nadal dominuje słodycz syropu klonowego,

Zaskakująca kawa o mocno korzennym charakterze, bardzo gładkie body idące w orzechy nerkowca, przez cały czas utrzymujący się cynamonowy posmak.

Aftertaste lekko pikantny, pozytywny.

Receptura - ekspres ciśnieniowy – docelowo podwójne espresso

  • Doza - 22 gramy
  • Czas - 28 sekund
  • Uzysk – 36 gramów