Świeżo Palona

Świętuj z nami 10-te urodziny Świeżo Palona! Ponad 200 przecenionych produktów. Przez 10 dni codziennie inne promocje. Sprawdź!

Zobacz nasze przepisy na poprawne espresso

Zobacz nasze przepisy na poprawne espresso

Przedstawiamy przepisy na poprawne espresso, zaparzone z naszych mieszanek kaw idealnych pod espresso. Zobacz przepisy stworzone przez baristkę i sensoryczkę. Poznaj instrukcję jak prawidłowo zaparzyć nasze kawy.


Espresso Mujeres

Aromat: czekolada, orzech laskowy

Smak:

  • gorąca: orzech włoski, czekolada deserowa, subtelne nuty miodowe, lekka kwasowość żółtych śliwek,
  • letnia: czekolada deserowa i orzech włoski,
  • chłodna: zdecydowanie dominująca gorycz, unikając negatywów można mówić o czekoladzie 90%

Kawa zdecydowanie najkorzystniej wypada jeszcze gorąca, cechuje się gładkim body i znaczną cielistością.

Receptura - ekspres ciśnieniowy – docelowo podwójne espresso

  • Doza - 18,5 gramów
  • Czas - 30 sekund
  • Uzysk - 33 gramy

Brazil Gusto Antico

Aromat: kakao i cukier trzcinowy

Smak:

  • gorąca: kakao, syrop cukrowy
  • letnia: uwydatniają się lekkie nuty prażonych migdałów, subtelna kwasowość czerwonej pomarańczy
  • chłodna: naznaczona cierpkość skórki pomarańczy, wyraźnie wysuwa się też gorycz

Kawa dosyć lekka w konsystencji, body o średniej ciężkości. Lekko kwasowy, dość długo utrzymujący się aftertaste.

Receptura - ekspres ciśnieniowy – docelowo podwójne espresso

  • Doza - 18 gramów
  • Czas - 30 sekund
  • Uzysk - 36 gramów

Winter Coffee 2019

Aromat: orzechy, zioła, skórka z cytryny

Smak:

  • gorąca: mocno orzechowa, średnie body, lekka kwasowość
  • letnia: wzrasta kwasowość idąca w cytrusy (mandarynki), pojawiają się smaki słodowe, aftertaste długi i przyjemny
  • chłodna: przeważają smaki słodowo-orzechowe, subtelnie wyczuwalna melasa

Kawa zyskuje smak wraz ze spadkiem temperatury, przeważają orzechowo-słodowe smaki, kwasowość lekka- cytrusowa. Długi i słodki aftertaste.

Receptura - ekspres ciśnieniowy – docelowo podwójne espresso

  • Doza - 21 gramów
  • Czas - 25 sekund
  • Uzysk - 52 gramów

Espresso Royale

Aromat: kakao i cukier trzcinowy

Smak:

  • gorąca: kakao, gorzka czekolada
  • letnia: dominuje nadal gorzka czekolada, lekko wyczuwalna słodycz, ale ciężka do zdefiniowania
  • chłodna: kawa stała w smaku przez cały proces stygnięcia, nieuwydatnione żadne dominanty smakowe

Bardzo ciężkie body, równie długi i intensywnie goryczkowy aftertaste.

Receptura - ekspres ciśnieniowy – docelowo podwójne espresso

  • Doza - 17 gramów
  • Czas - 24 sekund
  • Uzysk - 30 gramów

Black Velvet

Aromat: orzech włoski, orzech makadamia

Smak:

  • gorąca: orzech włoski, lekka cierpkość
  • letnia: pojawia się kwasowość pomarańczy, nadal dominuje smak orzecha włoskiego
  • chłodna: kawa idealna pod klasyczne espresso, subtelna kwasowość ożywia ciężkie, kleiste body

Aftertaste lekko drapiący bliski skojarzeniom wytrawnej czekolady.

Receptura - ekspres ciśnieniowy – docelowo podwójne espresso

  • Doza - 18 gramów
  • Czas - 29 sekund
  • Uzysk – 52 gramy

Classico Italiano

Aromat: cynamon cejloński, kardamon, zdecydowanie korzennie i słodko

Smak:

  • gorąca: przyjemna słodycz i pikantność cynamonu, lekko orzeźwiający smak kardamonu
  • letnia: pojawia się słodycz syropu klonowego
  • chłodna: lekka kakaowa gorycz na finiszu, nadal dominuje słodycz syropu klonowego,

Zaskakująca kawa o mocno korzennym charakterze, bardzo gładkie body idące w orzechy nerkowca, przez cały czas utrzymujący się cynamonowy posmak.

Aftertaste lekko pikantny, pozytywny.

Receptura - ekspres ciśnieniowy – docelowo podwójne espresso

  • Doza - 22 gramy
  • Czas - 28 sekund
  • Uzysk – 36 gramów

 

Tagi: kawa, coffee, espresso, cafe, espresso royale, black velvet, espresso mujeres, brazil gusto antico, classico italiano, autumn coffee

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz



Powiązane produkty

Zobacz pokrewne wpisy z naszego bloga


5 powodów dla których warto u nas kupować