Array
(
[id] => 657
[autor] => 4
[tytul] => Zobacz nasze przepisy na poprawne espresso
[tekst] =>
Przedstawiamy przepisy na poprawne espresso, zaparzone z naszych mieszanek kaw idealnych pod espresso. Zobacz przepisy stworzone przez baristkę i sensoryczkę. Poznaj instrukcję jak prawidłowo zaparzyć nasze kawy.
Espresso Mujeres
Aromat: czekolada, orzech laskowy
Smak :
gorąca: orzech włoski, czekolada deserowa, subtelne nuty miodowe, lekka kwasowość żółtych śliwek,
letnia: czekolada deserowa i orzech włoski,
chłodna: zdecydowanie dominująca gorycz, unikając negatywów można mówić o czekoladzie 90%
Kawa zdecydowanie najkorzystniej wypada jeszcze gorąca, cechuje się gładkim body i znaczną cielistością.
Receptura - ekspres ciśnieniowy – docelowo podwójne espresso
Doza - 18,5 gramów
Czas - 30 sekund
Uzysk - 33 gramy
Brazil Gusto Antico
Aromat: kakao i cukier trzcinowy
Smak:
gorąca: kakao, syrop cukrowy
letnia: uwydatniają się lekkie nuty prażonych migdałów, subtelna kwasowość czerwonej pomarańczy
chłodna: naznaczona cierpkość skórki pomarańczy, wyraźnie wysuwa się też gorycz
Kawa dosyć lekka w konsystencji, body o średniej ciężkości. Lekko kwasowy, dość długo utrzymujący się aftertaste.
Receptura - ekspres ciśnieniowy – docelowo podwójne espresso
Doza - 18 gramów
Czas - 30 sekund
Uzysk - 36 gramów
Winter Coffee 2019
Aromat: orzechy, zioła, skórka z cytryny
Smak:
gorąca: mocno orzechowa, średnie body, lekka kwasowość
letnia: wzrasta kwasowość idąca w cytrusy (mandarynki), pojawiają się smaki słodowe, aftertaste długi i przyjemny
chłodna: przeważają smaki słodowo-orzechowe, subtelnie wyczuwalna melasa
Kawa zyskuje smak wraz ze spadkiem temperatury, przeważają orzechowo-słodowe smaki, kwasowość lekka- cytrusowa. Długi i słodki aftertaste.
Receptura - ekspres ciśnieniowy – docelowo podwójne espresso
Doza - 21 gramów
Czas - 25 sekund
Uzysk - 52 gramów
Espresso Royale
Aromat: kakao i cukier trzcinowy
Smak:
gorąca: kakao, gorzka czekolada
letnia: dominuje nadal gorzka czekolada, lekko wyczuwalna słodycz, ale ciężka do zdefiniowania
chłodna: kawa stała w smaku przez cały proces stygnięcia, nieuwydatnione żadne dominanty smakowe
Bardzo ciężkie body, równie długi i intensywnie goryczkowy aftertaste.
Receptura - ekspres ciśnieniowy – docelowo podwójne espresso
Doza - 17 gramów
Czas - 24 sekund
Uzysk - 30 gramów
Black Velvet
Aromat: orzech włoski, orzech makadamia
Smak:
gorąca: orzech włoski, lekka cierpkość
letnia: pojawia się kwasowość pomarańczy, nadal dominuje smak orzecha włoskiego
chłodna: kawa idealna pod klasyczne espresso, subtelna kwasowość ożywia ciężkie, kleiste body
Aftertaste lekko drapiący bliski skojarzeniom wytrawnej czekolady.
Receptura - ekspres ciśnieniowy – docelowo podwójne espresso
Doza - 18 gramów
Czas - 29 sekund
Uzysk – 52 gramy
Classico Italiano
Aromat: cynamon cejloński, kardamon, zdecydowanie korzennie i słodko
Smak:
gorąca: przyjemna słodycz i pikantność cynamonu, lekko orzeźwiający smak kardamonu
letnia: pojawia się słodycz syropu klonowego
chłodna: lekka kakaowa gorycz na finiszu, nadal dominuje słodycz syropu klonowego,
Zaskakująca kawa o mocno korzennym charakterze, bardzo gładkie body idące w orzechy nerkowca, przez cały czas utrzymujący się cynamonowy posmak.
Aftertaste lekko pikantny, pozytywny.
Receptura - ekspres ciśnieniowy – docelowo podwójne espresso
Doza - 22 gramy
Czas - 28 sekund
Uzysk – 36 gramów
[data] => 2018-10-06 21:50:43
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => zobacz-nasze-przepisy-na-poprawne-espresso
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 1
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 9900
[desc] => Zobacz przepisy stworzone przez baristkę i sensoryczkę. Poznaj instrukcję jak prawidłowo zaparzyć nasze kawy do espresso.
[keywords] => kawa, espresso, coffee, cafe, espresso royale, black velvet, espresso mujeres, brazil gusto antico, classico italiano, autumn coffee
[opis] => Zobacz przepisy stworzone przez baristkę i sensoryczkę. Poznaj instrukcję jak prawidłowo zaparzyć nasze kawy do espresso.
[title] => Zobacz nasze przepisy na poprawne espresso
[kategorie] => 185
[powiazane] => 85,92,102,524
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => kawa
[nazwa_url] => kawa
)
[1] => Array
(
[nazwa] => coffee
[nazwa_url] => coffee
)
[2] => Array
(
[nazwa] => espresso
[nazwa_url] => espresso
)
[3] => Array
(
[nazwa] => cafe
[nazwa_url] => cafe
)
[4] => Array
(
[nazwa] => espresso royale
[nazwa_url] => espresso-royale
)
[5] => Array
(
[nazwa] => black velvet
[nazwa_url] => black-velvet
)
[6] => Array
(
[nazwa] => espresso mujeres
[nazwa_url] => espresso-mujeres
)
[7] => Array
(
[nazwa] => brazil gusto antico
[nazwa_url] => brazil-gusto-antico
)
[8] => Array
(
[nazwa] => classico italiano
[nazwa_url] => classico-italiano
)
[9] => Array
(
[nazwa] => autumn coffee
[nazwa_url] => autumn-coffee
)
[10] => Array
(
[nazwa] => Kawa
[nazwa_url] => Kawa
)
)
)
1
2018-10-06 21:50:43
Zobacz nasze przepisy na poprawne espresso
Autor:
Marta Daszkiewicz
Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.
Przedstawiamy przepisy na poprawne espresso, zaparzone z naszych mieszanek kaw idealnych pod espresso. Zobacz przepisy stworzone przez baristkę i sensoryczkę. Poznaj instrukcję jak prawidłowo zaparzyć nasze kawy.
Espresso Mujeres
Aromat: czekolada, orzech laskowy
Smak :
gorąca: orzech włoski, czekolada deserowa, subtelne nuty miodowe, lekka kwasowość żółtych śliwek,
letnia: czekolada deserowa i orzech włoski,
chłodna: zdecydowanie dominująca gorycz, unikając negatywów można mówić o czekoladzie 90%
Kawa zdecydowanie najkorzystniej wypada jeszcze gorąca, cechuje się gładkim body i znaczną cielistością.
Receptura - ekspres ciśnieniowy – docelowo podwójne espresso
Doza - 18,5 gramów
Czas - 30 sekund
Uzysk - 33 gramy
Brazil Gusto Antico
Aromat: kakao i cukier trzcinowy
Smak:
gorąca: kakao, syrop cukrowy
letnia: uwydatniają się lekkie nuty prażonych migdałów, subtelna kwasowość czerwonej pomarańczy
chłodna: naznaczona cierpkość skórki pomarańczy, wyraźnie wysuwa się też gorycz
Kawa dosyć lekka w konsystencji, body o średniej ciężkości. Lekko kwasowy, dość długo utrzymujący się aftertaste.
Receptura - ekspres ciśnieniowy – docelowo podwójne espresso
Doza - 18 gramów
Czas - 30 sekund
Uzysk - 36 gramów
Winter Coffee 2019
Aromat: orzechy, zioła, skórka z cytryny
Smak:
gorąca: mocno orzechowa, średnie body, lekka kwasowość
letnia: wzrasta kwasowość idąca w cytrusy (mandarynki), pojawiają się smaki słodowe, aftertaste długi i przyjemny
chłodna: przeważają smaki słodowo-orzechowe, subtelnie wyczuwalna melasa
Kawa zyskuje smak wraz ze spadkiem temperatury, przeważają orzechowo-słodowe smaki, kwasowość lekka- cytrusowa. Długi i słodki aftertaste.
Receptura - ekspres ciśnieniowy – docelowo podwójne espresso
Doza - 21 gramów
Czas - 25 sekund
Uzysk - 52 gramów
Espresso Royale
Aromat: kakao i cukier trzcinowy
Smak:
gorąca: kakao, gorzka czekolada
letnia: dominuje nadal gorzka czekolada, lekko wyczuwalna słodycz, ale ciężka do zdefiniowania
chłodna: kawa stała w smaku przez cały proces stygnięcia, nieuwydatnione żadne dominanty smakowe
Bardzo ciężkie body, równie długi i intensywnie goryczkowy aftertaste.
Receptura - ekspres ciśnieniowy – docelowo podwójne espresso
Doza - 17 gramów
Czas - 24 sekund
Uzysk - 30 gramów
Black Velvet
Aromat: orzech włoski, orzech makadamia
Smak:
gorąca: orzech włoski, lekka cierpkość
letnia: pojawia się kwasowość pomarańczy, nadal dominuje smak orzecha włoskiego
chłodna: kawa idealna pod klasyczne espresso, subtelna kwasowość ożywia ciężkie, kleiste body
Aftertaste lekko drapiący bliski skojarzeniom wytrawnej czekolady.
Receptura - ekspres ciśnieniowy – docelowo podwójne espresso
Doza - 18 gramów
Czas - 29 sekund
Uzysk – 52 gramy
Classico Italiano
Aromat: cynamon cejloński, kardamon, zdecydowanie korzennie i słodko
Smak:
gorąca: przyjemna słodycz i pikantność cynamonu, lekko orzeźwiający smak kardamonu
letnia: pojawia się słodycz syropu klonowego
chłodna: lekka kakaowa gorycz na finiszu, nadal dominuje słodycz syropu klonowego,
Zaskakująca kawa o mocno korzennym charakterze, bardzo gładkie body idące w orzechy nerkowca, przez cały czas utrzymujący się cynamonowy posmak.
Aftertaste lekko pikantny, pozytywny.
Receptura - ekspres ciśnieniowy – docelowo podwójne espresso
Doza - 22 gramy
Czas - 28 sekund
Uzysk – 36 gramów