Pod tajemnicza nazwą kombucza kryje się orzeźwiający napój, który bardzo łatwo przyrządzić samodzielnie w domu. Mówi się, że wzmacnia układ trawienny i wspomaga odchudzanie.
Orzeźwiający, musujący, słodki, ale jednocześnie lekko kwaskowaty napój na bazie herbaty popularny był w Polsce lata temu jako doskonały napój do picia w upalne dni. Powstaje w wyniku fermentacji, do której niezbędny jest grzybek herbaciany. Grzybek ten, zwany również japońskim, to galaretowata substancja, na którą składają się odpowiednio dobrane kolonie bakterii oraz drożdży.
To właśnie sam grzybek herbaciany nosi nazwę kombucha. Ma on zazwyczaj postać spłaszczoną, co ułatwia umieszczenie go w naczyniu, w którym będzie fermentował napój. Herbata kombucha powstaje właśnie na drodze fermentacji, a swoją nazwę bierze od niezwykłego grzybka. Bez użycia nie ma mowy o stworzeniu kombuchy, która zawiera wiele cennych właściwości.
Podstawą herbaty kombucha jest najzwyklejsza herbata czarna, a jej jedynym niespotykanym składnikiem jest sam grzybek herbaciany. Do przygotowania kombuchy niezbędny jest także cukier, który zapewnia prawidłowy przebieg procesu fermentacji.
Właściwości kombuczy
Zależnie od sposobu przyrządzania oraz składu napoju, kombucza zawiera różne kwasy, sacharozę, fruktozę i glukozę, a także witaminy z grupy B oraz witaminę C, żelazo, cynk czy miedź.
Zaleca się ją pić dla poprawienia flory bakteryjnej jelit, szczególnie po przebytej antybiotykoterapii. Jest również ceniona przez osoby chcące stracić wagę - oczyszcza organizm, pobudza metabolizm i przyspiesza spalanie tłuszczu. Jednak brakuje wiarygodnych badań, które jednoznacznie określałyby leczniczy wpływ kombuczy na organizm. Pozostaje zatem cieszyć się jej smakiem.
Istnieje wiele przepisów na kombuczę. Można ją zrobić nie tylko z herbaty czarnej czy zielonej, ale również z innych napojów, najpopularniejsze to:
Poza tym potrzebny jest również zaczyn w postaci grzybka herbacianego, który dostępny jest w specjalistycznych sklepach oraz cukier, czyste naczynie i płótno. Sam proces fermentacji trwa kilka dni, odbywa się w pokojowej temperaturze.
Przepis na kombuczę
Istnieje wiele szkół przyrządzania kombuczy. Ważne, by kombuczę przygotowywać w czystym naczyniu i starannie przykryć płótnem, aby nic się pod nie nie dostało. Trzeba uważać, by nie pojawiła się pleśń. Oto najprostszy przepis, od którego warto zacząć swoją przygodę z kombuczą.
Składniki:
Przygotowanie:
Zależnie od temperatury w pomieszczeniu, kombucza jest gotowa po 5 dniach fermentacji.
Niestety, kombucza nie jest wskazana dla każdego. Nie powinni jej pić:
Wszystkiemu winna jest zawartość napoju - cukrzykom odradza się picie kombuczy z powodu wysokiej zawartości cukru. Natomiast dla kobiet w ciąży i dzieci kombucza niewskazana jest z powodu zawartości alkoholu, który wytwarza się podczas procesu fermentacji. Zależnie od proporcji składników i warunków, kombucza zawiera zazwyczaj 1-2% alkoholu.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.
Z psychobiotycznego punktu widzenia kombucha może wpływać pozytywnie na nastrój. Mikrobiota jelitowa ma ogromny wpływ na układ nerwowy, m.in. poprzez produkcję neuroprzekaźników jak serotonina. Zrównoważona flora jelitowa, wspierana m.in. przez fermentowane napoje, może przyczyniać się do zmniejszenia objawów depresji i lęku. Choć nie jest to lek psychiatryczny, może stanowić element wspierający dobre samopoczucie psychiczne, szczególnie przy długotrwałym, codziennym stosowaniu.