Jeśli uważnie studiujecie etykiety kawy, które trafia do waszych kubków, pewnie zwróciliście uwagę, że często pojawiają się tam daty zbiorów, obejmujące dwa lata, np. 2018/19 czy 2019/20.  

To kiedy zbiera się kawę? 

Sezon na zbiór owoców kawowca trwa zazwyczaj od 3 do 5 miesięcy (a czasem i dłużej) i – jak można się domyśleć – są to różne okresy, w zależności od kraju. Wszystko powiem zależy od położenia geograficznego, wysokości upraw, temperatury i wielu innych czynników.

Zakłada się też, że w krajach, gdzie zbiory trwają krócej, plon jest mniejszy, co może przełożyć się na odpowiednio wyższe ceny.

Maj i czerwiec to okres zbiorów w Brazylii, jednego z największych na świecie producentów i eksporterów kawy. To tak naprawdę początek sezonu. Wielu dystrybutorów czeka na oszacowanie wielkości i jakości plonów, aby oszacować ceny na cały sezon.

Większość innych krajów w Afryce i częściach Ameryki Południowej i Środkowej zbiera plony między listopadem a lutym lub marcem. W większości krajów, w których uprawia się kawę, są jedne duże zbiory rocznie, chociaż w krajach takich jak Kolumbia i Kenia, gdzie rośliny kwitną dwa razy w roku, występuje uprawa główna i drugorzędna.

Kawowe sezony

Można wyróżnić sezony, w których najwięksi producenci kawy rozpoczynają i kończą zbiory.

  • Brazylia: maj-sierpień
  • Burundi: marzec-czerwiec
  • Gwatemala: listopad-marzec
  • Indie: listopad-marzec
  • Kenia: luty-kwiecień, listopad-grudzień
  • Kolumbia: marzec-czerwiec, wrzesień-grudzień
  • Kongo: wrzesień-czerwiec
  • Kostaryka: listopad-marzec
  • Rwanda: marzec-lipiec
  • Etiopia: listopad-luty

Po pełną tabelkę z datami możecie zajrzeć np. tutaj – KLIK 

Jak widzicie, kawowiec daje owoce praktycznie przez cały rok, oczywiście w zależności od regionu. A to daje nam możliwość, by zawsze mieć dostęp do świeżych ziaren i próbować plonów z różnych plantacji.