Jeśli uważnie studiujecie etykiety kawy, które trafia do waszych kubków, pewnie zwróciliście uwagę, że często pojawiają się tam daty zbiorów, obejmujące dwa lata, np. 2018/19 czy 2019/20.
Sezon na zbiór owoców kawowca trwa zazwyczaj od 3 do 5 miesięcy (a czasem i dłużej) i – jak można się domyśleć – są to różne okresy, w zależności od kraju. Wszystko powiem zależy od położenia geograficznego, wysokości upraw, temperatury i wielu innych czynników.
Zakłada się też, że w krajach, gdzie zbiory trwają krócej, plon jest mniejszy, co może przełożyć się na odpowiednio wyższe ceny.
Maj i czerwiec to okres zbiorów w Brazylii, jednego z największych na świecie producentów i eksporterów kawy. To tak naprawdę początek sezonu. Wielu dystrybutorów czeka na oszacowanie wielkości i jakości plonów, aby oszacować ceny na cały sezon.
Większość innych krajów w Afryce i częściach Ameryki Południowej i Środkowej zbiera plony między listopadem a lutym lub marcem. W większości krajów, w których uprawia się kawę, są jedne duże zbiory rocznie, chociaż w krajach takich jak Kolumbia i Kenia, gdzie rośliny kwitną dwa razy w roku, występuje uprawa główna i drugorzędna.
Można wyróżnić sezony, w których najwięksi producenci kawy rozpoczynają i kończą zbiory.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.