Premiera wiosny! Spróbuj Spring Coffee edycja 2019
owocowa kwasowość i pełny słodki kwiatowy aromat - idealne wiosenne połączenie.

Świeżo Palona
Kawiarka - co musisz o niej wiedzieć?

Kawiarka - co musisz o niej wiedzieć?

 

Kiedy zastanawiasz się nad idealną odpowiedzią na pytanie –„ jak najlepiej zaparzyć kawę?” - możesz stanąć przed wieloma wariantami, przez co wybór pozornie łatwy będzie jeszcze trudniejszy. Trzeba wiedzieć, że każdy sposób oferuje różne możliwości. Kawiarki – lub też inaczej – makinetki, to urządzenia o włoskich korzeniach. Za ich konstrukcją stoi postać inżyniera Alfonso Bialetti`ego, który w 1933 roku opatentował to niezwykłe urządzenie. Można założyć, że za skutecznością kawiarki stoi tak naprawdę jej prostota.

 

 

Dlaczego warto kupić akurat kawiarkę?

Przede wszystkim jest to urządzenie niezawodne. Dzięki kawiarce uda nam się zaparzyć doskonałą kawę, o niesamowitym aromacie. Warto wiedzieć, że kawa z kawiarki jest mocniejsza od tej, która zaparzana jest np. w ekspresie ciśnieniowym. Poza tym, urządzenie jest niezwykle małych rozmiarów, dzięki czemu nie musimy się martwić, kiedy mamy małą kuchnię, do której na pewno nie zmieściłby się taki ekspres. Wydatek na kawiarkę jest też o wiele mniejszy! Urządzenie dzięki swojej prostocie nie psuje się i jest bardzo łatwe w czyszczeniu. Nie bez powodu we Włoszech kawiarka stała się urządzeniem równie popularnym, co chociażby garnek. Każda kuchnia musiała być w nią wyposażona i każdy ceniący sobie smak napoju kawosz powinien być w nią wyposażony!

Odrobina historii – czyli dlaczego kawiarka wygląda, jak wygląda i działa, jak działa?

Urządzenia, na bazie których działają współczesne kawiarki mają swój początek na długo przed wspomnianym wcześniej 1933 rokiem. Wszystko zaczęło się w na początku XIX wieku, kiedy Sir Benjamin Thompson opatentował wynalazek znany jako coffee porcelator (ang. to porcelate – przesączać). B. Thompson pracował dla bawarskiej armii, gdzie mimo wszystko coffee pocelatory nie zostały tak ciepło przyjęte. Urządzenie bardzo dobrze przyjęło się w Stanach Zjednoczonych za czasów prezydenta Nixona, gdzie zaczęto udoskonalać owe urządzenie i porcelatory weszły do normalnego użytku.

Prawdopodobnie wszyscy dalej by ich używali, gdyby nie zdarzenia z 1933 roku. W tym właśnie czasie powstało nowe urządzenie, bazujące na idei coffee porcelator'a, czyli przesączaniu kawy wrzącą wodą pod ciśnieniem. Włoski inżynier Alfonso Bialetti dał światu urządzenie, które było jeszcze prostsze w użytku, prostsze w konstrukcji, a jego mycie było łatwiejsze. Aluminiowa konstrukcja i kształt odwróconego stożka głównego zbiornika nie były przypadkowe, dzięki temu zaparzona kawa miała jeszcze lepszy aromat! Bialetti osiągnął sukces do tego stopnia, że każdy Włoch musiał zaopatrzyć się w znaną do dzisiaj – kawiarkę. Najpopularniejsze modele makinetek są produkowane właśnie przez firmę o nazwie Bialetti.

Jak działa makinetka i jak jej używać?

Kawiarka jest małym czajniczkiem ciśnieniowym, który pozwala w prosty sposób zaparzyć niezwykle mocną kawę! Jej działanie jest cenione przez kawoszy na całym świecie.  Do dziś niezwykle popularne kawiarki Bialetti, dostępne w naszym sklepie, pozwalają na uwarzenie pysznego napoju. Modele MOKA EXPRESS cieszą się nadzwyczajną popularnością i są szybkim sposobem na idealne espresso.  Urządzenie składa się z dwóch głównych części. Zbiornika na wodę razem z sitkiem, do którego wsypuje się odpowiednio zmieloną kawę oraz dzbanka z podłużną rurką, przez którą wydostaje się gotowy już napar, „wypchany” przez ciśnienie. Wszystko, czego potrzebujesz, to: kawiarka, woda, Twoja ulubiona kawa oraz źródło ciepła!

Jak używać kawiarki – krok po kroku:

Oddziel dwie główne części od siebie i skup się na tej dolnej. Wyjmij sitko. Nalej do zbiornika wodę do miejsca zaznaczonego przez producenta – to ważne, żeby wlać odpowiednią ilość wody! Następnie włóż z powrotem sitko i po brzeg wypełnij świeżo zmieloną kawą. Następnie zamontuj górną część kawiarki i umiejsców nad źródłem ciepła. To wszystko, wystarczy tylko poczekać, aż proces parzenia się skończy i już można cieszyć się niezwykle aromatycznym napojem! Po wypiciu kawy wystarczy przepłukać urządzenie, zwracając szczególną uwagę przy czyszczeniu sitka na kawę.

Rodzaje kawiarek – jeśli zastanawiasz się, co wybrać!

Pod linkiem https://swiezopalona.pl/kategoria/44/klasyczne-wloskie-kawiarki-i-kafetiery znajdziesz różne makinetki. Istnieje kilka rodzajów tego narzędzia, ale nie bój się. To nic skomplikowanego, choć na początku może sprawić pewne problemy.

Po pierwsze powinieneś się zastanowić nad tym, ile kawy potrzebujesz. Pojemność kawiarek mierzy się przez ilość espresso (25ml-35ml), które da się uwarzyć. Co ważne, kupno większej kawiarki nie znaczy, że będzie można zrobić w niej mniej napoju. Najlepsza kawa wychodzi wtedy, kiedy urządzenie stosowane jest według zaleceń producenta, czyli poziom wlanej wody powinien być odpowiedni, a kawa zaaplikowana w sitku wsypana do pełna. Lepiej nie ubijać kawy w sitku. Jest to jednak kwestia ruchoma, ponieważ niektóre kawiarki oferowane przez firmę GAT oferują reduktory, które pozwolą na zrobienie np. zamiast sześciu porcji espresso – trzy. Można również dokupić owe reduktory do innych urządzeń.

Rodzaj kawiarki – czyli takie, które będą pasować do Twojej kuchenki!

Pierwotnie kawiarka była wykonana z lekkiego aluminium. Po czasie zaczęto również stosować stal przy produkcji. Dzięki temu, dana kawiarka dobrze działała nie tylko na kuchniach gazowych, ale również elektrycznych, indukcyjnych.

Kawiarki aluminiowe – czyli urządzenia najbardziej podstawowe. Cechują się zazwyczaj niższą ceną niż w przypadku tych wykonanych ze stali nierdzewnej. Są niezwykle proste w czyszczeniu – wystarczy bowiem tylko i wyłącznie – woda. Zazwyczaj są to kawiarki o standardowym, klasycznym wyglądzie, tak jak Bialetti Moka Express lub Forever Moka Prestige, ale również bardziej awangardowe wersje, na przykład Bialetti Mukka Express.

 

Kawiarki na indukcję – czyli wersja makinetki dostosowana do kuchni indukcyjnej. W tej kategorii można spotkać produkty wykonane ze stali jak i z aluminium. Aluminiowe kawiarki dobrze działają z płytami indukcyjnymi, dzięki odpowiednio wykonanym dnie urządzenia – zwykle ze stali. Świetnie sprawdzi się kawiarka Giannini Giannina La Tradizione Induction, czyli urządzenie o unikalnym, eleganckim wyglądzie. Ponadto jest wykonana ze stali nierdzewnej i posiada wbudowany reduktor, dzięki czemu można wybrać, ile kawy chcemy zaparzyć.

 

Kawiarki stalowe – czyli urządzenia niezwykle eleganckie i o doskonałej jakości wykonania. Świetnie nadają się na każdy typ kuchenki oraz doskonale prezentują się w kuchni. Stalowa konstrukcja pozwala na otrzymanie kawiarek o różnorodnych – nierzadko awangardowych – kształtach, jak w przypadku Kitchen Craft Le'Xpress Moka lub Bialetti Kitty.

 

Kawiarki elektryczne – czyli możliwość cieszenia się zaletami makinetki bez używania kuchenki. Te nowoczesne urządzenia działają w identyczny sposób, co klasyczne kawiarki – wzbogacone są natomiast o kilka funkcji. Przede wszystkim czujnik do automatycznego wyłączania, tj. proces parzenia zakończy się tuż po zaparzeniu, dzięki czemu z naszą kawą nic się nie stanie. Mało tego, poza automatycznym wyłącznikiem – możemy sprawić, żeby temperatura naszej kawy była podtrzymywana! Warto tutaj wspomnieć o wyśmienitym urządzeniu GAT Nerissima, które posiada wszystkie wymienione wyżej funkcje.

 

A Wy, jakiej kawiarki używacie? Stawiacie na funkcjonalność,tak jak w przypadku kawiarki firmy GAT, model Nerissima, czy może design – tak jak w Kitchen Craft Le'Xpress Moka. Podzielcie się w komentarzach!

Marta Daszkiewicz
Autor:
Marta Daszkiewicz

Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.

Tagi: kawa, kawiarka, pochodzenie,

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz



Powiązane produkty

Zobacz pokrewne wpisy z naszego bloga


5 powodów dla których warto u nas kupować