Zachęcamy do przeczytania tekstu o zasadach podawania kawy. Co prawda w tekście można dojrzeć kilka nieścisłości, jak na przykład ilość wypijanej kawy przez statystycznego Polaka (autorka nie podała źródła, na które się powołuje), czy też sposób używania łyżeczki, z której podobno nie należy pić (a jak w cuppingu spróbować kawy?). Jednak generalnie tekst jest dobry i przede wszystkim przedstawia zasadę 4M:
1. Machina (ekspres) – musi być precyzyjny i utrzymywać stałe, ustalone przez baristę parametry
2. Machinacaffe (młynek) – dobry młynek to taki, który mieli kawę równomiernie
3. Micela (mieszanka) – wybierajmy mieszanki dobrej jakości
4. Mano (umiejętności) – zaufajmy specjalistom lub wybierzmy się na kurs baristów
i inny ciekawy cytat:
"Niezmienną zasadą, niezależną od pory roku, jest podawanie do espresso małej szklaneczki z wodą. Pamiętajmy jednak, żeby nie wlewać jej bezpośrednio do filiżanki. Wodę popijamy osobno przed aby „wypłukać” usta z innych smaków i delektować się kawą. Stosując się do etykiety podawania i picia kawy, możemy uczynić z jej spożywania prawdziwy ceremoniał i dużo lepiej odczuwać jej charakterystyczny smak oraz aromat i w ten sposób przyciągać więcej gości do naszego lokalu."
- Pani Joanna Szpak z Segafredo Zanetti Poland.
Cały tekst dostępny jest na stronie.
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
Tagi: kawa, ciekawostki, kultura picia kawy, tradycja, savoir vivre, podawanie kawy
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.