Array
(
[id] => 438
[autor] => 1
[tytul] => Kawowy Savoir Vivre
[tekst] =>
Zachęcamy do przeczytania tekstu o zasadach podawania kawy. Co prawda w tekście można dojrzeć kilka nieścisłości, jak na przykład ilość wypijanej kawy przez statystycznego Polaka (autorka nie podała źródła, na które się powołuje), czy też sposób używania łyżeczki, z której podobno nie należy pić (a jak w cuppingu spróbować kawy?). Jednak generalnie tekst jest dobry i przede wszystkim przedstawia zasadę 4M:
1. Machina (ekspres) – musi być precyzyjny i utrzymywać stałe, ustalone przez baristę parametry
2. Machinacaffe (młynek) – dobry młynek to taki, który mieli kawę równomiernie
3. Micela (mieszanka) – wybierajmy mieszanki dobrej jakości
4. Mano (umiejętności) – zaufajmy specjalistom lub wybierzmy się na kurs baristów
i inny ciekawy cytat:
"Niezmienną zasadą, niezależną od pory roku, jest podawanie do espresso małej szklaneczki z wodą. Pamiętajmy jednak, żeby nie wlewać jej bezpośrednio do filiżanki. Wodę popijamy osobno przed aby „wypłukać” usta z innych smaków i delektować się kawą. Stosując się do etykiety podawania i picia kawy, możemy uczynić z jej spożywania prawdziwy ceremoniał i dużo lepiej odczuwać jej charakterystyczny smak oraz aromat i w ten sposób przyciągać więcej gości do naszego lokalu."
- Pani Joanna Szpak z Segafredo Zanetti Poland.
Cały tekst dostępny jest na stronie.
[data] => 2012-03-07 00:41:09
[jezyk] => 1
[wordpress] => 1
[url] => kawowy-savoir-vivre
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 2
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 9810
[kategorie] => 185
[powiazane] => 191,279,644,657
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => kawa
[nazwa_url] => kawa
)
[1] => Array
(
[nazwa] => ciekawostki
[nazwa_url] => ciekawostki
)
[2] => Array
(
[nazwa] => kultura picia kawy
[nazwa_url] => kultura-picia-kawy
)
[3] => Array
(
[nazwa] => tradycja
[nazwa_url] => tradycja
)
[4] => Array
(
[nazwa] => savoir vivre
[nazwa_url] => savoir-vivre
)
[5] => Array
(
[nazwa] => podawanie kawy
[nazwa_url] => podawanie-kawy
)
[6] => Array
(
[nazwa] => Kawa
[nazwa_url] => Kawa
)
)
)
1
Zachęcamy do przeczytania tekstu o zasadach podawania kawy. Co prawda w tekście można dojrzeć kilka nieścisłości, jak na przykład ilość wypijanej kawy przez statystycznego Polaka (autorka nie podała źródła, na które się powołuje), czy też sposób używania łyżeczki, z której podobno nie należy pić (a jak w cuppingu spróbować kawy?). Jednak generalnie tekst jest dobry i przede wszystkim przedstawia zasadę 4M:
1. Machina (ekspres) – musi być precyzyjny i utrzymywać stałe, ustalone przez baristę parametry
2. Machinacaffe (młynek) – dobry młynek to taki, który mieli kawę równomiernie
3. Micela (mieszanka) – wybierajmy mieszanki dobrej jakości
4. Mano (umiejętności) – zaufajmy specjalistom lub wybierzmy się na kurs baristów
i inny ciekawy cytat:
"Niezmienną zasadą, niezależną od pory roku, jest podawanie do espresso małej szklaneczki z wodą. Pamiętajmy jednak, żeby nie wlewać jej bezpośrednio do filiżanki. Wodę popijamy osobno przed aby „wypłukać” usta z innych smaków i delektować się kawą. Stosując się do etykiety podawania i picia kawy, możemy uczynić z jej spożywania prawdziwy ceremoniał i dużo lepiej odczuwać jej charakterystyczny smak oraz aromat i w ten sposób przyciągać więcej gości do naszego lokalu."
- Pani Joanna Szpak z Segafredo Zanetti Poland.
Cały tekst dostępny jest na stronie.