Świeżo Palona

Kawowy Savoir Vivre

Zachęcamy do przeczytania tekstu o zasadach podawania kawy. Co prawda w tekście można dojrzeć kilka nieścisłości, jak na przykład ilość wypijanej kawy przez statystycznego Polaka (autorka nie podała źródła na które się powołuje), czy też sposób używania łyżeczki, z której podobno nie należy pić (a jak w cuppingu spróbować kawy??). Jednak generalnie tekst jest dobry i przede wszystkim przedstawia zasadę 4M:

1. Machina (ekspres) – musi być precyzyjny i utrzymywać stałe, ustalone przez baristę parametry 2. Machinacaffe (młynek) – dobry młynek to taki, który mieli kawę równomiernie 3. Micela (mieszanka) – wybierajmy mieszanki dobrej jakości 4. Mano (umiejętności) – zaufajmy specjalistom lub wybierzmy się na kurs baristów

i inny ciekawy cytat:

Niezmienną zasadą, niezależną od pory roku, jest podawanie do espresso małej szklaneczki z wodą. Pamiętajmy jednak, żeby nie wlewać jej bezpośrednio do filiżanki. Wodę popijamy osobno przed aby „wypłukać” usta z innych smaków i delektować się kawą. Stosując się do etykiety podawania i picia kawy, możemy uczynić z jej spożywania prawdziwy ceremoniał i dużo lepiej odczuwać jej charakterystyczny smak oraz aromat i w ten sposób przyciągać więcej gości do naszego lokalu.

Wypowiada się Pani Joanna Szpak z Segafredo Zanetti Poland. Cały tekst dostępny jest na stronie.

poprzedni wpis

następny wpis

Tagi: kawa, ciekawostki, kultura picia kawy, tradycja, savoir vivre, podawanie kawy

Komentarze

Buzuk 2014-11-19 14:32:17
Szklaneczka z wodą do espresso też nie jest zasadą AFAIK ;)
swiezopalona 2014-11-19 14:32:17
Chociaż w zasadzie pomaga jak pijesz espresso po spaghetti:)

Dodaj nowy komentarz

6 powodów, dla których warto u nas kupować
Dopisz się do newslettera i zgarnij 20zł na zakupy!