Herbata z kwiatowym dodatkiem zyska zupełnie nowy aromat, a do tego może mieć właściwości lecznicze. Zobacz, po płatki których kwiatów warto sięgać. Jeśli masz możliwość zbieranie świeżych kwiatów, zobacz, jak je suszyć.

Jak dodaje się kwiaty do herbaty?

Najszlachetniejsze herbaty kwiatowe nie zawierają w suszu płatków kwiatów, choć ich aromat jest iście jaśminowy. Jak to możliwe? Już od 800 lat chińska herbata jaśminowa powstaje poprzez naturalne aromatyzowanie płatkami kwiatów. Świeżo zerwane liście herbaty ugniata się z płatkami jaśminu. Płatki puszczają sok, który wnika w herbaciane liście. Proces powtarza się kilkakrotnie, a po usunięciu płatków - suszy herbatę jak zwykle. 

Na szczęście są także prostsze sposoby na wzbogacenie herbaty płatkami kwiatów. Wystarczy połączyć susz ulubionej herbaty z suszonymi płatkami kwiatów i już można cieszyć się oryginalną mieszanką o wyjątkowym smaku i aromacie. 

Niektóre kwiaty, jak jaśmin, oddają aromat wyłącznie, gdy są świeże. Dlatego w tym przypadku wymieszanie suszu na nic się nie zda. Zamiast tego należy do puszki z herbatą wsypać kilka kwiatów jaśminu i pozostawić na kilka godzin, by susz wchłonął wilgoć płatków. Trzeba jednak pamiętać, by je usunąć, nim zaczną więdnąć. 

Które kwiaty pasują do herbaty?

Właściwie nie ma przeciwwskazań, by próbować łączyć płatki jakichkolwiek jadalnych kwiatów z różnymi herbatami. Trzeba jednak pamiętać, że płatki dają dość delikatny aromat, dlatego mogą być niewyczuwalne w naparze z czarnej herbaty. Większość znacznie lepiej komponuje się z zielonymi czy białymi.

Jeśli lubimy słodkie napary i nie możemy obejść się bez odrobiny cukru w herbacie, warto być bardzo ostrożnym, przygotowując mieszankę z kwiatami. Ich smak i aromat są tak delikatne, że nawet niewielka porcja cukru może je zniwelować.

Popularne płatki kwiatów do herbaty:

  • chryzantemy - nadają naparowi delikatnego, miodowego aromatu. 

  • róża - słodkawa, ale delikatna, najlepiej smakuje w naparze podawanym do biszkoptowych ciast. 

  • rumianek - delikatny, słodkawy, łagodzi tradycyjną gorycz herbaty. 

  • nagietek - nadaje naparowi gorzkawy, bardziej wytrawny smak.

  • nasturcja - delikatnie pikantna, daje ciekawy efekt z czarną herbatą.

  • lipa - kwiaty nadają charakterystycznej słodyczy i łagodności. 

  • lawenda - dodatek płatków lawendy nadaje naparowi charakterystycznego smaku.

  • słonecznik - ma przyjemny, łagodny smak z delikatną, pikantną nutą.

  • malwa - smak ma bardzo delikatny, dlatego często miesza się ją np. z płatkami róży.

  • hibiskus - nadaje naparowi wyrazisty, cierpki smak i pełny, czerwony odcień. Pasuje do herbat czarnych.

  • jaśmin - niestety jaśmin potrafi nadać herbacie aromat tylko wtedy, gdy jest świeży. Jeśli nie mamy świeżych płatków jaśminu, mieszanka z suszonymi kwiatami tylko nas rozczaruje.

Jak suszyć kwiaty do herbaty?

Jeśli mamy dostęp do kwiatów, które rosną z dala od ruchu ulicznego i innych zanieczyszczeń, nic nie stoi na przeszkodzie, by samodzielnie zbierać i suszyć kwiaty. Najlepiej robić to, gdy zakwitną i są w pełni rozwinięte lub chwilę wcześniej. Kwiaty zawsze zbieramy rano, gdy nie ma rosy. Nie powinniśmy zbierać i suszyć więdnących kwiatów. 

Wbrew pierwszym skojarzeniom, jakie mogą się nam nasunąć, kwiatów nie suszy się na słońcu, które powoduje blaknięcie kolorów. W końcu zależy nam nie tylko na smaku i aromacie, ale także na pięknym wyglądzie mieszanki. Płatki większości kwiatów podczas suszenia będą odpadać, dlatego suszymy je na płasko, najlepiej na ręczniku papierowym. Zostawiamy je w ciepłym, przewiewnym miejscu, ale bez przeciągów, aby płatków nie zwiało. Latem dobrym miejsce bywają strychy. Jeśli nie mamy takiego miejsca, można użyć suszarki do żywności lub piekarnika. W tym drugim przypadku wystarczy położyć płatki na papierze do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego na 40 stopni Celsjusza na godzinę. Po tym czasie sprawdzamy, czy płatki są już suche. Jeśli nie - wydłużamy odpowiednio czas. Przed schowaniem odstawiamy je do wystygnięcia.

Właściwości kwiatów w herbacie

Smak, aromat czy ciekawy wygląd to nie wszystkie zalety kwiatów w herbacie. Niektóre z nich mają cenne działanie lecznicze lub prozdrowotne. Dodawane regularnie do mieszanek wspierają pracę organizmu. 

Właściwości niektórych kwiatów:

  • chryzantemy - obniżają ciśnienie krwi, rozszerzają naczynia krwionośne, likwidują stany zapalne, obniżają gorączkę.

  • róża - działają przeciwzapalnie, moczopędnie, wzmacniają, pomagają na zatrucia pokarmowe.

  • rumianek - łagodzi, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przyspiesza gojenie ran, ma działanie uspokajające i rozkurczające.

  • nagietek - kwiat o działaniu przeciwzapalnym, przeciwgrzybicznym, rozkurczowym, żółciopędnym. 

  • nasturcja - przyspiesza gojenie ran, działa przeciwzapalnie. 

  • lipa - działa napotnie, moczopędnie, przeciwzapalnie, rozkurczowo. Popularny kwiat stosowany przy przeziębieniach.

  • lawenda - działa uspokajająco, odstresowująco, ułatwia zasypianie. Sprawdza się przy problemach z niestrawnością, kolkach, wzdęciach.

  • malwa - działa przeciwzapalnie, poprawia krążenie, wspomaga wzrok.

  • hibiskus - napar pomaga obniżyć ciśnienie krwi i złego cholesterolu, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i wzmacniająco.