Złote mleko, czyli mleczna herbata z kurkumą lub z pastą z kurkumy, to naturalny środek leczniczy stosowany w medycynie ajurwedyjskiej. Zyskuje coraz większą popularność również u nas. Zobacz prosty przepis na złote mleko (mleczną herbatę z kurkumą) oraz przepis na pastę z kurkumy.

Złote mleko w medycynie ajurwedyjskiej

Na kanwie fascynacji Wschodem pojawiła się w zachodnim świecie mleczna herbata z kurkumą. Przygotowuje się ją z użyciem kurkumy, zarówno suszonej, jak i świeżej, choć ta druga nie jest obowiązkowa.W medycynie ajurwedyjskiej, skąd pochodzi herbata, stosuje się pastę z kurkumy, którą można przygotować samodzielnie w domu, lecz to również nie jest konieczny składnik tzw. złotego mleka.

Mleczna herbata z kurkumą przypomina złotą kawę latte, choć oczywiście nie ma w niej ani ziarenka kawy. Przygotowuje się ją na bazie mocnej, intensywnej, czarnej herbaty. Dobrze sprawdzają się tu herbaty asamskie i cejlońskie, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wybrać inną, ulubioną. Powinna być na tyle mocna, by po dodaniu mleka i przypraw jej smak i aromat nadal były wyczuwalne.

Jak działa kurkuma?

Kurkumie przypisuje się wiele właściwości zapobiegających powstawaniu dolegliwości i chorób, jak i leczniczych. Naukowcy podejrzewają, że związki znajdujące się w kurkumie mogą w znacznym stopniu opóźniać rozwój choroby Alzheimera, przyhamować namnażanie się komórek nowotworowych czy pojawienie się udaru mózgu. Badania mające jednoznacznie to potwierdzić jednak nadal trwają.

Empirycznie potwierdzone zostało natomiast działanie kurkumy na układ trawienny - wzmaga wytwarzanie żółci i pobudza wytwarzanie różnych enzymów, dzięki czemu ułatwia trawienie, działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalne i rozkurczająco. Przede wszystkim jednak wzmacnia odporność i leczy infekcje. 

Pasta z kurkumy świetnie zastępuje popularne środki wzmacniające odporność w okresie jesienno-zimowym. Wystarczy zjadać pół łyżeczki pasty z kurkumy dziennie lub wypijać ją w postaci złotego mleka, by w znacznym stopniu wzmocnić organizm. 

Jak przygotować pastę z kurkumy w domu?

Samodzielne przygotowanie pasty z kurkumy jest dość proste, ale wymaga nieco cierpliwości. Dużą zaletą pasty jest jej długotrwałość - w szklanym pojemniku możemy przechowywać ją w lodówce nawet do 3 tygodni. Sygnałem, że przestała się nadawać do spożycia, będzie zmiana zapachu na metaliczny.

Składniki na pastę z kurkumy:

  • 200 ml wody,

  • 6 łyżek mielonej kurkumy,

  • pół łyżeczki czarnego pieprzu.

Do gotującej się w garnku wody wsypujemy kurkumę i pieprz, po czym rozpoczynamy mieszanie. Gotowanie powinno trwać kilka minut, aż masa osiągnie odpowiednia konsystencję - nie będzie się przelewać, ale nie będzie również zbyt twarda. Trzeba uważać, by nie przypalić mieszanki. W razie potrzeby można dolewać wody. Przekładamy do pojemnika i po wystudzeniu wkładamy do lodówki.

Przepis na mleczną herbatę z kurkumą, tzw. złote mleko

Jakie składniki potrzebne są do przyrządzenia mlecznej herbaty z kurkumą? Oprócz samego suszu, mleka i kurkumy, potrzebnych jest jeszcze sporo innych przypraw. W prostszej wersji wszystkich składników można używać w formie suszonej i mielonej, jednak jeśli mamy dostęp do świeżej kurkumy czy imbiru, efekt będzie bardziej intensywny. Jeśli chodzi o mleko natomiast, może to być zarówno krowie, jak i roślinne, byle nie zbyt intensywne w smaku. 

Podobnie, jak w przypadku innych napojów herbacianych pochodzących z Indii, nie ma jednego właściwego przepisu na herbatę z kurkumą. W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej i w dużej mierze opiera się to na improwizacji.

Podstawowe składniki na mleczna herbatę z kurkumą:

  • czarna herbata,

  • mleko,

  • cynamon,

  • goździki, 

  • imbir,

  • kardamon, 

  • kurkuma,

  • miód lub cukier,

  • pieprz czarny.

Herbatę, zgodnie z hinduskim zwyczajem, przyrządza się w garnku na ogniu. Na 0,2 litra wody wsypujemy 3 łyżeczki herbaty. Jeśli korzystamy ze świeżych przypraw, dodajemy od razu po 1 kopiastej łyżeczce startych na drobnej tarce i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy kilka goździków oraz kilka ziaren pieprzu, a także suszone, mielone przyprawy, po 1 kopiastej łyżeczce z każdej i gotujemy jeszcze przez 5 minut.

Jednocześnie w drugim garnku podgrzewamy 0,2 l mleka i 1 łyżeczkę świeżo startej lub suszonej kurkumy albo przygotowanej wcześniej pasty z kurkumy, nie doprowadzając do gotowania. Gdy składniki się wymieszają, a mleko nabierze złotego koloru, warto je spienić przy pomocy elektrycznego lub ręcznego spieniacza, trzepaczki do jajek, lub choćby widelca. 

Przecedzony odwar z herbaty nalewamy do połowy filiżanki i słodzimy do smaku miodem lub cukrem, wedle upodobań. Następnie uzupełniamy filiżankę spienionym złotym mlekiem i podajemy od razu do picia.