Herbata ormiańska. Przepis na herbatę po ormiańsku z murabą
Array
(
[id] => 894
[autor] => 4
[tytul] => Herbata ormiańska. Przepis na herbatę po ormiańsku z murabą
[tekst] =>
Żadne spotkanie w Armenii nie może odbyć się bez poczęstunku herbatą. Tradycja parzenia herbaty jest tutaj bardzo silna, a jej smak wyróżnia się dzięki zastosowaniu oryginalnego składnika - muraby. Sprawdź, jak zaparzyć herbatę po ormiańsku i jak zrobić murabę w domowych warunkach.
Ormiańska tradycja picia herbaty
Właściwie na całym Wschodzie możemy spotkać się z podobnym sposobem podawania herbaty - do przyrządzanej raz, bardzo mocnej esencji, dolewana jest przez cały dzień woda. Nie inaczej jest w kulturze ormiańskiej. Herbatę pije się tu o każdej porze dnia i z każdej okazji. W wielu rodzinach do dzisiaj panuje zwyczaj wieczornego zbierania się i wspólnego celebrowania picia herbaty.
Obowiązkowym elementem czarnej ormiańskiej herbaty jest muraba, czyli charakterystyczna, słodka i rozcieńczona konfitura z moreli, jabłek, wiśni czy innych owoców, która zastępuje cukier. Warto zwrócić uwagę, że tradycyjnie w Armenii słodzi się wyłącznie czarną herbatę, ziołowe podaje się bez dodatków.
Drugim nieodłącznym dodatkiem ceremonii picia czarnej herbaty jest lawasz, placek z wody i mąki o grubości kartki papieru, wypiekany w specjalnym piecu. Co ciekawe, lawasz trafił na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Smaruje się go miodem, masłem czy murabą, zwija w rulon i zjada, popijając herbatą.
Popularne ormiańskie herbaty
Na terenie Armenii nie rosną krzewy herbaciane, dlatego też tutejsze herbaty są mieszanką sprowadzanej, najczęściej z Turcji, czarnej herbaty oraz ziół zbieranych na górskich zboczach. Bardzo popularne są również napary z samych ziół. Zbierane są w określonych warunkach, zależnych nie tylko od pory roku, ale także od faz księżyca.
Urc, czyli tymianek, rośnie tylko w najwyższych partiach tutejszych gór. Ma specyficzny, ostry zapach. Pomaga na nadciśnienie oraz na problemy trawienne. Kwiaty urcu można zalewać wrzątkiem kilkakrotnie, czas parzenia to ok. 8 minut.
Mięta - nana, znana również z marokańskich herbat, jest niezwykle popularna, ponieważ rośnie dosłownie wszędzie i samodzielne zbieranie jej nie stanowi większego problemu. Stosuje się zarówno świeże liście, jak i suszone. Miętowy napar wskazany jest w problemach trawiennych. Miętę zaparza się jednokrotnie.
Popularny w całej Europie rumianek, w Armenii również jest ceniony za swoje właściwości kojące i łagodzące. Pomaga w bólach menstruacyjnych i w problemach z zasypianiem. Ormianie zbierają go raz w roku, na przełomie lata i jesieni.
Symbol Armenii, granat, również wykorzystywany jest do przyrządzenia aromatycznego naparu. Dostępny jest na terenie całego kraju, niemal każdy, kto mieszka w domu, hoduje granaty w swoim ogrodzie. Napar przygotowuje się z suszonej skórki owocu. Ma działanie przeciwbakteryjne. Doskonale sprawdza się przy przeziębieniach oraz ogólnym osłabieniu organizmu. Suszoną skórkę można dostać w sklepach internetowych.
Herbata po Ormiańsku - przepis
Lawaszu nie sposób wykonać w domowych warunkach, ponieważ wypieka się go w tondirze - specjalnym owalnym piecu, który najczęściej buduje się w ogrodach lub altanach. Jednak można spróbować zaparzyć własną herbatę po ormiańsku, z dodatkiem muraby.
Jak zaparzyć herbatę po ormiańsku?
8 łyżeczek czarnej, np. tureckiej herbaty oraz 2 łyżeczki mięty zalewamy 700 ml wrzącej wody i parzymy przez ok. 4 minuty. Gotowy napar wlewamy do połowy filiżanki, resztę naczynia uzupełniamy wodą. Dodajemy murabę do smaku. Proporcje herbaty, wody i muraby można modyfikować według własnego gustu.
Ormiański przepis na murabę
Muraba to określenie stosowane do wszelkich konfitur owocowych, które tradycyjnie wytwarzane są w domach Ormian, Azerów, Uzbeków i innych mieszkańców regionu. Murabę można przygotować właściwie z każdych owoców, ale im słodsze naturalnie, tym lepszą konfiturę uzyskamy.
Składniki:
1 kg truskawek
3 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
Truskawki należy wyszypułkować, umyć, a następnie sparzyć we wrzątku przez 2 minuty. Po przecedzeniu truskawki przesypujemy do garnka i dodajemy 2 szklanki cukru. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 minuty od zagotowania. Zdejmujemy z ognia na kilka minut, aż truskawki przestygną.
Dodajemy jeszcze jedną szklankę cukru i ponownie gotujemy, tym razem przez 5 minut od zagotowania. Po zdjęciu z ognia dodajemy sok z cytryny, mieszamy i przekładamy na szeroką patelnię. Zostawiamy mus na kilka godzin, by spokojnie odparował, a następnie przekładamy do słoiczków i wekujemy.
[data] => 2020-04-07 12:31:47
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => herbata-ormianska-przepis-na-herbate-po-ormiansku-muraba
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 2
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 13457
[desc] => Żadne spotkanie w Armenii nie może odbyć się bez poczęstunku herbatą. Tradycja parzenia herbaty jest tutaj bardzo silna, a jej smak wyróżnia się dzięki zastosowaniu oryginalnego składnika - muraby. Sprawdź, jak zaparzyć herbatę po ormiańsku i jak zrobić murabę w domowych warunkach.
[keywords] => herbata po ormiańsku, przepis, herbata z Armenii, muraba, mięta
[opis] => Żadne spotkanie w Armenii nie może odbyć się bez poczęstunku herbatą. Tradycja parzenia herbaty jest tutaj bardzo silna, a jej smak wyróżnia się dzięki zastosowaniu oryginalnego składnika - muraby. Sprawdź, jak zaparzyć herbatę po ormiańsku i jak zrobić murabę w domowych warunkach.
[title] => Herbata ormiańska. Przepis na herbatę po ormiańsku z murabą
[kategorie] => 195
[powiazane] => 610,668,608
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => herbata po ormiańsku
[nazwa_url] => herbata-po-ormiansku
)
[1] => Array
(
[nazwa] => herbata z Armenii
[nazwa_url] => herbata-z-Armenii
)
[2] => Array
(
[nazwa] => mięta
[nazwa_url] => mieta
)
[3] => Array
(
[nazwa] => muraba
[nazwa_url] => muraba
)
[4] => Array
(
[nazwa] => przepis
[nazwa_url] => przepis
)
)
)
1
2020-04-07 12:31:47
Herbata ormiańska. Przepis na herbatę po ormiańsku z murabą
Autor:Paweł Małkowski
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
Żadne spotkanie w Armenii nie może odbyć się bez poczęstunku herbatą. Tradycja parzenia herbaty jest tutaj bardzo silna, a jej smak wyróżnia się dzięki zastosowaniu oryginalnego składnika - muraby. Sprawdź, jak zaparzyć herbatę po ormiańsku i jak zrobić murabę w domowych warunkach.
Ormiańska tradycja picia herbaty
Właściwie na całym Wschodzie możemy spotkać się z podobnym sposobem podawania herbaty - do przyrządzanej raz, bardzo mocnej esencji, dolewana jest przez cały dzień woda. Nie inaczej jest w kulturze ormiańskiej. Herbatę pije się tu o każdej porze dnia i z każdej okazji. W wielu rodzinach do dzisiaj panuje zwyczaj wieczornego zbierania się i wspólnego celebrowania picia herbaty.
Obowiązkowym elementem czarnej ormiańskiej herbaty jest muraba, czyli charakterystyczna, słodka i rozcieńczona konfitura z moreli, jabłek, wiśni czy innych owoców, która zastępuje cukier. Warto zwrócić uwagę, że tradycyjnie w Armenii słodzi się wyłącznie czarną herbatę, ziołowe podaje się bez dodatków.
Drugim nieodłącznym dodatkiem ceremonii picia czarnej herbaty jest lawasz, placek z wody i mąki o grubości kartki papieru, wypiekany w specjalnym piecu. Co ciekawe, lawasz trafił na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Smaruje się go miodem, masłem czy murabą, zwija w rulon i zjada, popijając herbatą.
Popularne ormiańskie herbaty
Na terenie Armenii nie rosną krzewy herbaciane, dlatego też tutejsze herbaty są mieszanką sprowadzanej, najczęściej z Turcji, czarnej herbaty oraz ziół zbieranych na górskich zboczach. Bardzo popularne są również napary z samych ziół. Zbierane są w określonych warunkach, zależnych nie tylko od pory roku, ale także od faz księżyca.
Urc, czyli tymianek, rośnie tylko w najwyższych partiach tutejszych gór. Ma specyficzny, ostry zapach. Pomaga na nadciśnienie oraz na problemy trawienne. Kwiaty urcu można zalewać wrzątkiem kilkakrotnie, czas parzenia to ok. 8 minut.
Mięta - nana, znana również z marokańskich herbat, jest niezwykle popularna, ponieważ rośnie dosłownie wszędzie i samodzielne zbieranie jej nie stanowi większego problemu. Stosuje się zarówno świeże liście, jak i suszone. Miętowy napar wskazany jest w problemach trawiennych. Miętę zaparza się jednokrotnie.
Popularny w całej Europie rumianek, w Armenii również jest ceniony za swoje właściwości kojące i łagodzące. Pomaga w bólach menstruacyjnych i w problemach z zasypianiem. Ormianie zbierają go raz w roku, na przełomie lata i jesieni.
Symbol Armenii, granat, również wykorzystywany jest do przyrządzenia aromatycznego naparu. Dostępny jest na terenie całego kraju, niemal każdy, kto mieszka w domu, hoduje granaty w swoim ogrodzie. Napar przygotowuje się z suszonej skórki owocu. Ma działanie przeciwbakteryjne. Doskonale sprawdza się przy przeziębieniach oraz ogólnym osłabieniu organizmu. Suszoną skórkę można dostać w sklepach internetowych.
Herbata po Ormiańsku - przepis
Lawaszu nie sposób wykonać w domowych warunkach, ponieważ wypieka się go w tondirze - specjalnym owalnym piecu, który najczęściej buduje się w ogrodach lub altanach. Jednak można spróbować zaparzyć własną herbatę po ormiańsku, z dodatkiem muraby.
Jak zaparzyć herbatę po ormiańsku?
8 łyżeczek czarnej, np. tureckiej herbaty oraz 2 łyżeczki mięty zalewamy 700 ml wrzącej wody i parzymy przez ok. 4 minuty. Gotowy napar wlewamy do połowy filiżanki, resztę naczynia uzupełniamy wodą. Dodajemy murabę do smaku. Proporcje herbaty, wody i muraby można modyfikować według własnego gustu.
Ormiański przepis na murabę
Muraba to określenie stosowane do wszelkich konfitur owocowych, które tradycyjnie wytwarzane są w domach Ormian, Azerów, Uzbeków i innych mieszkańców regionu. Murabę można przygotować właściwie z każdych owoców, ale im słodsze naturalnie, tym lepszą konfiturę uzyskamy.
Składniki:
1 kg truskawek
3 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
Truskawki należy wyszypułkować, umyć, a następnie sparzyć we wrzątku przez 2 minuty. Po przecedzeniu truskawki przesypujemy do garnka i dodajemy 2 szklanki cukru. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 minuty od zagotowania. Zdejmujemy z ognia na kilka minut, aż truskawki przestygną.
Dodajemy jeszcze jedną szklankę cukru i ponownie gotujemy, tym razem przez 5 minut od zagotowania. Po zdjęciu z ognia dodajemy sok z cytryny, mieszamy i przekładamy na szeroką patelnię. Zostawiamy mus na kilka godzin, by spokojnie odparował, a następnie przekładamy do słoiczków i wekujemy.
Tagi:herbata po ormiańskuherbata z Armeniimiętamurabaprzepis