Świeżo Palona
Menu

Dzień kawy

Dzień Kawy

Międzynarodowy dzień kawy to najważniejszy dzień w roku dla każdego kawosza! Święto spopularyzowane w Stanach Zjednoczonych (a jak!) obchodzone jest 29 września. Natomiast oficjalny międzynarodowy dzień kawy przypada na 01 października. Zdecydowaliśmy się pogodzić wszystkich i obchodzimy dzień kawy od 29 września do 01 października! Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was ciekawostki o kawie, kawowe memy oraz promocje!


PROMOCJE

Zamawiając dwie takie same kawy otrzymasz 5% rabatu,
a jeśli zdecydujesz się zamówić trzy takie same kawy to otrzymasz 10% rabatu*
*promocja obowiązuje dla kaw ziarnistych 250g oraz 1kg
**promocja zostanie naliczona automatycznie po dodaniu produktów do koszyka

Wszystkie produkty Cold Brew -15% z kodem cold-brew-15

Kubki rCup 10zł taniej z kodem rcup10


CZY WIESZ, ŻE...

#1 Naukowcy z Uniwersytetu w Camridge wynaleźli kamerkę internetową, ponieważ... z kuchni ciągle znikała im kawa i chcieli przekonać się kto za tym stoi.
#2 Uważa się, że kawę odkrył pasterz kóz, który zauważył, że po zjedzeniu niektórych jagód kozy stały się niezwykle energiczne.
#3 Brytyjskim naukowcom udało się zamienić mieloną kawę w biodiesel, więc pewnego dnia kawa może zasilić Twój samochód.
#4 Ludzkość całego świata spożywa około 2,25 miliarda filiżanek kawy każdego dnia.
#5 Największa filiżanka kawy mrożonej powstała w Korei Północnej. Zawierała ona 14 228,1 litra mrożonej kawy Americano.

POZNAJ NASZE NAJLEPSZE KAWY

NASZE KAWOWE MEMY



Dziewczyny, przyznawać się! Która z Was czeka na to pytanie? ???? Panowie... dla Was wskazówka ???? Najlepszą kawę kupicie na https://swiezopalona.pl/ ☕

Opublikowany przez Świeżo Palona Środa, 8 kwietnia 2020

Jesteście PRZED KAWĄ czy PO KAWIE? ????

Opublikowany przez Świeżo Palona Środa, 18 marca 2020



Kliknij i zobacz więcej memów naszego autorstwa.

POZNAJ NASZE NAJNOWSZE KAWY

PRZEPISY MISTRZÓW ŚWIATA

Ilu baristów, tyle sposobów na uzyskanie idealnego kawowego naparu. Poznaj sprawdzone sposoby na idealną kawę z Aeropressu.

Jasiek Szurek, mistrz Polski Aeropress 2017:

- metoda invert

- 30 gramów kawy zmielonej na średnią grubość

- zalej na raz 135 gram wody o temperaturze 87 stopni

- pomieszaj 5 sekund

- odczekaj 60 sekund

- przeciskaj 25 sekund

- dolej ok. 100 gramów wody

Paulina Miczka, mistrzyni świata Aeropress 2017:

- metoda invert

- 35 gramów kawy zmielonej na średnią grubość (8 w 10-stopniowej skali)

- 370 g wody o temperaturze 84 stopni

- zalewaj 150 gramami wody przez 15 sekund

- mieszaj przez 20 sekund

- odczekaj 30 sekund

- przeciskaj przez 30 sekund

- dolej 160-200 gramów wody

Filip Kucharczyk, mistrz Polski i mistrz świata Aeropress 2016:

- metoda invert

- 35 gramów kawy zmielonej dość grubo

- przez 15 sekund zalewaj 150 gramami wody o temperaturze 84 stopni

- przez 20 sekund mieszaj drewnianymi pałeczkami

- po 60 sekundach odwróć Aeropress i zamieszaj całym urządzeniem

- przeciskaj przez 30 sekund

- dolej 100-120 gramów wody

Lukas Zahradnik, mistrz świata Aeropress 2015:

- metoda invert

- 20 gramów kawy

- zalewamy przez 15 sekund niewielką ilością wody o temperaturze 79 stopni

- mieszamy całym cylindrem przez 15 sekund

- zalać resztą wody w 10 sekund

- odwrócić urządzenie i przeciskać przez 45 sekund

Kliknij i odkryj wszystkie nasze świeżo palone kawy.