Skosztuj kawy i herbaty miesiąca! Przez cały miesiąc Wakacyjne Espresso Brazil Suncoffe Mumbuca Natural oraz Cascara Colombia Huila Geisha Washed suszone owoce kawowca 20% taniej!
Czy to prawda, że herbata z cytryną jest szkodliwa? Czy przy przeziębieniu nie powinno się pić herbaty z cytryną? To ogromne uproszczenie wynikające z nieznajomości procesów chemicznych, jakie zachodzą w naparze. Jest jeden bardzo prosty sposób na to, by herbata z cytryną nie była szkodliwa.
Pomijając smak, który dla wielu osób jest powrotem do dzieciństwa, dodanie cytryny do herbaty ma również inne zalety. W czasie przeziębienia, szczególnie przy gorączce, w organizmie zwiększa się zapotrzebowanie na witaminę C. Każde jej źródło jest wtedy ważne, a ciepła herbata wydaje się być naturalnym nośnikiem.
Warto jednak pamiętać, że sama cytryna nie leczy przeziębienia i nie poprawia odporności, a jedynie może ograniczyć rozwój choroby, gdy jesteśmy zmęczeni, przemarznięci, przemoczeni.
Twierdzenie, że herbata z cytryną jest szkodliwa, jest częściowo prawdziwe. Jednak odpowiednie przygotowanie naparu sprawi, że będziemy mogli bez obaw popijać ulubiony napój.
Herbata naturalnie zawiera aluminium, ale w postaci, która jest trudno przyswajalna dla ludzkiego organizmu, dlatego w żaden sposób nam nie szkodzi. Do naparu przedostają się śladowe ilości, których i tak nie przyswajamy. Większość pozostaje w fusach, które łatwo usuniesz dzięki dedykowanym akcesoriom do herbaty.
I tu zaczyna się ewentualna szkodliwość herbaty z cytrusem. Gdy do herbaty z fusami dodamy cytrynę zawierającą kwas, wytworzy się cytrynian glinu, który jest już znacznie łatwiejszy do przyswojenia i może być szkodliwy dla organizmu.
Aby zapobiec szkodliwemu działaniu cytryny, należy najpierw oddzielić napar od fusów, czyli po prostu przelać go do pięknej filiżanki po zaparzeniu. Jeśli na tym etapie dorzucimy do filiżanki plasterek cytryny, szkodliwe związki nie będą miały warunków, by się wytworzyć i herbata z cytryną nie będzie szkodliwa.
Warto jednak pamiętać, że im cieplejsza herbata, tym więcej witamin zawartych w cytrynie ginie, dlatego nie powinno się jej dorzucać od razu. Jeśli zależy nam nie tylko na smaku, ale także na wspomagających organizm właściwościach cytryny, najlepiej odczekać chwilę, aż napar osiągnie odpowiednią temperaturę (lub przygotować go od razu w czajniku z kontrolą temperatury). Wtedy dodajemy plaster cytryny.
Cytrynę należy dodać do naparu dopiero po usunięciu z niego fusów (torebki lub liści). To właśnie obecność fusów w kwaśnym środowisku powoduje wytrącanie się szkodliwego cytrynianu glinu. Dla zachowania pełni witaminy C, najlepiej dodać cytrynę, gdy herbata lekko ostygnie.
Nie, problem dotyczy wszystkich herbat pochodzących z krzewu Camellia sinensis (czyli czarnych, zielonych, białych, oolong), ponieważ wszystkie one naturalnie zawierają glin. Zasada oddzielania fusów przed dodaniem cytryny jest uniwersalna i warto ją stosować zawsze.
Doskonale sprawdzą się proste zaparzacze do kubka lub dzbanki z wbudowanym filtrem. Pozwalają one na pełną kontrolę nad czasem parzenia i łatwe usunięcie liści przed dodaniem jakichkolwiek dodatków, takich jak cytryna.
Wiesz już, jak cieszyć się smakiem i właściwościami herbaty z cytryną bez żadnych obaw. Teraz pora wybrać idealną bazę dla Twojego ulubionego napoju. Odkryj świat wysokiej jakości herbat liściastych, które smakują wybornie zarówno z cytryną, jak i bez niej.
Zobacz wszystkie nasze herbaty
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.
Istotnym problemem na rynku herbat są ukryte pozostałości środków ochrony roślin, których skutki zdrowotne mogą ujawniać się dopiero po latach regularnego spożycia. Warto sprawdzać, czy producent przeprowadza niezależne testy na obecność pestycydów oraz udostępnia certyfikaty jakości. Ważne jest również to, czy herbata pochodzi z plantacji stosujących zrównoważone metody uprawy. W krajach rozwiniętych coraz więcej konsumentów żąda szczegółowych raportów jakościowych, co wymusza podnoszenie standardów produkcji i poprawia bezpieczeństwo zdrowotne dla wszystkich miłośników herbaty.