Kto nie pamięta z dzieciństwa ciepłej herbaty z miodem i cytryną po szaleństwie na śniegu? Miód jest bardzo zdrowym dodatkiem do herbaty, o ile stosujemy go w odpowiedni sposób. Sprawdź, jak się ma temperatura herbaty do miodu i ile ma kalorii łyżeczka miodu.

Do jakiej herbaty można dodać miód?

Smakosze herbat dzielą się na tych, którzy uważają, że zbrodnią jest dodawanie do naparu herbacianego jakiegokolwiek dodatku i na tych, którzy lubią eksperymentować z dodatkami. Jedni i drudzy mają sporo racji. Faktycznie, niektóre, szczególnie delikatne herbaty, mogą dużo stracić, gdy je "doprawimy". Z kolei napoje, jak masala czaj, to nic innego jak herbata z mlekiem i mnóstwem przypraw.

Zdecydowanie miód najlepiej pasuje do wszelkich herbat czarnych. Przełamuje ich gorycz i nie dominuje smaku. Niektórzy dodają go również do zielonej herbaty, jednak tu trzeba zachować umiar, bo bardzo łatwo o przesłodzenie. Nie jest wskazane dodawanie miodu do delikatniejszych herbat, np. białych, chyba, że pijemy je dla samego smaku miodu. 

Nie warto dodawać miodu także do "czerwonej herbaty" rooibos, która sama w sobie ma delikatny miodowy posmak, chyba, że chcemy podać dziecku ciepły napój z miodem łagodzący drapanie w gardle. Ciekawie miód komponuje się również z herbatą miętową. 

Jaki miód jest najlepszy do herbaty?

Nie ma jednego, uniwersalnego miodu, który będzie odpowiadał każdemu. Jeśli walczymy z przeziębieniem, warto sięgnąć po ciemniejszy, jeśli tylko chcemy osłodzić herbatę, sprawdzi się najzwyklejszy, wielokwiatowy, o bardziej neutralnym smaku. 

Ile miód ma kalorii?

Choć miód jest niewiele mniej kaloryczny niż cukier, zawiera znacznie więcej dobroczynnych związków, które szczególnie przydać się mogą w okresach osłabionej odporności. Średnio 100 g miodu liczy 305 kcal, natomiast w łyżeczce jest ich ok. 32 kcal.

Właściwości miodu

Oczywiście każdy rodzaj miodu ma nieco inne proporcje w składzie, ale uśredniając można przyjąć, że łyżeczka miodu zawiera ok.:

  • 0,31 g białka,

  • 8,5 g węglowodanów,

  • 0,02 g błonnika,

  • 0,7 mg wapnia,

  • 0,05 mg żelaza,

  • 0,21 mg magnezu,

  • 0,42 mg fosforu,

  • 5,5 mg potasu,

  • 0,42 mg sodu,

  • 0,02 mg cynku.

Miód nie działa jak natychmiastowe lekarstwo na różne dolegliwości, ale regularnie stosowany wspomaga organizm - obniża ciśnienie tętnicze krwi i hamuje procesy miażdżycowe. Dzięki zawartości glukozy wspomaga pracę mózgu. Niektóre rodzaje miodów wspomagają leczenie schorzeń układu pokarmowego.

Co ciekawe, choć miód powstaje z pyłków kwiatów, to właśnie alergicy powinni szczególnie zwrócić na niego uwagę. Okazuje się, że spożywanie miodu pomaga łagodzić objawy alergii oraz uodparnia na nie.

Na przeziębienie najlepsze będą miody, które zawierają najwięcej substancji antybiotycznych. Warto zapamiętać, że im ciemniejszy jest miód, tym więcej zawiera przeciwbakteryjnych polifenoli. Są to miody:

  • gryczany, 

  • wrzosowy,

  • nawłociowy, 

  • nektarowo-spadziowy,

  • ze spadzi iglastej.

Rodzaje miodów

Rodzaj miodu uzależniony jest od źródła surowca zbieranego przez pszczoły. Najpopularniejsze miody dostępne w Polsce to:

  • Miód wielokwiatowy - to mieszanka pyłków z łąk, pól, lasów. Ma dość łagodny smak, dlatego szczególnie polecany jest dzieciom. 

  • Miód rzepakowy - jest bardzo jasny i ma delikatny zapach kwiatów rzepaku. 

  • Miód spadziowy - pszczoły wytwarzają go z wydzieliny produkowanej przez mszyce i czerwce, pozostającej na drzewach i roślinach uprawnych. Miód ma gęsta konsystencję i wysoką zawartość związków mineralnych. 

  • Miód lipowy - jasnożółty o delikatnym zapachu lipy. Najlepszy do obniżania gorączki i zwalczania przeziębienia.

  • Miód akacjowy - jasny. Wycisza i ułatwia zasypianie. 

  • Miód wrzosowy - jeden z najwyżej cenionych miodów nektarowych. Ma ciemny, brunatno-czerwony kolor. Może przybrać galaretowatą konsystencję, co nie świadczy o jego wadzie. Nie jest zbyt słodki.

  • Miód gryczany - w kolorze mocnej, czarnej herbaty, ma bardzo wyrazisty, ostry smak. Bardzo dobrze wzmacnia działanie układu krwionośnego. 

  • Miód nawłociowy - jest słodki, a zarazem kwaskowaty. Sprawdza się w leczeniu przeziębień i grypy.

Temperatura herbaty a miód

Miód jest bardzo wrażliwy na temperaturę. Naturalna dla niego temperatura to ta, która panuje w ulu - około 35 stopni Celsjusza. Jest więc to trochę mniej, niż temperatura zdrowego człowieka. Po podgrzaniu, wartość miodu znacznie spada - zniszczeniu ulegają enzymy mające właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. 

Siła tego procesu uzależniona jest od temperatury i gatunku miodu. Przyjmuje się, że bezpieczna temperatura, w której miód zachowuje swoje właściwości zdrowotne, to nie więcej, niż 50 stopni Celsjusza. 

Jeśli więc zależy nam na leczniczym działaniu herbaty z miodem, pomagającej zwalczać przeziębienie, warto odczekać, aż herbata nieco przestygnie i nie będzie gorąca, ale ciepła. W przeciwnym razie będziemy mieć tylko słodką herbatę. Owszem, o smaku miodu, ale bez szczególnych właściwości zdrowotnych.

Kiedy warto dodać miód do herbaty?

Herbata z miodem i cytryną to chyba najpopularniejsze w Polsce remedium na przeziębienia, które stosowane jest już u najmłodszych dzieci. Taki napój działa rozgrzewająco, pomaga się zrelaksować i wzmacnia odporność, o ile miód dodamy w odpowiednim momencie. 

Miodem można również oszukać nieco pragnienie zjedzenia czegoś słodkiego - ciepła herbata z łyżeczką miodu rozgrzeje i da uczucie sytości. Z kolei z powodu wysokiej zawartości glukozy polecany jest uczniom i studentom przed egzaminami, ponieważ pobudza mózg do działania.

Zrób zakupy w naszym sklepie i otrzymaj rabat 20,00 zł na zamówienie za minimum 120,00 zł!!! 

Użyj kodu: kochamherbate20

Miód do herbaty zamiast cukru

Zazwyczaj miód ma nieco mniej kalorii niż cukier, do tego jest znacznie zdrowszy, dlatego chętnie wybierany jest jako zamiennik białego cukru. Należy jednak uważać z ilością spożywanego miodu - łatwo wpaść w pułapkę niższej kaloryczności i wypijać jedną herbatę z miodem za drugą.