Świeżo Palona
Herbata po irlandzku

Herbata po irlandzku

Trudny klimat sprawił, że ciepła herbata stała się jednym z ulubionych napojów Irlandczyków. Piją ją przez cały dzień, najchętniej przegryzając ciasteczkami. Herbata po irlandzku powinna być mocna i zabielona mlekiem lub bitą śmietaną. Można też dodać innego narodowego trunku. 

Tradycja picia herbaty w Irlandii

Irlandczycy w miłości do herbaty nie ustępują Anglikom. Przeciętny Irlandczyk zużywa rocznie ponad 3 kg suszu, co plasuje ten naród w czołówce europejskich konsumentów herbaty. Na tej zielonej wyspie niemal każda pora jest dobra, by napić się herbaty. 

Irlandczycy piją herbatę rano, do śniadania, ok. godz. 11, pomiędzy 15 a 17, wieczorem, by się zagrzać i podczas każdego spotkania z przyjaciółmi. Dla Irlandczyków każdy powód jest dobry, by napić się herbaty. A ze względu na klimat, zawsze serwowana jest na ciepło.

Herbata po irlandzku

Choć wyjątkowość irlandzkiej herbaty wynika właśnie z dodatków, zacząć należy jednak od bazy. Ta musi być mocna. Najczęściej wykorzystuje się do jej przyrządzania susz z prowincji Asam lub Daajerling. Na każde 200 ml wody sypiemy do imbryka 2-3 łyżeczki suszu i zalewamy wrzątkiem.

Czas parzenia zależy od efektu, który chcemy uzyskać - jeśli ma to być pobudzająca herbata w ciągu dnia, parzenie powinno trwać 3-5 minut. Jeśli chcemy przygotować rozgrzewający i uspokajający napój na koniec dnia, zaparzanie powinno trwać 7-9 minut. Gotowy napar przelewamy do filiżanek, napełniając je w 3/4. Słodzimy herbatę 1-2 łyżeczkami cukru. Do takiej bazy możemy wybrać dodatki.

Dodatki do herbaty po irlandzku

Istnieje kilka najpopularniejszych wersji irlandzkiej herbaty:

  • z mlekiem,
  • z bitą śmietaną,
  • z whiskey i bitą śmietaną,
  • z irish cream.

W ciągu dnia zazwyczaj pija się herbatę po irlandzku z bitą śmietaną lub z mlekiem, wersje z alkoholem z oczywistych powodów zostawiając na wieczór. Jeśli dodajemy mleko, warto je nieco podgrzać, by nie schłodziło zbyt szybko napoju. Bitą śmietanę dodajemy ostrożnie, by powoli wymieszała się z napojem.

Jeśli wybierasz wersję z alkoholem, do naparu dodaj najpierw whiskey, a dopiero później bitą śmietanę. Słodszy smak uzyskasz, zamiast whiskey stosując irish cream, czyli irlandzki likier na bazie whiskey i śmietanki. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by całość zwieńczyć łyżką bitej śmietany. Do herbaty obowiązkowo powinny być serwowane ciasteczka.

 

Joanna Goryńska
Autor:
Joanna Goryńska

Miłośniczka kawy. Dzięki jej pasji powstało wiele tekstów kawowych na blogu Świeżo Palona.

Tagi: mleko, herbata, po irlandzku, zabielona, śmietanka, irish, cream

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz




Wybrani producenci

5 powodów dla których warto u nas kupować