Świeżo Palona
Masala czaj, czyli herbata po indyjsku. Jak przygotować? Przepis na masala czaj

Masala czaj, czyli herbata po indyjsku. Jak przygotować? Przepis na masala czaj

Popularna w Indiach masala czaj to połączenie przypraw - “masala” oraz herbaty - “czaj”. Podstawowe dodatki to mleko i cukier. Wbrew pozorom, historia napoju jest dość krótka, liczy sobie niewiele ponad sto lat, ale Hindusi traktują masala czaj jak napój narodowy. 

Przepis na masala czaj


Nie ma jednego, właściwego przepisu na tę herbatę, w każdym domu panują nieco inne zwyczaje, szczególnie dotyczące czasu gotowania i proporcji przypraw, dlatego przepis na masala czaj można modyfikować według własnych upodobań.

Składniki na masala czaj:

  • 300 ml mleka,
  • 300 ml wody,
  • 3 łyżki czarnej herbaty, najlepiej Asam lub Darjeeling,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,

oraz przyprawy:

  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki kardamonu,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • 6-8 goździków,
  • 1 gwiazdka anyżu.

Mleko, wodę oraz przyprawy gotujemy w garnku ok. 15 minut od zagotowania, uważając, by mikstura nie wykipiała. Po tym czasie ściągamy garnek z ognia, dodajemy liście herbaty i odstawiamy całość na ok. 5-6 minut, by liście mogły się zaparzyć. Przelewamy napój przez sitko do czajnika i na koniec słodzimy. 

Jak podawać masala czaj?

Na ulicach w całych Indiach spotkać można sprzedawców, którzy oferują napój prosto z wielkiego kotła. Tradycyjnie herbata nalewana jest do glinianych czarek. Co ciekawe, są one jednorazowe - od razu po wypiciu, czarkę należy stłuc, uderzając o ziemię. Jedna z teorii mówi, że zwyczaj ten wynika z potrzeby odcięcia się od niższych kast - ktoś wyżej urodzony nie chciałby napić się z czarki, z której wcześniej pił ktoś z niższej kasty. 

Skąd się wzięła masala czaj?

Herbata w Indiach nie była szczególnie popularna, dopiero Brytyjczycy zakładali tu swoje wielkie plantacje. Roślina przyjęła się tak dobrze w prowincjach Asam i Darjeeling, że już na początku XX wieku produkowano tu połowę brytyjskiego zapotrzebowania na ten surowiec. 

Koronie było jednak mało. Brytyjczycy zwęszyli świetny interes w lokalnej sprzedaży suszu - trzeba było tylko zaszczepić w miejscowych nawyk picia herbaty. Jako właściciele rozlicznych fabryk i plantacji, kolonizatorzy wyznaczyli w ciągu dnia przerwy na herbatę. Z czasem pracownicy przyzwyczaili się do popijania angielskiej herbaty z mlekiem
i cukrem.

Skąd więc wzięły się przyprawy? Przedsiębiorczy Hindusi z czasem zaczęli sami produkować napoje i sprzedawać je na straganach. Chcąc zaoszczędzić, wykorzystywali mniejsze ilości drogiego dla nich suszu, a braki w smaku uzupełniali właśnie tanimi lokalnymi przyprawami. Brytyjczykom taka profanacja herbaty się nie spodobała, ale masala czaj stała się tak popularna, że nie byli już w stanie zmienić nowego zwyczaju mieszkańców Indii. 

Marta Daszkiewicz
Autor:
Marta Daszkiewicz

Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.

Tagi: przepis, herbata, czaj, masala, po indyjsku

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz



Powiązane produkty

Zobacz pokrewne wpisy z naszego bloga


Wybrani producenci

5 powodów dla których warto u nas kupować