Array
(
[id] => 912
[autor] => 4
[tytul] => Imbir - właściwości i zastosowanie
[tekst] =>
Imbir jest jednym z najzdrowszych dodatków do herbaty. Dodaje energii, wzmacnia organizm w okresie przeziębieniowym, ma także działanie przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne. Do tego ma bardzo ciekawy smak, bez którego trudno wyobrazić sobie na przykład pierniczki korzenne.
Czym jest imbir
Popularna bylina naturalnie rośnie w Azji południowo-wschodniej, w Indiach i części Chin. Imbir przeniesiono również na teren wysp Oceanii, północnej Australii, Korei, Madagaskaru, część Afryki, Ameryki Środkowej, Florydy i Hawajów. Na świecie istnieją co najmniej 144 gatunki, jednak tym powszechnie stosowanym w medycynie naturalnej, w kuchni czy pielęgnacji urody jest imbir lekarski, ewentualnie zastępowany imbirem cytwarowym lub żółtym.
Choć ponad powierzchnią ziemi wyrastają dorodne łodygi z pięknymi kwiatami, najpożyteczniejsze jest to, co pod ziemią - kłącza, czyli podziemne pędy, w których magazynowane są wartościowe składniki. Z kłączy odchodzą dopiero korzenie, których zadaniem jest pobieranie minerałów z ziemi. Powszechnie kłącza nazywa się jednak korzeniem imbiru.
Choć jest importowany, imbir bez problemu można kupić w sklepach i na targowiskach o każdej porze roku. Duży kawałek trwałość może utrzymywać nawet przez kilka tygodni, jednak najlepiej spożyć imbir jak najszybciej, gdy jest najświeższy. Suszony imbir, sprzedawany w torebkach, może przydać się jako przyprawa do ciasta.
Lecznicze właściwości imbiru
Korzeń imbiru bogaty jest w minerały i witaminy. Zawiera dużo olejków eterycznych i żywic, wapń, fosfor, żelazo, potas, a także witaminy:
A,
B1 i B2,
C,
E,
K.
Imbir stosuje się przede wszystkim w okresach obniżonej odporności oraz przy przeziębieniach. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo. Starty świeży imbir, dodany do ciepłej herbaty, pomoże złagodzić kaszel i zadziała przeciwbólowo na gardło, a do tego ma działanie przeciwgorączkowe, wspomaga więc leczenie zanim choroba na dobre się zacznie.
Imbir lekarski świetnie wpływa na układ krwionośny, szczególnie zalecany jest osobom starszym, ponieważ zmniejsza lepkość krwi, a co za tym idzie - zmniejsza ryzyko tworzenia się zakrzepów i zatorów. Obniża również stężenie cholesterolu LDL i samo ciśnienie krwi. Wzmacnia, dodaje energii i poprawia koncentrację.
Herbata z dodatkiem imbiru sprawdzi się także po ciężkim posiłku - imbir pobudza wytwarzanie śliny, żółci, a przez to trawienie, jednocześnie likwidując wzdęcia. Trzeba jednak stosować go z umiarem, bo równie skutecznie zaostrza apetyt.
Ponieważ imbir powoduje zwiększenie ciśnienia krwi, nadmierna jego ilość może być szkodliwa dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Poza tym powinny go unikać osoby z problemami żołądkowymi - nawet mała dawka imbiru może wzmocnić dolegliwości związane z refluksem żołądka. Zadziała też drażniąco u osób z wrzodami żołądka lub dwunastnicy. Z podobnych względów imbir nie jest zalecany dzieciom - jego smak może być dla nich zbyt ostry.
Zastosowanie imbiru w kuchni
Imbir jest jednym z głównych składników przypraw korzennych, dlatego bez niego nie można obyć się przy robieniu np. pierniczków, herbatników, grzanego piwa. Dodaje się go także do sałatek i niektórych sosów.
Sok z imbiru
Coraz większą popularność zyskuje sok z imbiru, który można przygotować samodzielnie, a do tego jest trwały - trzymany w lodówce przetrwa nawet tydzień. Daje olbrzymi zastrzyk witamin, ale również energii. Niektórzy twierdzą, że działa nawet silniej niż kawa.
Składniki:
100g świeżego imbiru,
3 cytryny,
4 jabłka.
Obraną cytrynę oraz umyte jabłka i imbir wyciśnij przy użyciu wyciskarki do owoców. Powstały sok wstrząśnij i przechowuj w lodówce. Przed każdym podaniem wstrząśnij sok, zużyj go w ciągu tygodnia. W tym czasie nie powinien zmienić koloru. Sok można pić saute, rozcieńczać wodą lub traktować jak syrop do herbaty.
Jak przygotować herbatę z imbirem?
Jeśli zdecydujesz się stworzyć własny sok imbirowy, możesz dodawać go bezpośrednio do zaparzonej herbaty, najlepiej czarnej. Alternatywą jest wykorzystanie świeżo startego imbiru. Taka herbata rozgrzeje w chłodny dzień i doda sił.
Składniki:
1 łyżeczka ulubionej czarnej herbaty
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 plaster cytryny
2 łyżeczki miodu
Herbatę warto wybrać intensywną, aby dodatki jej nie zdominowały. Przygotowujemy ją jak zwykle według upodobań - na 200 ml gorącej wody 1 łyżeczka suszu, parzymy 3-5 minut. Po odcedzeniu liści, dodajemy do filiżanki pozostałe składniki i mieszamy.
Kawałki imbiru najlepiej wypić razem z herbatą, choć nie każdemu to odpowiada. Rozwiązaniem może być parzenie herbaty we french pressie. Pod koniec zaparzania dodajemy wiórki i intensywnie mieszamy, dociskamy sitko i przelewamy napar z sokiem z imbiru do filiżanki.
[data] => 2020-07-13 16:48:32
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => imbir-wlasciwosci-zastosowanie
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 2
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 14090
[keywords] => przepis, herbata, dodatki do herbaty, imbir, przyprawy
[opis] => Imbir jest jednym z najzdrowszych dodatków do herbaty. Dodaje energii, wzmacnia organizm w okresie przeziębieniowym, ma także działanie przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne. Do tego ma bardzo ciekawy smak, bez którego trudno wyobrazić sobie na przykład pierniczki korzenne.
[title] => Imbir - właściwości i zastosowanie. Na co pomaga i jak przygotować herbatę z imbirem?
[desc] => Imbir jest jednym z najzdrowszych dodatków do herbaty. Dodaje energii, wzmacnia organizm w okresie przeziębieniowym, ma także działanie przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne. Do tego ma bardzo ciekawy smak, bez którego trudno wyobrazić sobie na przykład pierniczki korzenne.
[kategorie] => 195
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => dodatki do herbaty
[nazwa_url] => dodatki-do-herbaty
)
[1] => Array
(
[nazwa] => herbata
[nazwa_url] => herbata
)
[2] => Array
(
[nazwa] => imbir
[nazwa_url] => imbir
)
[3] => Array
(
[nazwa] => przepis
[nazwa_url] => przepis
)
[4] => Array
(
[nazwa] => przyprawy
[nazwa_url] => przyprawy
)
)
)
1
2020-07-13 16:48:32
Imbir - właściwości i zastosowanie
Autor:Paweł Małkowski
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
Imbir jest jednym z najzdrowszych dodatków do herbaty. Dodaje energii, wzmacnia organizm w okresie przeziębieniowym, ma także działanie przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne. Do tego ma bardzo ciekawy smak, bez którego trudno wyobrazić sobie na przykład pierniczki korzenne.
Czym jest imbir
Popularna bylina naturalnie rośnie w Azji południowo-wschodniej, w Indiach i części Chin. Imbir przeniesiono również na teren wysp Oceanii, północnej Australii, Korei, Madagaskaru, część Afryki, Ameryki Środkowej, Florydy i Hawajów. Na świecie istnieją co najmniej 144 gatunki, jednak tym powszechnie stosowanym w medycynie naturalnej, w kuchni czy pielęgnacji urody jest imbir lekarski, ewentualnie zastępowany imbirem cytwarowym lub żółtym.
Choć ponad powierzchnią ziemi wyrastają dorodne łodygi z pięknymi kwiatami, najpożyteczniejsze jest to, co pod ziemią - kłącza, czyli podziemne pędy, w których magazynowane są wartościowe składniki. Z kłączy odchodzą dopiero korzenie, których zadaniem jest pobieranie minerałów z ziemi. Powszechnie kłącza nazywa się jednak korzeniem imbiru.
Choć jest importowany, imbir bez problemu można kupić w sklepach i na targowiskach o każdej porze roku. Duży kawałek trwałość może utrzymywać nawet przez kilka tygodni, jednak najlepiej spożyć imbir jak najszybciej, gdy jest najświeższy. Suszony imbir, sprzedawany w torebkach, może przydać się jako przyprawa do ciasta.
Lecznicze właściwości imbiru
Korzeń imbiru bogaty jest w minerały i witaminy. Zawiera dużo olejków eterycznych i żywic, wapń, fosfor, żelazo, potas, a także witaminy:
A,
B1 i B2,
C,
E,
K.
Imbir stosuje się przede wszystkim w okresach obniżonej odporności oraz przy przeziębieniach. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo. Starty świeży imbir, dodany do ciepłej herbaty, pomoże złagodzić kaszel i zadziała przeciwbólowo na gardło, a do tego ma działanie przeciwgorączkowe, wspomaga więc leczenie zanim choroba na dobre się zacznie.
Imbir lekarski świetnie wpływa na układ krwionośny, szczególnie zalecany jest osobom starszym, ponieważ zmniejsza lepkość krwi, a co za tym idzie - zmniejsza ryzyko tworzenia się zakrzepów i zatorów. Obniża również stężenie cholesterolu LDL i samo ciśnienie krwi. Wzmacnia, dodaje energii i poprawia koncentrację.
Herbata z dodatkiem imbiru sprawdzi się także po ciężkim posiłku - imbir pobudza wytwarzanie śliny, żółci, a przez to trawienie, jednocześnie likwidując wzdęcia. Trzeba jednak stosować go z umiarem, bo równie skutecznie zaostrza apetyt.
Ponieważ imbir powoduje zwiększenie ciśnienia krwi, nadmierna jego ilość może być szkodliwa dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Poza tym powinny go unikać osoby z problemami żołądkowymi - nawet mała dawka imbiru może wzmocnić dolegliwości związane z refluksem żołądka. Zadziała też drażniąco u osób z wrzodami żołądka lub dwunastnicy. Z podobnych względów imbir nie jest zalecany dzieciom - jego smak może być dla nich zbyt ostry.
Zastosowanie imbiru w kuchni
Imbir jest jednym z głównych składników przypraw korzennych, dlatego bez niego nie można obyć się przy robieniu np. pierniczków, herbatników, grzanego piwa. Dodaje się go także do sałatek i niektórych sosów.
Sok z imbiru
Coraz większą popularność zyskuje sok z imbiru, który można przygotować samodzielnie, a do tego jest trwały - trzymany w lodówce przetrwa nawet tydzień. Daje olbrzymi zastrzyk witamin, ale również energii. Niektórzy twierdzą, że działa nawet silniej niż kawa.
Składniki:
100g świeżego imbiru,
3 cytryny,
4 jabłka.
Obraną cytrynę oraz umyte jabłka i imbir wyciśnij przy użyciu wyciskarki do owoców. Powstały sok wstrząśnij i przechowuj w lodówce. Przed każdym podaniem wstrząśnij sok, zużyj go w ciągu tygodnia. W tym czasie nie powinien zmienić koloru. Sok można pić saute, rozcieńczać wodą lub traktować jak syrop do herbaty.
Jak przygotować herbatę z imbirem?
Jeśli zdecydujesz się stworzyć własny sok imbirowy, możesz dodawać go bezpośrednio do zaparzonej herbaty, najlepiej czarnej. Alternatywą jest wykorzystanie świeżo startego imbiru. Taka herbata rozgrzeje w chłodny dzień i doda sił.
Składniki:
1 łyżeczka ulubionej czarnej herbaty
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 plaster cytryny
2 łyżeczki miodu
Herbatę warto wybrać intensywną, aby dodatki jej nie zdominowały. Przygotowujemy ją jak zwykle według upodobań - na 200 ml gorącej wody 1 łyżeczka suszu, parzymy 3-5 minut. Po odcedzeniu liści, dodajemy do filiżanki pozostałe składniki i mieszamy.
Kawałki imbiru najlepiej wypić razem z herbatą, choć nie każdemu to odpowiada. Rozwiązaniem może być parzenie herbaty we french pressie. Pod koniec zaparzania dodajemy wiórki i intensywnie mieszamy, dociskamy sitko i przelewamy napar z sokiem z imbiru do filiżanki.
Tagi:dodatki do herbatyherbataimbirprzepisprzyprawy