Na kawowym rynku od niedawna można spotkać nowe urządzenie do parzenia kawy – Delter Coffee Press. Wygląd może być znajomy, ale to tylko pierwsze wrażenie. Ostatnio opisałam podstawowe różnice między Delter Coffee Press a AeroPressem. Teraz pora przybliżyć nieco działanie tego pierwszego.
Zabrałam dla Was kilka przepisów, które mogą stać się początkiem prawdziwej przygody i poznania szerokich możliwości tego urządzenia.
Zacznijmy od bazowego przepisu podawanego przez producenta:
- Przygotuj 12 gramów kawy zmielonej na średnią grubość, pomiędzy grubością do french press a espresso.
- Przelej filtr gorącą wodą. Włóż tłok do komory, upewnij się, że został wepchnięty do samego końca.
- Wsyp kawę i dobrze zakręć nakrętkę.
- Wlej do komory 200 ml wody o temperaturze 95 stopni Celsjusza.
- Wyciągnij tłok, aż dojdzie on do poziomu wody 50 ml i naciśnij, by rozpocząć proces parzenia. Zalecane jest użycie niewielkiej siły.
- Wyciągnij tłok do linii 150 ml i przeciśnij ponownie.
- Następnie wyciągnij tłok do linii 100 ml i ponownie przeciśnij po raz ostatni.
Ten przepis można podwoić, czyli użyć 24 gramów kawy, a po przejściu powyższych kroków dolać do komory kolejne 200 ml i przecisnąć wg podanych zasad.
Porcja na 2 osoby gotowa!
Nieco inny przepis podaje Asser Christensen z The Coffee Chronicler:
- Potrzebujemy 14 gramów kawy i 220 ml wody
- Preinfuzja trwa 45 sekund. Wyciągamy tłok na 50 ml i przeciskamy dość mocno.
- Następnie wyciągamy do poziomu 100 ml i naciskamy ze średnią siłą.
- Kolejny raz wyciągamy tłok do poziomy 70 ml i przeciskamy dość delikatnie.
- Cały proces parzenia powinien zająć ok. 2:15.
Alternative Brewing podaje z kolei taki przepis:
- 20 gramów kawy (zmielonych na poziomie 10 młynka elektrycznego Barattza)
- 200 ml wody o temperaturze 95 stopni Celsjusza.
- Preinfuzja: wyciągamy tłok na 50 ml, czekamy 40 sekund i przeciskamy powoli.
- Wyciągnij tłok na wysokość 150 ml wody i przeciskaj powoli przez 1 minutę.
- Cały proces parzenia powinien zająć ok. 2:10.
Przepis wg Zest Speciality Coffee
- Przygotuj 14 gramów kawy zmielonej na średnią grubość, drobniej niż pod metody przelewowe, ale grubiej niż pod espresso.
- Wlej 200 ml wody o temperaturze 95 stopni.
- Wyciągnij tłok do poziomu wody 50 ml i naciśnij, by rozpocząć proces preinfuzji.
- Wyciągnij tłok do linii 100 ml i przeciśnij ponownie.
- Ponownie wyciągnij tłok do linii 100 ml i przeciśnij kolejny raz.
- Cały proces parzenia powinien zająć ok. 1:30.
Jak widzicie, różnica polega przede wszystkim na ilości przeciśnięć tłoka i ilości wody potrzebnej do tego. Delter Coffee Press pozwala na podwajanie porcji i przygotowanie kawy dla dwóch, a nawet dla trzech osób.
Warto więc poeksperymentować w domu i znaleźć metodę, która pozwoli uzyskać najlepszy możliwy smak.