Na kawowym rynku od niedawna można spotkać nowe urządzenie do parzenia kawy – Delter Coffee Press. Wygląd może być znajomy, ale to tylko pierwsze wrażenie. Ostatnio opisałam podstawowe różnice między Delter Coffee Press a AeroPressem. Teraz pora przybliżyć nieco działanie tego pierwszego.

Zabrałam dla Was kilka przepisów, które mogą stać się początkiem prawdziwej przygody i poznania szerokich możliwości tego urządzenia.

Zacznijmy od bazowego przepisu podawanego przez producenta:

  1. Przygotuj 12 gramów kawy zmielonej na średnią grubość, pomiędzy grubością do french press a espresso.
  2. Przelej filtr gorącą wodą. Włóż tłok do komory, upewnij się, że został wepchnięty do samego końca.
  3. Wsyp kawę i dobrze zakręć nakrętkę.
  4. Wlej do komory 200 ml wody o temperaturze 95 stopni Celsjusza.
  5. Wyciągnij tłok, aż dojdzie on do poziomu wody 50 ml i naciśnij, by rozpocząć proces parzenia. Zalecane jest użycie niewielkiej siły.
  6. Wyciągnij tłok do linii 150 ml i przeciśnij ponownie.
  7. Następnie wyciągnij tłok do linii 100 ml i ponownie przeciśnij po raz ostatni.

Ten przepis można podwoić, czyli użyć 24 gramów kawy, a po przejściu powyższych kroków dolać do komory kolejne 200 ml i przecisnąć wg podanych zasad.

Porcja na 2 osoby gotowa!

Nieco inny przepis podaje Asser Christensen z The Coffee Chronicler:

  1. Potrzebujemy 14 gramów kawy i 220 ml wody
  2. Preinfuzja trwa 45 sekund. Wyciągamy tłok na 50 ml i przeciskamy dość mocno.
  3. Następnie wyciągamy do poziomu 100 ml i naciskamy ze średnią siłą.
  4. Kolejny raz wyciągamy tłok do poziomy 70 ml i przeciskamy dość delikatnie.
  5. Cały proces parzenia powinien zająć ok. 2:15.

Alternative Brewing podaje z kolei taki przepis:

  1. 20 gramów kawy (zmielonych na poziomie 10 młynka elektrycznego Barattza)
  2. 200 ml wody o temperaturze 95 stopni Celsjusza.
  3. Preinfuzja: wyciągamy tłok na 50 ml, czekamy 40 sekund i przeciskamy powoli.
  4. Wyciągnij tłok na wysokość 150 ml wody i przeciskaj powoli przez 1 minutę.
  5. Cały proces parzenia powinien zająć ok. 2:10.

Przepis wg Zest Speciality Coffee

  1. Przygotuj 14 gramów kawy zmielonej na średnią grubość, drobniej niż pod metody przelewowe, ale grubiej niż pod espresso.
  2. Wlej 200 ml wody o temperaturze 95 stopni.
  3. Wyciągnij tłok do poziomu wody 50 ml i naciśnij, by rozpocząć proces preinfuzji.
  4. Wyciągnij tłok do linii 100 ml i przeciśnij ponownie.
  5. Ponownie wyciągnij tłok do linii 100 ml i przeciśnij kolejny raz.
  6. Cały proces parzenia powinien zająć ok. 1:30.

Jak widzicie, różnica polega przede wszystkim na ilości przeciśnięć tłoka i ilości wody potrzebnej do tego. Delter Coffee Press pozwala na podwajanie porcji i przygotowanie kawy dla dwóch, a nawet dla trzech osób.

Warto więc poeksperymentować w domu i znaleźć metodę, która pozwoli uzyskać najlepszy możliwy smak.