Jak zaparzyć kawę w Aeropressie? To naprawdę proste!
Array
(
[id] => 650
[autor] => 13
[tytul] => Jak zaparzyć kawę w Aeropressie? To naprawdę proste!
[tekst] =>
Dwa lata pracy, około 30 prototypów i setki litrów przelanej kawy. Tyle potrzebował Alan Adler, aby stworzyć Aeropress, jedno z najprostszych urządzeń do parzenia czarnego naparu. Dlatego też jest polecane osobom, które chcą rozpocząć swoją przygodę z alternatywnymi metodami parzenia.
Aeropress zadebiutował w 2005 roku podczas Festiwalu Kawy w Seattle. Początkowo miłośnicy kawy podeszli do tego urządzenia dość sceptycznie. Głównie za sprawą dość niskiej sugerowanej temperatury parzenia, czyli około 79,5˚C.
Alan Adler wiedział jednak, jak ogromną moc ma internet i to właśnie za jego pomocą przekonywał kawowych entuzjastów do swojego urządzenia. Rejestrował się na popularnych forach kawowych i osobiście odpowiadał na wszelkie pytania związane ze swoim urządzeniem.
Z czego składa się Aeropress?
Budowa Aeropressu jest naprawdę prosta. Tak prosta, że naprawdę ciężko uwierzyć, jak dobra kawa może z jego pomocą powstać.
W zestawie znajduje się cylinder zaparzający z sitkiem oraz kolba zakończona gumową uszczelką. Do tego otrzymujemy mieszadełko, lejek (aby dopasować urządzenie do różnej średnicy kubków i filiżanek) oraz łyżkę do odmierzania kawy. Oraz filtry. W zestawie startowym są papierowe, ale dostępnych jest wiele innych rodzajów, o czym więcej opowiemy później.
Press to impress, czyli jak zaparzyć dobrą kawę?
Ziarna kawy należy zmielić średnio drobno, powinny one wyglądać jak sól kuchenna. Jeśli zaś chodzi o ratio, jest ono dość szerokie - od 8 do nawet 15 gramów kawy na 100 ml wody.
Samo dozowanie jest naprawdę proste, dzięki budowie Aeropressu. Na tubie namalowana jest specjalna podziałka, pozwalająca odmierzyć odpowiednią ilość wody, a miarka pozwoli na idealne dopasowanie gram kawy do użytej wody. Nie ma potrzeby korzystania z wagi, co jest bardzo wygodne dla początkujących domowych baristów, którzy nie mają jeszcze skompletowanego sprzętu.
Dwie metody na dobry rezultat.
Są dwie podstawowe metody parzenia kawy w Aeropressie - tradycyjna oraz odwrócona, czyli inverted.
Parząc kawę metodą tradycyjną, zakręcamy sitko z papierowym filtrem na cylindrze, przelewamy go ciepłą wodą (aby kawa nie dotykała suchego, zimnego filtra), a następnie stawiamy na naczyniu, do którego będziemy przelewać kawę.
Następnie wlewamy do urządzenia ok. 50 ml wody, a potem dosypujemy odmierzoną ilość kawy. Czekamy ok. 30 sekund i wlewamy resztę wody. Czekamy kolejne 60-120 sekund, możemy też wymieszać kawę. Później nakładamy na cylinder tłok i jednostajnym ruchem przeciskamy kawę do naczynia. Gotowe.
Metoda odwrócona rozpoczyna się od włożenia tłoczka do cylindra (czyli Aeropress stoi do góry nogami). Następnie wsypujemy taką samą ilość kawy jak w przypadku metody tradycyjnej i zalewamy niewielką ilością wody, a potem dolewamy resztę wody i czekamy.
Na górę zakładamy sitko z uprzednio przelewanym ciepłą wodą papierowym filtrem, a na samą górę nakładamy (do góry dnem) naczynie, w którym chcemy mieć kawowy napar, i odwracamy „piramidę” we właściwą stronę, dnem naczynia do dołu. Przeciskamy kawę i gotowe.
Przepisy mistrzów
Ilu baristów, tyle sposobów na uzyskanie idealnego kawowego naparu. Taki właśnie jest Aeropress, który pozwala na wypracowanie swojej metody parzenia. Oto kilka przepisów, które was zainspirują.
Jasiek Szurek, mistrz Polski Aeropress 2017: - metoda invert - 30 gramów kawy zmielonej na średnią grubość - zalej na raz 135 gram wody o temperaturze 87 stopni - pomieszaj 5 sekund - odczekaj 60 sekund - przeciskaj 25 sekund - dolej ok. 100 gramów wody
Paulina Miczka, mistrzyni świata Aeropress 2017: - metoda invert - 35 gramów kawy zmielonej na średnią grubość (8 w 10-stopniowej skali) - 370 g wody o temperaturze 84 stopni - zalewaj 150 gramami wody przez 15 sekund - mieszaj przez 20 sekund - odczekaj 30 sekund - przeciskaj przez 30 sekund - dolej 160-200 gramów wody
Filip Kucharczyk, mistrz Polski i mistrz świata Aeropress 2016: - metoda invert - 35 gramów kawy zmielonej dość grubo - przez 15 sekund zalewaj 150 gramami wody o temperaturze 84 stopni - przez 20 sekund mieszaj drewnianymi pałeczkami - po 60 sekundach odwróć Aeropress i zamieszaj całym urządzeniem - przeciskaj przez 30 sekund - dolej 100-120 gramów wody
Lukas Zahradnik, mistrz świata Aeropress 2015: - metoda invert - 20 gramów kawy - zalewamy przez 15 sekund niewielką ilością wody o temperaturze 79 stopni - mieszamy całym cylindrem przez 15 sekund - zalać resztą wody w 10 sekund - odwrócić urządzenie i przeciskać przez 45 sekund
Aeropress jest wygodny, ale także uniwersalny. Można w nim parzyć nie tylko kawę. Równie dobrze sprawdza się, jeśli chcemy przygotować Cascarę czy zwykłą herbatę (oczywiście należy pozwolić jej odpowiednio naciągnąć przed przeciśnięciem do naczynia).
Również cold brew parzone w Aeropresie wychodzi doskonale. Warto jednak pamiętać o odpowiedniej proporcji (1 do 4) oraz co najmniej 12-godzinnym czasie parzenia. Najlepiej zalać kawę w cylindrze wieczorem, by rano mieć gotowy napar.
Nie wspominając o tym, że niewielkie rozmiary Aeropressu sprawiają, że jest idealny na wszelkiego rodzaju wyjazdy. Miejsca w plecaku czy walizce dużo nie zajmie.
Dodatkowe akcesoria
Jeśli Aeropress was wciągnie, warto wypróbować różne akcesoria, które pozwolą na osiągnięcie jeszcze głębszego smaku.
Zamiast papierowych filtrów można sięgnąć po te stalowe, które umożliwiają osiągnięcie większego body, na przykład FlaBean RGB Core z regulacją ciśnienia zaparzania. W zestawie jest metalowy filtr z konstrukcją wyprofilowanych oraz filtr z bardzo drobnej stalowej „siateczki”. Zmiana położenia filtra z wyprofilowanymi otworami pozwala na zmianę parametrów parzenia i uzyskanie różnych efektów, w zależności od potrzeb.
Jeszcze bardziej rozbudowany jest filtr FlaBean sRGB Baristat, który oprócz standardowego zestawu Core, zawiera trzeci filtr: RGB Low pressure panel. Więcej filtrów to jeszcze więcej możliwości regulacji ciśnienia!
Ciekawym filtrem jest Fellow Prismo. To specjalnie zaprojektowana nakładka z zaworem i stalowym filtrem do AeroPress, która pozwala uzyskać jeszcze pełniejsze body i bardziej skondensowany napar. Powoli on na przygotowanie doskonałej kawy przelewowej oraz intensywnego espresso.
Mistrzowie parzenia!
Tyle możliwości, tyle sposobów parzenia, nic więc dziwnego, że organizowane są także mistrzostwa w Aeropressie. Mamy nawet polskich mistrzów świata - w 2009 roku po ten tytuł sięgnął Łukasz Jura, a w 2016 roku Filip Kucharczyk. Rok temu po ten tytuł również sięgnęła, reprezentująca Anglię, nasza rodaczka Paulina Miczka.
Kolejne mistrzostwa świata już 17 listopada w Sydney. Polskę będzie reprezentował świeżo upieczony mistrz naszego kraju Andrii Vovonianko. Trzymajmy kciuki!
Jak zaparzyć kawę w Aeropressie? To naprawdę proste!
Autor:Marta Daszkiewicz
Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.
Dwa lata pracy, około 30 prototypów i setki litrów przelanej kawy. Tyle potrzebował Alan Adler, aby stworzyć Aeropress, jedno z najprostszych urządzeń do parzenia czarnego naparu. Dlatego też jest polecane osobom, które chcą rozpocząć swoją przygodę z alternatywnymi metodami parzenia.
Aeropress zadebiutował w 2005 roku podczas Festiwalu Kawy w Seattle. Początkowo miłośnicy kawy podeszli do tego urządzenia dość sceptycznie. Głównie za sprawą dość niskiej sugerowanej temperatury parzenia, czyli około 79,5˚C.
Alan Adler wiedział jednak, jak ogromną moc ma internet i to właśnie za jego pomocą przekonywał kawowych entuzjastów do swojego urządzenia. Rejestrował się na popularnych forach kawowych i osobiście odpowiadał na wszelkie pytania związane ze swoim urządzeniem.
Z czego składa się Aeropress?
Budowa Aeropressu jest naprawdę prosta. Tak prosta, że naprawdę ciężko uwierzyć, jak dobra kawa może z jego pomocą powstać.
W zestawie znajduje się cylinder zaparzający z sitkiem oraz kolba zakończona gumową uszczelką. Do tego otrzymujemy mieszadełko, lejek (aby dopasować urządzenie do różnej średnicy kubków i filiżanek) oraz łyżkę do odmierzania kawy. Oraz filtry. W zestawie startowym są papierowe, ale dostępnych jest wiele innych rodzajów, o czym więcej opowiemy później.
Press to impress, czyli jak zaparzyć dobrą kawę?
Ziarna kawy należy zmielić średnio drobno, powinny one wyglądać jak sól kuchenna. Jeśli zaś chodzi o ratio, jest ono dość szerokie - od 8 do nawet 15 gramów kawy na 100 ml wody.
Samo dozowanie jest naprawdę proste, dzięki budowie Aeropressu. Na tubie namalowana jest specjalna podziałka, pozwalająca odmierzyć odpowiednią ilość wody, a miarka pozwoli na idealne dopasowanie gram kawy do użytej wody. Nie ma potrzeby korzystania z wagi, co jest bardzo wygodne dla początkujących domowych baristów, którzy nie mają jeszcze skompletowanego sprzętu.
Dwie metody na dobry rezultat.
Są dwie podstawowe metody parzenia kawy w Aeropressie - tradycyjna oraz odwrócona, czyli inverted.
Parząc kawę metodą tradycyjną, zakręcamy sitko z papierowym filtrem na cylindrze, przelewamy go ciepłą wodą (aby kawa nie dotykała suchego, zimnego filtra), a następnie stawiamy na naczyniu, do którego będziemy przelewać kawę.
Następnie wlewamy do urządzenia ok. 50 ml wody, a potem dosypujemy odmierzoną ilość kawy. Czekamy ok. 30 sekund i wlewamy resztę wody. Czekamy kolejne 60-120 sekund, możemy też wymieszać kawę. Później nakładamy na cylinder tłok i jednostajnym ruchem przeciskamy kawę do naczynia. Gotowe.
Metoda odwrócona rozpoczyna się od włożenia tłoczka do cylindra (czyli Aeropress stoi do góry nogami). Następnie wsypujemy taką samą ilość kawy jak w przypadku metody tradycyjnej i zalewamy niewielką ilością wody, a potem dolewamy resztę wody i czekamy.
Na górę zakładamy sitko z uprzednio przelewanym ciepłą wodą papierowym filtrem, a na samą górę nakładamy (do góry dnem) naczynie, w którym chcemy mieć kawowy napar, i odwracamy „piramidę” we właściwą stronę, dnem naczynia do dołu. Przeciskamy kawę i gotowe.
Przepisy mistrzów
Ilu baristów, tyle sposobów na uzyskanie idealnego kawowego naparu. Taki właśnie jest Aeropress, który pozwala na wypracowanie swojej metody parzenia. Oto kilka przepisów, które was zainspirują.
Jasiek Szurek, mistrz Polski Aeropress 2017: - metoda invert - 30 gramów kawy zmielonej na średnią grubość - zalej na raz 135 gram wody o temperaturze 87 stopni - pomieszaj 5 sekund - odczekaj 60 sekund - przeciskaj 25 sekund - dolej ok. 100 gramów wody
Paulina Miczka, mistrzyni świata Aeropress 2017: - metoda invert - 35 gramów kawy zmielonej na średnią grubość (8 w 10-stopniowej skali) - 370 g wody o temperaturze 84 stopni - zalewaj 150 gramami wody przez 15 sekund - mieszaj przez 20 sekund - odczekaj 30 sekund - przeciskaj przez 30 sekund - dolej 160-200 gramów wody
Filip Kucharczyk, mistrz Polski i mistrz świata Aeropress 2016: - metoda invert - 35 gramów kawy zmielonej dość grubo - przez 15 sekund zalewaj 150 gramami wody o temperaturze 84 stopni - przez 20 sekund mieszaj drewnianymi pałeczkami - po 60 sekundach odwróć Aeropress i zamieszaj całym urządzeniem - przeciskaj przez 30 sekund - dolej 100-120 gramów wody
Lukas Zahradnik, mistrz świata Aeropress 2015: - metoda invert - 20 gramów kawy - zalewamy przez 15 sekund niewielką ilością wody o temperaturze 79 stopni - mieszamy całym cylindrem przez 15 sekund - zalać resztą wody w 10 sekund - odwrócić urządzenie i przeciskać przez 45 sekund
Aeropress jest wygodny, ale także uniwersalny. Można w nim parzyć nie tylko kawę. Równie dobrze sprawdza się, jeśli chcemy przygotować Cascarę czy zwykłą herbatę (oczywiście należy pozwolić jej odpowiednio naciągnąć przed przeciśnięciem do naczynia).
Również cold brew parzone w Aeropresie wychodzi doskonale. Warto jednak pamiętać o odpowiedniej proporcji (1 do 4) oraz co najmniej 12-godzinnym czasie parzenia. Najlepiej zalać kawę w cylindrze wieczorem, by rano mieć gotowy napar.
Nie wspominając o tym, że niewielkie rozmiary Aeropressu sprawiają, że jest idealny na wszelkiego rodzaju wyjazdy. Miejsca w plecaku czy walizce dużo nie zajmie.
Dodatkowe akcesoria
Jeśli Aeropress was wciągnie, warto wypróbować różne akcesoria, które pozwolą na osiągnięcie jeszcze głębszego smaku.
Zamiast papierowych filtrów można sięgnąć po te stalowe, które umożliwiają osiągnięcie większego body, na przykład FlaBean RGB Core z regulacją ciśnienia zaparzania. W zestawie jest metalowy filtr z konstrukcją wyprofilowanych oraz filtr z bardzo drobnej stalowej „siateczki”. Zmiana położenia filtra z wyprofilowanymi otworami pozwala na zmianę parametrów parzenia i uzyskanie różnych efektów, w zależności od potrzeb.
Jeszcze bardziej rozbudowany jest filtr FlaBean sRGB Baristat, który oprócz standardowego zestawu Core, zawiera trzeci filtr: RGB Low pressure panel. Więcej filtrów to jeszcze więcej możliwości regulacji ciśnienia!
Ciekawym filtrem jest Fellow Prismo. To specjalnie zaprojektowana nakładka z zaworem i stalowym filtrem do AeroPress, która pozwala uzyskać jeszcze pełniejsze body i bardziej skondensowany napar. Powoli on na przygotowanie doskonałej kawy przelewowej oraz intensywnego espresso.
Mistrzowie parzenia!
Tyle możliwości, tyle sposobów parzenia, nic więc dziwnego, że organizowane są także mistrzostwa w Aeropressie. Mamy nawet polskich mistrzów świata - w 2009 roku po ten tytuł sięgnął Łukasz Jura, a w 2016 roku Filip Kucharczyk. Rok temu po ten tytuł również sięgnęła, reprezentująca Anglię, nasza rodaczka Paulina Miczka.
Kolejne mistrzostwa świata już 17 listopada w Sydney. Polskę będzie reprezentował świeżo upieczony mistrz naszego kraju Andrii Vovonianko. Trzymajmy kciuki!
Tagi:pressaeropressprzepisalan adleraero
Komentarze
Agnieszka2019-08-11 11:08:43
Tekstu nie da się czytać ze względu na kłopotliwe gramy...
https://polszczyzna.pl/gram-czy-gramow/