Picie kawy jest dla wielu z nas codziennym rytuałem umilającym wykonywanie porannych czynności. Coraz więcej osób do jej przygotowania wykorzystuje mleko roślinne, które jest doskonałą alternatywą dla jego krowiego odpowiednika. Na rynku dostępnych jest wiele jego rodzajów, wśród których każdy znajdzie produkt odpowiedni do indywidualnych preferencji smakowych. A więc jakie mleko do kawy zamiast krowiego wybrać?

Najlepsze mleko roślinne do kawy – zalety napoju roślinnego

Poszukując idealnego mleka roślinnego do kawy, warto kierować się własnym gustem, ponieważ każdy z napojów posiada nieco odmienne walory smakowe. To doskonały wybór dla każdego, kto stawia na wegańską dietę i niespożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego. Kolejną zaletą napojów roślinnych jest ich wspaniały, nietuzinkowy smak, który uczyni naszą kawę jeszcze lepszą i pozwoli nam na delektowanie się jej ponadprzeciętnym aromatem. Ponadto dużym plusem tego typu produktów jest posiadanie przez nie wielu pozytywnych właściwości, które wynikają z użytych do ich produkcji składników.

Mleko roślinne nie zawiera laktozy, co jest jego niezaprzeczalnie dobrą stroną. Ta cecha wpływa na nasze zdrowie. Niestety coraz częściej mówi się o negatywnym wpływie laktozy na nasz organizm oraz cerę, bardzo wiele osób zmaga się również jej nietolerancją. Mleko roślinne jest doskonałym sposobem na zmniejszenie lub całkowite uniknięcie jej spożywania. Jednak nie zapominajmy, aby dokonywać świadomych wyborów, które rzeczywiście poprawią funkcjonowanie naszego organizmu, a nie przyczynią się do jego pogorszenia. Dlatego dokonując zakupu, pamiętajmy o upewnieniu się, czy nie jesteśmy uczuleni na konkretne składniki napoju roślinnego. 

Jakie mleko roślinne do kawy wybrać? Ranking najlepszych mlek roślinnych. 

Wśród najpopularniejszych napojów do kawy możemy wyróżnić owsiane, migdałowe, ryżowe, kokosowe czy sojowe. Jeśli zastanawiasz się, jakie mleko roślinne najlepsze do kawy kupić, zapoznaj się z poniższym zestawieniem. 

Mleko owsiane

Jest to jeden z rodzajów, który charakteryzuje się dość intensywnym smakiem, dlatego będzie idealnym rozwiązaniem dla osób lubiących słodkawy smak kawy. Ponadto napój owsiany zawiera większą ilość błonnika, dzięki czemu pozytywnie wpływa na trawienie i może przyczynić się do obniżenia cholesterolu. Jednak z powodu większej zawartości cukru nie będzie dobrym wyborem dla osób borykających się z problemem cukrzycy. 

Mleko migdałowe

Ten rodzaj charakteryzuje się niewielką zawartością tłuszczów, a także obecnością cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy, które stanowią dobrą ochronę przed chorobami serca. Co więcej, mleko migdałowe posiada specyficzny, łagodny posmak, który nadaje kawie wyjątkowy charakter. Jego jedynym minusem jest możliwość rozwarstwiania się, co nie każdy lubi.

Mleko ryżowe

Napój ryżowy posiada subtelny, nienachalny smak, który będzie idealnym sposobem na stworzenie pysznego, ciepłego napoju. Ponadto to dobry wybór dla alergików, ponieważ nie zawiera składników najczęściej wywołujących alergie. Ma delikatnie słodkawy smak, dzięki któremu można zrezygnować z cukru. Niestety, jest ono także dosyć wodniste, dlatego nie będzie odpowiednie dla osób, które stawiają na bardziej gęste mleka. 

Mleko kokosowe

Napój roślinny kokosowy zawiera w sobie sporą dawkę witamin, takich jak cynk, żelazo, magnez czy potas, a jego działanie wzmacniające układ odpornościowy jest korzystne dla zdrowia. Co więcej, mleko kokosowe wyróżnia się tym, że zmniejsza stany zapalne w organizmie, dlatego będzie doskonałym wsparciem i uzupełnieniem codziennej diety. 

Mleko sojowe

Jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów mleka roślinnego, dostępny praktycznie w każdej restauracji. Produkt charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów, a także mniejszą ilością cholesterolu czy tłuszczu w składzie. Jednak warto wspomnieć, że spożywany w dużych ilościach napój sojowy może zaszkodzić, jeśli chorujemy na niedoczynność tarczycy. Soja zaburza wykorzystywanie jodu przez ten narząd, co przyczynia się do jego nieprawidłowego funkcjonowania.