Świeżo Palona

Ratluk - Lokum - Rahatlukum, czyli kawa na Bałkanach

Tradycyjnie na Bałkanach pijemy od rana czarna kawę, nawet w te upalne dni. Jeżeli później zrobi się bardzo gorąco, to korzystamy z innych wynalazków takich jak np. zimne piwo, szpricer (białe wino z dodatkiem wody gazowanej lub odwrotnie) i innych napojów jakie tylko człowiek wymyśli. Ale kawa od rana ma być mocno aromatyczna i czarna. Można do kawy dołożyć malutką galaretkę (ratluk) o smaku wanilii, róży, z orzechami włoskimi lub pistacjami i do tego szklankę czystej i lodowatej wody. Kiedy mamy przygotowane wszystkie składniki, to wyciągamy jeden z mnóstwa starych tygielków z szafy i tym razem próbujemy zaparzyć kawę w stylu arabskim. Do tygielka najpierw dajemy drobniutko zmieloną kawę, odrobinę cukru i zalewamy czyściutką zimną wodą. Mieszamy i stawiamy na ogień. Kiedy kawa zacznie się podnosić, zdejmujemy z ognia, dolewamy parę kropelek zimnej wody i ten proces powtarzamy ze trzy razy. Na końcu odstawiamy tygielek by kawa troszeczkę odpoczęła, zanim ją nalejemy do filiżanek. PS. Rahatlukum, to tradycyjny smakołyk, zwykle o smaku owocowym i konsystencji galaretki, wyrabiany ze skrobi pszennej lub mąki ziemniaczanej oraz cukru. Zamiast cukru pierwotnie używano miodu, a obecnie często stosuje się wiórki kokosowe. Rachatłukum jest podawany w postaci kostek oprószonych cukrem pudrem. W Polsce dostępny jest w sklepach kolonialnych a czasem nawet w większych marketach.

poprzedni wpis

następny wpis

Tagi: kawa, przepisy, ciekawostki, ratluk, lokum, lahatlukum, kultura, bałkany

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

6 powodów, dla których warto u nas kupować
Dopisz się do newslettera i zgarnij 20zł na zakupy!