Świeżo Palona
Menu

Kawy do aeropressu

AeroPress to alternatywna metoda parzenia kawy. Kawa przygotowana tą metodą posiada charakterystyczny, unikatowy smak, ponieważ aeropress pozwala wydobyć z kawy to co najlepsze, a więc owocowy aromat. Poniżej znajdziesz nasze propozycje ziaren, które idealnie sprawdzą się parzenia tą metodą.

Nie masz jeszcze AeroPressu? Nic straconego, możesz dostać go u nas!

Nie wiesz jak przygotować kawę w aeropressie? Przeczytaj poradnik na naszym blogu lub oglądnij poniższe video:

Poznaj przepisy mistrzów na idealną kawę z AeroPressu!


Jasiek Szurek, mistrz Polski Aeropress 2017:
- metoda invert
- 30 gramów kawy zmielonej na średnią grubość
- zalej na raz 135 gram wody o temperaturze 87 stopni
- pomieszaj 5 sekund
- odczekaj 60 sekund
- przeciskaj 25 sekund
- dolej ok. 100 gramów wody

Paulina Miczka, mistrzyni świata Aeropress 2017:
- metoda invert
- 35 gramów kawy zmielonej na średnią grubość (8 w 10-stopniowej skali)
- 370 g wody o temperaturze 84 stopni
- zalewaj 150 gramami wody przez 15 sekund
- mieszaj przez 20 sekund
- odczekaj 30 sekund
- przeciskaj przez 30 sekund
- dolej 160-200 gramów wody

Filip Kucharczyk, mistrz Polski i mistrz świata Aeropress 2016:
- metoda invert
- 35 gramów kawy zmielonej dość grubo
- przez 15 sekund zalewaj 150 gramami wody o temperaturze 84 stopni
- przez 20 sekund mieszaj drewnianymi pałeczkami
- po 60 sekundach odwróć Aeropress i zamieszaj całym urządzeniem
- przeciskaj przez 30 sekund
- dolej 100-120 gramów wody

Lukas Zahradnik, mistrz świata Aeropress 2015:
- metoda invert
- 20 gramów kawy
- zalewamy przez 15 sekund niewielką ilością wody o temperaturze 79 stopni
- mieszamy całym cylindrem przez 15 sekund
- zalać resztą wody w 10 sekund
- odwrócić urządzenie i przeciskać przez 45 sekund