Świeżo Palona
Fakty i mity o piciu kawy – czy kawa jest zdrowa?

Fakty i mity o piciu kawy – czy kawa jest zdrowa?

Na całym świecie miliony osób nie wyobrażają sobie rozpoczęcia dnia inaczej, niż od wypicia gorącej i aromatycznej kawy. Ten wyjątkowy napój od wieków cieszy się ogromną popularnością, a  różne sposoby parzenia tym bardziej wpływają na zainteresowanie tym napojem. Jednak tak jak w przypadku każdej popularnej rzeczy, również w kontekście kawy pojawiły się różnego rodzaju mity. Czytając dalej dowiesz się między innymi, czy picie kawy szkodzi?

Kawa to napar zrobiony z wypalanych i zmielonych ziaren kawowca. Warto wiedzieć, że owoce wspomnianego krzewu były stosowane w Etiopii jeszcze w I tysiącleciu przed naszą erą. Zakłada się, że w okolicach XIII i XIV wieku, kupcy arabscy dostarczyli kawę do Jemenu, skąd do dziś sprowadza się bardzo dobre kawy. Napar w Europie pojawił się dopiero w XVI wieku i szybko stał się jedną z najpopularniejszych używek na świecie. Kawa doceniana jest za wysoką zawartość kofeiny.

Czy picie kawy szkodzi?

Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Dlaczego? Trzeba wiedzieć, że praktycznie każda rzecz spożywana w nadmiarze może być szkodliwa dla organizmu. W przypadku kawy chodzi o kofeinę, która może zaburzać sen, podwyższać ciśnienie. Dorosły człowiek powinien nie przekraczać dawki 400 mg kofeiny w ciągu dnia, a więc picie kilku filiżanek (około czterech) aromatycznego naparu dziennie nie powinno stanowić problemu.

Warto wiedzieć, że picie kawy w wielu przypadkach niesie niemało korzyści dla zdrowia. Jest to napar, który może poprawiać koncentrację, umiejętności zapamiętywania. Kawa zmniejsza senność, pobudza, a także dobrze wpływa na ludzki nastrój, ponieważ stymuluje organizm do produkcji serotoniny, zwanej inaczej hormonem szczęścia. To nie wszystko, kawa bowiem zawiera sporo kofeiny, która z kolei przyspiesza metabolizm. Nie bez powodu wiele osób na diecie odchudzającej co najmniej raz dziennie pije filiżankę tego pachnącego naparu. 

Ponadto, regularne picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na Parkinsona, a także Alzheimera. Dodatkowo, napar ogranicza również możliwość wystąpienia cukrzycy typu 2 i kilku rodzajów nowotworów. Co więcej, kawa zwalcza wolne rodniki (jest źródłem antyoksydantów), a przy tym wszystkim zapobiega starzeniu się skóry. Ponadto, osoby starsze pijące kawę wykazują znacznie lepsze zdolności poznawcze, niż gdyby jej nie spożywały. Nie można również zapominać o wspaniałym smaku i aromacie tego napoju, przez które tak wiele osób pokochało kawę. 

W przypadku wspomnianego wcześniej odchudzania, dobrze jest przyswajać kawę zieloną. Zawiera ona bowiem więcej kwasu chlorogenowego, który sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej. Przy tym wszystkim jednak należy dbać o ogół całej diety, ponieważ samo picie kawy nie wystarczy, kiedy człowiek będzie niezdrowo się odżywiał i nie będzie aktywny fizycznie.

Warto jednak zaznaczyć, że kawa kawie jest nierówna. Mianowicie, wiele osób stosuje kawę rozpuszczalną, która zawiera w sobie wiele szkodliwych substancji, takich jak słodziki i ochratoksyna A. Natomiast parzona w filiżance kawa może szkodzić żołądkowi. Najlepszym sposobem jest parzenie kawy, a następnie zastosowanie filtracji (np. za pomocą filtrów papierowych). 

Czy kawa wypłukuje magnez?

Ten mit jest od lat powtarzany z ust do ust. Czy jest jednak prawdziwy? Okazuje się, że kawa nie wypłukuje magnezu. Trzeba jednak zaznaczyć, że picie kawy pobudza organizm do wydalania płynów, a więc działa moczopędnie. Sprawia to, że niektóre substancje są wyrzucane z organizmu razem z moczem, w tym magnez i inne minerały. Nie będzie to jednak znaczyło, że kawa jest winna. Wręcz przeciwnie! Gorąca kawa to bardzo dobre źródło magnezu, ponieważ jedna filiżanka będzie zawierała 7 mg magnezu. Sprawia to, że organizm otrzyma więcej tego składnika mineralnego, niż będzie musiał wydalić razem z moczem. Nawet przyswajanie kilku filiżanek kawy dziennie nie spowoduje wypłukania magnezu.

Odnośnie mitów na temat tego, co wypłukuje kawa, często wspomina się też o wapniu, to również jest po części nieprawdą. Wypłukana zostanie tylko nieznaczna jego ilość, aczkolwiek z tego powodu osoby z osteoporozą powinny ograniczyć spożywanie tego napoju.

Paweł Małkowski
Autor:
Paweł Małkowski

Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.

Tagi: kawa, zdrowie, fakty, mity

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz



Powiązane produkty

Zobacz pokrewne wpisy z naszego bloga


5 powodów dla których warto u nas kupować