Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: pawel@swiezopalona.pl. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
Wrzesień to idealny czas, by zanurzyć się w aromatycznych doznaniach, jakie niesie ze sobą kawa i herbata. W naszym wrześniowym wpisie przedstawiamy dwa wyjątkowe napary: intensywne i pobudzające Wieczorne Espresso oraz delikatny, kwiatowo-owocowy Darjeeling Second Flush. Te dwie propozycje doskonale wpisują się w zmieniającą się aurę, oferując zarówno chwilę energetycznej mocy, jak i spokojnego relaksu przy filiżance. Zapraszamy do odkrywania smaków i historii tych niezwykłych trunków, które uczynią każdy wrześniowy dzień i wieczór wyjątkowym.
Farma Shakisso położona jest w strefie Guji, w południowej części regionu Oromia w Etiopii. Założył ją Haile Gebre w 2001 roku, a od tego czasu stała się ważnym graczem w produkcji kawy w regionie. Farma specjalizuje się w kawie organicznej i pełni funkcję stacji przeróbczej, zbierając wiśnie kawowe od ponad 300 sąsiadujących małych rolników. Zajmuje powierzchnię 640 hektarów i jest położona w półlesnym terenie.
Profil smakowy:
Sposób parzenia:
Przez swój stopień palenia Wieczorne Espresso Decaf idealnie sprawdzi się przygotowane metodami ciśnieniowymi. Doskonale współgra z ekspresami ciśnieniowymi, kawiarkami oraz Aeropressami, sprawiając, że każda filiżanka to podróż przez zróżnicowane smaki i aromaty.
Herbata Darjeeling FTGFOP to mieszanka herbat Darjeeling z drugiego zbioru. Sam skrót FTGFOP to Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. Oznacza to, że jest to herbata najwyższej jakości, liście są równomierne, starannie przetwarzane. Do produkcji tej herbaty zostały użyte listki z rozwiniętych już pączków.
Napar uzyskany z tej herbaty ma złotey kolor. W smaku jest pełny, bogaty, kwiatowy i słodki. Pozostawia przyjemny i długi posmak już po pierwszym łyku! Bardzo wydajna herbata, można parzyć wielokrotnie, spokojnie od trzech do pięciu razy.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.

