Świeżo Palona
Odmiana kawy: CATIMOR

Odmiana kawy: CATIMOR

Catimor 129

Odmiana karłowata o wysokiej wydajności odporności. Występuje powszechnie w Malawi, Zambii i Zimbabwe.

Historia:

Odmiana Catimor została wprowadzona do Afryki w latach 70. XX wieku, do Kenii. Dwadzieścia lat później rozpoczęto uprawy w Malawi, gdzie szybko zyskała uznanie ze względu na swoją wydajność i odporność.

Wprowadzenie tej odmiany do Malawi było częścią programu finansowanego przez Unię Europejską (UE) mającego na celu rehabilitację gospodarstw drobnych producentów kawy poprzez stopniowe zastępowanie starzejących się populacji odmian Agaro i Geisha na te o wyższej wydajności.

Charakterystyka:

  • wielkość ziaren: duże
  • kolor końcówek listków: zielone
  • wzrost: wysoki
  • wydajność: bardzo wysoka
  • odporna na choroby liści, ziaren oraz na nicienie

Optymalna wysokość uprawy:

  • 5°N to 5°S: 1000-1600 m
  • 5–15°N i 5–15°S: 700-1300 m
  • >15°N i >15°S: 400-1000 m

 

Marta Daszkiewicz
Autor:
Marta Daszkiewicz

Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.

Tagi: arabica, kawy, catimor, odmiana, CATIMOR

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz



Powiązane produkty

Zobacz pokrewne wpisy z naszego bloga


5 powodów dla których warto u nas kupować