Odmiana karłowata o wysokiej wydajności odporności. Występuje powszechnie w Malawi, Zambii i Zimbabwe.
Historia:
Odmiana Catimor została wprowadzona do Afryki w latach 70. XX wieku, do Kenii. Dwadzieścia lat później rozpoczęto uprawy w Malawi, gdzie szybko zyskała uznanie ze względu na swoją wydajność i odporność.
Wprowadzenie tej odmiany do Malawi było częścią programu finansowanego przez Unię Europejską (UE) mającego na celu rehabilitację gospodarstw drobnych producentów kawy poprzez stopniowe zastępowanie starzejących się populacji odmian Agaro i Geisha na te o wyższej wydajności.
Charakterystyka:
- wielkość ziaren: duże
- kolor końcówek listków: zielone
- wzrost: wysoki
- wydajność: bardzo wysoka
- odporna na choroby liści, ziaren oraz na nicienie
Optymalna wysokość uprawy:
- 5°N to 5°S: 1000-1600 m
- 5–15°N i 5–15°S: 700-1300 m
- >15°N i >15°S: 400-1000 m