Odmiana karłowata o wysokiej wydajności odporności. Występuje powszechnie w Malawi, Zambii i Zimbabwe.
Odmiana Catimor została wprowadzona do Afryki w latach 70. XX wieku, do Kenii. Dwadzieścia lat później rozpoczęto uprawy w Malawi, gdzie szybko zyskała uznanie ze względu na swoją wydajność i odporność.
Wprowadzenie tej odmiany do Malawi było częścią programu finansowanego przez Unię Europejską (UE) mającego na celu rehabilitację gospodarstw drobnych producentów kawy poprzez stopniowe zastępowanie starzejących się populacji odmian Agaro i Geisha na te o wyższej wydajności.
Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.
Tagi: arabica, kawy, catimor, odmiana, CATIMOR
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.