Catucai to krzyżówka odmian Icatu i Catuai o żółtych lub czerwonych ziarnach, słynąca z wysokiej wydajności i intensywnego wzrostu. Zarówno czerwone, jak i żółte krzewy Catucai mają niewielki wzrost, przy czym czerwone są nieco wyższe. Catucai jest przystosowany do umiarkowanego niedoboru wody.

Odmiana ta wyróżnia się wysoką wytrzymałością, odpornością na rdzę liści, dynamicznym wzrostem oraz wysoką produktywnością.

Historia

Odmiana powstała w Brazylii i stamtąd rozprzestrzeniła się dalej, nawet do krajów taki jak Haiti.

Charakterystyka

  • wielkość ziaren: przeciętne
  • kolor końcówek listków: zielone
  • wzrost: kompaktowy
  • wydajność: wysoka
  • mniej podatna na choroby liści, ziaren oraz na nicienie

Optymalna wysokość uprawy

  • 5°N to 5°S: >1600 m
  • 5–15°N i 5–15°S: >1300 m
  • >15°N i >15°S: >1000 m