Świeżo Palona
Odmiana kawy: CATUCAI

Odmiana kawy: CATUCAI

Catucai to krzyżówka odmian Icatu i Catuai o żółtych lub czerwonych ziarnach, słynąca z wysokiej wydajności i intensywnego wzrostu. Zarówno czerwone, jak i żółte krzewy Catucai mają niewielki wzrost, przy czym czerwone są nieco wyższe. Catucai jest przystosowany do umiarkowanego niedoboru wody.

Odmiana ta wyróżnia się wysoką wytrzymałością, odpornością na rdzę liści, dynamicznym wzrostem oraz wysoką produktywnością.

Historia

Odmiana powstała w Brazylii i stamtąd rozprzestrzeniła się dalej, nawet do krajów taki jak Haiti.

Charakterystyka

  • wielkość ziaren: przeciętne
  • kolor końcówek listków: zielone
  • wzrost: kompaktowy
  • wydajność: wysoka
  • mniej podatna na choroby liści, ziaren oraz na nicienie

Optymalna wysokość uprawy

  • 5°N to 5°S: >1600 m
  • 5–15°N i 5–15°S: >1300 m
  • >15°N i >15°S: >1000 m
Marta Daszkiewicz
Autor:
Marta Daszkiewicz

Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.

Tagi: arabica, kawy, catucai, odmiana, CATUCAI

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz



Powiązane produkty

Zobacz pokrewne wpisy z naszego bloga


5 powodów dla których warto u nas kupować