Kawa i Herbata miesiąca MAJ! Przez cały miesiąc kawa Pixel Dark Matter Espresso Peru Satipo Natural oraz herbatka owocowa poziomkowo-waniliowa taniej o 10%!
Pobudzający i dodający energii koktajl na bazie zielonej herbaty z dojrzałymi owocami kiwi i bananem to dobry sposób na rozpoczęcie dnia. Szczególnie, gdy nie ma zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku.
Składniki
100 ml naparu z zielonej herbaty
1 banan
3 kiwi
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie
Zieloną herbatę parzymy jak zwykle, gdy chcemy uzyskać pobudzający napar. W tym wypadku na 100 ml wody wsypujemy niepełną łyżeczkę suszu i zalewamy wodą o temperaturze ok. 80 stopni Celsjusza. Odstawiamy do zaparzenia na 3 minuty i oddzielamy liście. Napar powinien przestygnąć.
W tym czasie przygotowujemy owoce - obieramy i kroimy na drobne kawałki kiwi i banana. Jeśli są mało dojrzałe, do blendera dodajemy łyżeczkę miodu. Do tego sok z cytryny i napar z zielonej herbaty w temperaturze pokojowej. W upalny dzień można dodać dwie kostki lodu i całość razem zblendować.
Odchudzający koktajl na bazie zielonej herbaty z jabłkiem, kiwi i szpinakiem. Dostarcza dużo błonnika i żelaza. Koktajl można zabrać do pracy jako alternatywę dla drugiego śniadania.
Składniki
200 ml zielonej herbaty
1 jabłko
1 kiwi
2 garści świeżego szpinaku
2 łyżeczki miodu
Przygotowanie
1 łyżeczkę suszu z zielonej herbaty zalewamy 200 ml wody o temperaturze ok. 80 stopni Celsjusza. Po upływie 3 minut oddzielamy liście od naparu, a sam napar zostawiamy, by wystygł. W tym czasie przygotowujemy owoce - z jabłka wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki, kiwi obieramy i kroimy na cztery części. Owoce wraz ze szpinakiem i miodem przekładamy do blendera. Gdy herbata wystygnie, wlewamy ją do blendera i całość miksujemy, aż osiągnie jednolitą konsystencję.
Orzeźwiający koktajl z zielonej herbaty, nektarynki i kiwi. W wersji z lodem idealnie chłodzi w upalne dni. Warto przygotować od razu większą ilość, bo doskonale smakuje, również dzieciom.
Składniki
200 ml zielonej herbaty
2 nektarynki
2 kiwi
pół limonki
1 łyżeczka miodu
3-4 kostki lodu
Przygotowanie
W pierwszej kolejności zaparzamy herbatę. Susz zalewamy wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza w proporcji 1 łyżeczka na 200 ml wody. Po 3 minutach parzenia wyjmujemy liście i zostawiamy napar, by się ostudził.
Jednocześnie przygotowujemy owoce. Do blendera wrzucamy pokrojone na ćwiartki nektarynki bez pestek, obrane i pokrojone kiwi, a także wlewamy sok wyciśnięty z połowy limonki oraz łyżeczkę miodu. Można dać go więcej, jeśli owoce nie są zbyt dojrzałe. Dodajemy lód oraz przestudzoną herbatę i miksujemy całość.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.