W gorący dzień nic tak dobrze nie sprawdza się, jak chłodny, orzeźwiający napój. A ponieważ nie zawsze chce nam się jeść w ciepłe dni, warto przemycić trochę witamin i składników odżywczych w koktajlu z zieloną herbatą. Zaparzana do 3 minut herbata ma działanie pobudzające, więc taki koktajl świetnie sprawdzi się jako pierwsze czy drugie śniadanie.

Koktajl z zielonej herbaty i kiwi

Pobudzający i dodający energii koktajl na bazie zielonej herbaty z dojrzałymi owocami kiwi i bananem to dobry sposób na rozpoczęcie dnia. Szczególnie, gdy nie ma zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku.

Składniki

  • 100 ml naparu z zielonej herbaty

  • 1 banan

  • 3 kiwi

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie

Zieloną herbatę parzymy jak zwykle, gdy chcemy uzyskać pobudzający napar. W tym wypadku na 100 ml wody wsypujemy niepełną łyżeczkę suszu i zalewamy wodą o temperaturze ok. 80 stopni Celsjusza. Odstawiamy do zaparzenia na 3 minuty i oddzielamy liście. Napar powinien przestygnąć. 

W tym czasie przygotowujemy owoce - obieramy i kroimy na drobne kawałki kiwi i banana. Jeśli są mało dojrzałe, do blendera dodajemy łyżeczkę miodu. Do tego sok z cytryny i napar z zielonej herbaty w temperaturze pokojowej. W upalny dzień można dodać dwie kostki lodu i całość razem zblendować.

Koktajl odchudzający z zieloną herbatą i jabłkiem

Odchudzający koktajl na bazie zielonej herbaty z jabłkiem, kiwi i szpinakiem. Dostarcza dużo błonnika i żelaza. Koktajl można zabrać do pracy jako alternatywę dla drugiego śniadania. 

Składniki

  • 200 ml zielonej herbaty

  • 1 jabłko

  • 1 kiwi

  • 2 garści świeżego szpinaku

  • 2 łyżeczki miodu

Przygotowanie

1 łyżeczkę suszu z zielonej herbaty zalewamy 200 ml wody o temperaturze ok. 80 stopni Celsjusza. Po upływie 3 minut oddzielamy liście od naparu, a sam napar zostawiamy, by wystygł. W tym czasie przygotowujemy owoce - z jabłka wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki, kiwi obieramy i kroimy na cztery części. Owoce wraz ze szpinakiem i miodem przekładamy do blendera. Gdy herbata wystygnie, wlewamy ją do blendera i całość miksujemy, aż osiągnie jednolitą konsystencję.

Koktajl z zieloną herbatą i nektarynkami

Orzeźwiający koktajl z zielonej herbaty, nektarynki i kiwi. W wersji z lodem idealnie chłodzi w upalne dni. Warto przygotować od razu większą ilość, bo doskonale smakuje, również dzieciom. 

Składniki

  • 200 ml zielonej herbaty

  • 2 nektarynki

  • 2 kiwi

  • pół limonki

  • 1 łyżeczka miodu

  • 3-4 kostki lodu

Przygotowanie

W pierwszej kolejności zaparzamy herbatę. Susz zalewamy wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza w proporcji 1 łyżeczka na 200 ml wody. Po 3 minutach parzenia wyjmujemy liście i zostawiamy napar, by się ostudził. 

Jednocześnie przygotowujemy owoce. Do blendera wrzucamy pokrojone na ćwiartki nektarynki bez pestek, obrane i pokrojone kiwi, a także wlewamy sok wyciśnięty z połowy limonki oraz łyżeczkę miodu. Można dać go więcej, jeśli owoce nie są zbyt dojrzałe. Dodajemy lód oraz przestudzoną herbatę i miksujemy całość.