Plastikowy, szklany czy porcelanowy… czyli w czym najlepiej pić kawę
Array
(
[id] => 115
[autor] => 1
[tytul] => Plastikowy, szklany czy porcelanowy… czyli w czym najlepiej pić kawę
[tekst] =>
Kiedyś pijąc kawę ze styropianowego kubeczka, odniosłem wrażenie, że jej smak jest paskudny i to nie koniecznie dlatego, że sama kawa jako napój była zła. O jakości kawy trudno było się wypowiedzieć, jako że zapach i smak napoju zdominował ten straszny styropianowy kubek… Dlatego dzisiaj trochę na temat materiałów, z których wykonane są kubki, filiżanki i wszystko to, w czym kawa jest podawana. Ich rodzaj może w diametralny sposób wpłynąć na odbiór smaku kawy. W poniższym wpisie postaram się przedstawić Wam różne rodzaje materiałów, abyście mieli świadomość w czym najlepiej podawać Wasze domowe espresso, tak by móc się nim naprawdę delektować, a jakich materiałów należy się wystrzegać.
Pierwsze miejsce w kategorii „Najlepsze” bezapelacyjnie należy się naczyniom z porcelany. Dzięki porcelanie Twoja kawa będzie miała szansę ujawnić swój prawdziwy smak i aromat. Dzieje się tak między innymi dlatego, że porcelana bardzo dobrze utrzymuje ciepło, dzięki czemu kawa zachowa swoją temperaturę i aromat na dłużej.
Na drugim miejscu jest szkło. Szklane filiżanki i kubki mają podobne właściwości ciepło-izolacyjne do porcelany, jednak pod tym względem mimo wszystko ustępują porcelanie. Jednak są tacy, według których kawa podana w szklanej filiżance po prostu wygląda lepiej. Wyobraźmy sobie na przykład cappuccino w takiej właśnie filiżance. Szkło pozwoli nam wejrzeć do wnętrza napoju składającego się z warstwy mleka, kawy i pianki… Kompozycja po prostu idealna. Cieszy nie tylko podniebienie, ale i oko.
Kubki ze stali nierdzewnej także świetnie trzymają temperaturę kawy. Jednak w przypadku tego materiału, co bardziej wrażliwi smakosze mogą skarżyć się na wpływ stali nierdzewnej na smak kawy. Oczywiście, większość kubków ze stali nierdzewnej w doskonały sposób utrzymuje temperaturę kawy i dodatkowo są specjalnie zaprojektowane, aby podnieść właściwości izolacyjne. Warto też wspomnieć, że kubki turystyczne wysokiej jakości wykonane są z materiałów, które minimalizują ubytek smaku kawy. Dodatkowym plusem jest możliwość używania ich w podróży, gdyż posiadają pokrywkę.
Oczywiście, trzymajcie się z daleka od kubeczków styropianowych, a także plastikowych i papierowych. Materiały te w diametralny sposób zmieniają smak kawy... Niestety, przekonałem się o tym osobiście i nigdy więcej nie popełnię tego błędu! Kawa to dużo więcej niż pyszny napój. Daje Ci energię, by prężnie zacząć dzień; wprowadza Cię w tę przyjemną aromatyczną przestrzeń, której nie chcesz opuszczać i za którą tęsknisz już z ostatnim łykiem ciemnego napoju. Dlatego tak ważne jest, aby nie tylko zaparzyć dobrą kawę z dobrych ziaren, ale także podać ją w naczyniu, które pozwoli cieszyć się tym, za co cenimy kawę najbardziej - jej bogatym smakiem.
Plastikowy, szklany czy porcelanowy… czyli w czym najlepiej pić kawę
Autor:Paweł Małkowski
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
Kiedyś pijąc kawę ze styropianowego kubeczka, odniosłem wrażenie, że jej smak jest paskudny i to nie koniecznie dlatego, że sama kawa jako napój była zła. O jakości kawy trudno było się wypowiedzieć, jako że zapach i smak napoju zdominował ten straszny styropianowy kubek… Dlatego dzisiaj trochę na temat materiałów, z których wykonane są kubki, filiżanki i wszystko to, w czym kawa jest podawana. Ich rodzaj może w diametralny sposób wpłynąć na odbiór smaku kawy. W poniższym wpisie postaram się przedstawić Wam różne rodzaje materiałów, abyście mieli świadomość w czym najlepiej podawać Wasze domowe espresso, tak by móc się nim naprawdę delektować, a jakich materiałów należy się wystrzegać.
Pierwsze miejsce w kategorii „Najlepsze” bezapelacyjnie należy się naczyniom z porcelany. Dzięki porcelanie Twoja kawa będzie miała szansę ujawnić swój prawdziwy smak i aromat. Dzieje się tak między innymi dlatego, że porcelana bardzo dobrze utrzymuje ciepło, dzięki czemu kawa zachowa swoją temperaturę i aromat na dłużej.
Na drugim miejscu jest szkło. Szklane filiżanki i kubki mają podobne właściwości ciepło-izolacyjne do porcelany, jednak pod tym względem mimo wszystko ustępują porcelanie. Jednak są tacy, według których kawa podana w szklanej filiżance po prostu wygląda lepiej. Wyobraźmy sobie na przykład cappuccino w takiej właśnie filiżance. Szkło pozwoli nam wejrzeć do wnętrza napoju składającego się z warstwy mleka, kawy i pianki… Kompozycja po prostu idealna. Cieszy nie tylko podniebienie, ale i oko.
Kubki ze stali nierdzewnej także świetnie trzymają temperaturę kawy. Jednak w przypadku tego materiału, co bardziej wrażliwi smakosze mogą skarżyć się na wpływ stali nierdzewnej na smak kawy. Oczywiście, większość kubków ze stali nierdzewnej w doskonały sposób utrzymuje temperaturę kawy i dodatkowo są specjalnie zaprojektowane, aby podnieść właściwości izolacyjne. Warto też wspomnieć, że kubki turystyczne wysokiej jakości wykonane są z materiałów, które minimalizują ubytek smaku kawy. Dodatkowym plusem jest możliwość używania ich w podróży, gdyż posiadają pokrywkę.
Oczywiście, trzymajcie się z daleka od kubeczków styropianowych, a także plastikowych i papierowych. Materiały te w diametralny sposób zmieniają smak kawy... Niestety, przekonałem się o tym osobiście i nigdy więcej nie popełnię tego błędu! Kawa to dużo więcej niż pyszny napój. Daje Ci energię, by prężnie zacząć dzień; wprowadza Cię w tę przyjemną aromatyczną przestrzeń, której nie chcesz opuszczać i za którą tęsknisz już z ostatnim łykiem ciemnego napoju. Dlatego tak ważne jest, aby nie tylko zaparzyć dobrą kawę z dobrych ziaren, ale także podać ją w naczyniu, które pozwoli cieszyć się tym, za co cenimy kawę najbardziej - jej bogatym smakiem.
To podzielę się taką mają historyjką :)
Rok 2010, Sycylia, całkiem elegancka restauracyjka. Czyli miejsce, gdzie raczej wiedzą jak pić i podawać kawę. Koleżanka obok dostaje porcelanową filiżaneczkę z espresso. Po chwili kelner przynosi również moje espresso: na porcelanowym spodeczku... plastikowy kubeczek! Kelner, why? "Bo nam się skończyły normalne, a zmywarka jeszcze nie skończyła. Buon appetito!" ;)
2014-11-19 14:32:17
Dobre:)
Ale mimo wszystko znaczy to tyle, że w lokalu była dobra kawa jak im zabrakło filiżanek:)