2018-12-03 22:57:36, ostatnia zmiana 2025-03-19 11:07:01
Przepis na herbatę na grypę z lipy i czarnego bzu
Autor:
Paweł Małkowski
Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: [email protected]. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
Array
(
[id] => 2
[nazwisko] => Paweł Małkowski
[opis] =>
Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: [email protected]. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
[url] => pawel-malkowski
[foto_id] => 11227
)
1
W okresie zwiększonej zachorowalności na grypę trudno ustrzec się przed zarażeniem. Działanie leków można jednak wspomóc, pijąc odpowiednie herbaty i napary. Działają napotnie, przeciwbakteryjnie i nawadniają, a do tego wspaniale smakują. Oto najlepsze herbaty na grypę.
Herbata z lipy na grypę
Kwiat lipy od wieków stosowany jest w medycynie naturalnej jako doskonały środek o działaniu napotnym. Rozgrzewa i pomaga organizmowi walczyć z infekcją. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z kwiatami lub owocami czarnego bzu.
Suszone kwiaty lipy i czarnego bzu zalewamy wrzątkiem w proporcji 1 łyżeczka suszu na szklankę wody i odstawiamy na 7 minut. Do smaku warto dodać sok z malin, gruby plaster cytryny oraz miód. Uwaga - aby zachować właściwości lecznicze miodu, należy dodać go do naparu, gdy ten nieco przestygnie.
Działanie poszczególnych składników:
- Kwiat lipy zawiera witaminę C oraz PP, flawonoidy, sole mineralne i kwasy organiczne. Łagodzi ból gardła, pomaga zlikwidować chrypkę oraz kaszel. Działa napotnie i moczopędnie.
- Czarny bez zawiera witaminę C oraz witaminy z grupy B, flawonoidy, sterole, sole mineralne. Owoce są cenny źródłem rutyny. Działa napotnie, pomaga obniżyć gorączkę, ułatwia odkrztuszanie. Zwalcza wirusy i stany zapalne.
- Maliny są bogate w witaminy C, E oraz witaminy z grupy B, zawierają potas, magnez, żelazo, wapń. Działają napotnie, pomagając tym samym zbić gorączkę.
- Cytryna nie dość, że ma sporo witaminy C, zawiera również rutynę, która pomaga zatrzymać witaminę w organizmie. Ponadto znajdziemy tu witaminy z grupy B, witaminę A oraz E, potas, wapń czy fosfor.
- Miód z kolei bogaty jest w witaminy A, C oraz te z grupy B, potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo. Działa bakteriobójczo.
Napar z ziół na grypę
Mniej popularny napar wykonuje się z tymianku. Ma specyficzny smak, dlatego nie każdemu odpowiada, ale należy docenić jego działanie. Ziele zawiera witaminy A i C, witaminy z grupy B, kwas foliowy, mnóstwo potasu, wapnia, magnez, fosfor, żelazo. Tymianek działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Łagodzi infekcje w gardle, działa wykrztuśnie i rozkurczowo.
Napar przygotowujemy, zalewając łyżeczkę suszu filiżanką wrzątku. Przykryte naczynie należy odstawić na 7-10 minut do zaparzenia. Po usunięciu gałązek i liści, napar warto doprawić do smaku np. cytryną lub miodem, według gustu.