Czy herbata może pomóc zwalczyć grypę lub przeziębienie? Oczywiście. A w połączeniu z odpowiednimi dodatkami złagodzi ból gardła czy głowy, kaszel i pomoże zbić gorączkę. Przekonaj się, jak działa herbata na grypę i przeziębienie. Poznaj sprawdzone przepisy na herbatę z malinami, goździkami, lipą czy czarnym bzem.

Czy herbata zapobiega grypie i przeziębieniom?

Niektóre badania wskazują na związek pomiędzy częstotliwością picia herbaty a podatnością organizmu na przeziębienia czy grypę. W skrócie - regularne wypijanie filiżanki naparu z krzewu herbacianego wzmacnia organizm, który nabiera odporności. Odpowiedzialne za to mają być flawonoidy, które naturalnie występują również w naturalnym soku grejpfrutowym, pomarańczowym, karczochach, szczawiu, rzodkiewce i wielu innych owocach i warzywach. Flawonoidy wspomagają układ odpornościowy, utrudniając wirusom przeziębienia czy grypy zagoszczenie w organizmie.

Czym leczyć grypę i przeziębienie naturalnie?

Jeśli nie uda się nam uniknąć choroby, warto zacząć działać już przy pierwszych objawach grypy lub przeziębienia. Zazwyczaj nie wiemy, co nas dopadło, ale w przypadku naparów leczenie wygląda właściwie tak samo. Zamiast sięgać od razu po antybiotyk, warto spróbować naturalnych leków na przeziębienie czy grypę. Oto składniki, które wspomogą nas w leczeniu. 

Co pomaga na grypę i przeziębienie?

  • Maliny - popularny owoc dodawany do herbaty w formie konfitury lub soku pomaga zwalczać gorączkę - działa rozgrzewająco i napotnie. 

  • Czarny bez - podobnie, jak maliny, jesienią czy zimą owoce możemy stosować jako konfiturę lub sok, zadziałają podobnie - napotnie i przeciwgorączkowo.

  • Cytryna - przede wszystkim wzmocni organizm w walce z infekcją.

  • Lipa - tu najcenniejszym surowcem są kwiaty. Napar z nich także zadziała przeciwgorączkowo, a do tego złagodzi katar.

  • Mięta - ciepły napar z suszonych liści łagodzi kaszel.

  • Goździki - sprawdzą się szczególnie przy bólu gardła, głowy, a nawet całego ciała - mają działanie przeciwbólowe i antybakteryjne.

  • Miód - wzmacnia organizm. Należy pamiętać, że dodajemy go do lekko przestudzonej herbaty, aby zachował lecznicze właściwości.

Przepisy na herbatę na grypę

Przy gorączce bardzo ważne jest picie dużej ilości płynów. Woda jest oczywiście bardzo dobra, ale to herbata z odpowiednio skomponowanych składników pozwoli nam szybciej wrócić do formy. Jak przygotować idealną herbatę na grypę i przeziębienie, która pozwoli się wygrzać i wypocić, jednocześnie łagodząc ból i przyspieszając leczenie lub zabijając chorobę w zarodku?

Herbata na grypę z malinami - przepis 

Składniki:

  • pół łyżeczki ulubionej czarnej herbaty,

  • pół łyżeczki suszonej mięty,

  • 3 łyżeczki soku z malin lub konfitury,

  • 200 ml wody.

Susz czarnej herbaty dodajemy do mięty i zalewamy gorącą wodą. Parzymy przez 5 minut pod przykryciem. Następnie odcedzamy i dodajemy maliny. Najbardziej skuteczny jest ciepły napar, nie należy więc zwlekać z wypiciem go.

Herbatka z lipy na grypę

Składniki:

  • 2 łyżeczki suszonych kwiatów lipy,

  • 2 łyżeczki miodu,

  • plaster cytryny,

  • 200 ml wody.

Kwiaty lipy zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut do zaparzenia. Oddzielamy fusy i odstawiamy napar jeszcze na 2 minuty, by nieco przestygł. Dodajemy plaster cytryny, delikatnie ugniatamy, aby puścił sok. Następnie dodajemy miód i wypijamy, póki napój jest ciepły.

Przeciwbólowa herbata na grypę i przeziębienie

Składniki:

  • łyżeczka czarnej herbaty,

  • 4 goździki,

  • 3 łyżeczki soku z czarnego bzu lub konfitury,

  • 200 ml wody.

Do dzbanka wsypujemy czarną herbatę oraz goździki. Po 5 minutach zaparzania przelewamy napar do filiżanki i dodajemy czarny bez. Wypijamy, póki ciepłe i otulamy się kocem, by jeszcze lepiej się wygrzać. 

Herbata z odpowiednio dobranych składników jest naturalnym sposobem na wzmocnienie organizmu i zwalczenie objawów grypy lub przeziębienia. Jeśli jednak nie zauważymy poprawy lub objawy będą zbyt silne, należy skonsultować się z lekarzem.