Jesteście pierwszymi w Polsce i jednymi z nielicznych na świecie, którzy mogą poznać już z bliska nowość ze stajni Acaia Scale - Acaia Black. Kilka miesięcy temu przybyła do mnie paczka prosto z Acai. Wiedziałem, że mam się w niej spodziewać nowego produktu, który niebawem...
Współczesne ręczne młynki do kawy to w większości przypadków niewielkie, ceramiczne żarna i lekka konstrukcja. Zassenhaus Panama to zgoła odmienna filozofia. Ma być precyzyjnie, konkretnie i szybko. Czy tak jest rzeczywiście? Tak ogólnie przyjęło się w światku kawowym, że...
Wlać wodę, założyć sitko, wsypać kawę, zakręcić i postawić na kuchence kawiarkę. Kawiarka, bo o niej mowa, to proste, ładne urządzenie, które gości w niejednym domu. Synonim włoskiej kawy i włoskiej mocy. Czy słusznie? Zapraszam na kolejny odcinek Kawy w domu! Do kawiarki...
Ekspres przelewowy jeszcze do niedawna bardzo łatwo było znaleźć w wielu domach. Teraz, ze względu na modę i łatwą dostępność, królują ekspresy ciśnieniowe automatyczne lub kapsułkowe. Wiem, w czym leży problem w takich przelewówkach. I wiem, że to wcale nie musi tak...
Dawno minęły czasy, kiedy stawiano tylko na użyteczność, pomijając zupełnie kwestie wizualne przedmiotu. Widać to na przykładzie telefonów, komputerów, samochodów czy wyposażenia kuchni. Design kawowy to także spora działka, prężnie rozwijająca się, co potwierdza Acaia Scale....
Nie znalazłem satysfakcjonujących mnie odpowiedzi w kwestii różnic między kompaktowymi młynkami ręcznymi, za akceptowalne dla mnie pieniądze. Postanowiłem więc zbadać sprawę i po przeanalizowaniu dostępnych opcji podjąć ryzyko zakupienia nowego produktu. Dzielę się tu moimi...
Wiele osób pyta nas, czy w naszym sklepie można kupić kawę mieloną, lub czy naszą kawę ziarnistą możemy zmielić do dowolnej metody zaparzania. Oczywiście! Ale odpowiedź nie zawsze jest jednoznaczna. Kawę mielimy, mamy profesjonalne młynki sklepowe, które potrafią zmielić...
Mamy wielkie szczęście - żyjemy w czasie tzw. „Trzeciej Fali" kawy (z ang. „Third Wave"). Za granicą datę początku tej epoki przyjmuje się na lata 90. U nas zainteresowanie rynkiem kaw Speciality rozpoczęło się mniej więcej w 2006-2010 roku i zwiększa się, powodując...
Kolejny odcinek z serii "Uniwersytet Acaia" rozpoczynamy kilkoma słowami na temat kalibracji. Przemysł związany ze Specialty Coffee cały czas udoskonala badania naukowe oraz wykorzystuje ową naukę, by ulepszyć produkt końcowy. Wagi jednak, choć uznawane za bardzo ważną część...
W tym artykule odpowiemy na parę istotnych kwestii odnośnie wagi Acaia: Dlaczego waga zaczyna odliczanie po zakończeniu zaparzania? Dlaczego należy używać podkładki grzewczej? Odparowanie Zgodnie z testami specjalistów Acaia, z butelki gorącej wody (90 °...
Jeśli waga nie będzie ustawiona na równym podłożu, nie będzie w stanie prawidłowo zmierzyć wagi przedmiotu prawidłowo. Co tak na prawdę może zmierzyć waga? Mierzy ona siłę wywieraną w kierunku prostopadłym do powierzchni. Wykonaj prosty test: przyciśnij wagę dłonią, a...
Jednym z atrybutów wag Acaia Pearl jest ich responsywność, czyli czas w jakim reagują na zmianę wagi. Perła sprawnie i bardzo szybko odczytuje właściwy wynik podczas ważenia - zajmuje jej to około 20 milisekund. Nie trzeba zatem się martwić o opóźnienie na wyświetlaczu, jak na...
W kolejnych kilku wpisach z serii Uniwersytet Acaia przedstawimy zaawansowane funkcje i ciekawe możliwości, które kryje w sobie najlepsza na rynku waga skonstruowana specjalnie w celu kontrolowania procesu zaparzania kawy. Napiszemy o responsywności wagi (jest najszybszą dostępną wagą do...
JAKI EKSPRES WYBRAĆ? Espresso z racji domowych eksperymentów można czasem porównać do samogonu. Co prawda nie korzysta się już ze skomplikowanych, miedzianych urządzeń do destylacji, ani nie jest konieczna fermentacja w starodawnych kadziach, ale zarówno amatorzy, jak i koneserzy...
Wielu zgodzi się, iż dobrej kawie z AeroPressu niedaleko do perfekcji. Wiadomo jednak, że kawa może być jeszcze lepsza! Każdy ma inny gust - jedni preferują większą kwaskowatość, inni pełne body, goryczkę, czy słodycz - zaś każdy rodzaj filtra wpływa na inny smak. Kawowy...
Typowym elementem wietnamskiej kultury picia kawy jest zastosowanie słodzonego zagęszczonego mleka. Gęste, wyborne i, oczywiście, niesamowicie słodkie mleko kondensowane idealnie równoważy ciemno paloną, bardzo mocną wietnamską kawę. Jeżeli masz wątpliwości, co do zasadności...
Alfonso Bialetti i jego kawiarka Moka Express: Ikona Świata Kawy W świecie kawy istnieje wiele ikon, ale jedną z najbardziej rozpoznawalnych jest kawiarka Moka Express stworzona przez włoskiego przedsiębiorcę Alfonso Bialettiego. Jego wkład w kulturę kawową nie tylko zdobył uznanie...
Mało kto wie, iż Wietnam jest jednym z większych producentów kawy (głównie robusty, choć pojawiają się różne odmiany arabiki), zaś sposób w jaki jest ona podawana w tym kraju jest wyjątkowy. Mowa oczywiście o przygotowywaniu kawy w zaparzaczu Phin. Kawa po wietnamsku jest...
Dobra kawa jest czymś więcej niż sumą poszczególnych części. Prawidłowa metoda zaparzania oraz właściwie dobrana do niej kawa zależą również od tego, jaki rezultat chcemy uzyskać. Jeśli planujemy słodką, łagodną kawę, przypominającą w konsystencji syrop, warto...
Oto trzy najlepsze przepisy na kawę z Aeropressu, pochodzące z Mistrzostw Aeropress 2013... 1) Zwycięski przepis Jeffa Verellena: 17g kawy mielimy (5.75) w młynku żarnowym, odrobinę grubiej od filtra. Należy namoczyć filtr tak jak zwykle, ustawienie Aeropressa również...
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.